Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Prvi aparat za espresso: tko ga je izumio?

Tko je izumio prvi aparat za espresso?

Bio je to daleki put dok se prvi aparat za espresso složio i mislim da tada nitko nije mogao ni slutiti koji utjecaj će taj izum imati na način života u Europi i kasnije svijetu. Do kraja 19. stoljeća kava se pila u kavanama, isključivo metodom perkolacije. Dakle, kavu se umiješalo u vodu i skuhalo. Priprema je trajala više minuta, pogotovo ako je trebalo skuhati kave za više gostiju. Krajem 19. stoljeća izumljena su parna postrojenja koja su promijenila sva područja života pa tako i svijet pripreme kave. Počelo se eksperimentirati s bržim metodama pripreme kave jer je i sve više ljudi počelo dolaziti u kavane. Gospodin MORIONDO izumio je prvi aparat koji je u velikom loncu kuhao vodu i pod pritiskom pare istisnuo vodu kroz mljevenu kavu. Tadašnji je problem bio da se na taj način moglo skuhati samo veliku količinu kave.

1901. GODINE početak espresso aparata

Talijanski je inženjer Luigi BEZZERA složio, na bazi i principu kakvog je izumio Moriondo, aparat koji je s vodom i parnim pritiskom omogućio kuhanje šalicu po šalicu. Bezzera je patentirao svoj model pod imenom “Tipo Gigante” u Milanu. Aparat je izgledao kao veliki okomiti metalni stup na kojemu su montirane pipe. Time je rođen prvi aparat za espresso na pritisak, koji je bio najsličniji današnjim aparatima.

1904. GODINE

Desiderio PAVONI je kupio patent svoga prijatelja Bezzera i složio model “Ideale”. Konstantni se pritisak održavao uz pomoć plinskog kruga ili struje. „Ideale” je radio s pritiskom od 1,5 bara. Vrijeme ekstrakcije bilo je oko jedne minute. Navodno je okus espressa, kuhanog na aparatu „Ideale” i sličnima bio jako spržen i gorak, no takva se tehnologija ipak tako koristila još i čak nakon 2. svjetskog rata. Zbog velikog uspjeha tih prvih aparata i drugi su proizvođači i inženjeri počeli s proizvodnjom svojih aparata. Jedna od prvih tvrtki bila je VICTORIA ARDUINO. Svim tadašnjim modelima bilo je zajedničko da proizvode provrelu vodu i da kava uvijek ima okus prženoga. Pogotovo na početku postojao je i rizik da će doći do eksplozije, tako da se nije samo jednom dogodilo da je takav vertikalac bio uzrok velike panike. Sljedećih 35 godina pokušali su svi inženjeri svijeta kave ispraviti problem prevrele vode i okusa preprženoga.

Vlasnik jednog takvog fosila danas je čovjek u Italiji po imenu Enrico Maltoni. On s ljubavlju skuplja aparate i nakon 20 godine otkrivanja i restauriranja, otvorio je izložbu “espresso made in Italy 1901-1962”. Osim toga, skupio je i preko 5000 komada povijesnih fotografija, uputa, skica, postera i razglednica koje možete pogledati u njegovom internetskom arhivu.

Zanimljiva je u tom kontekstu i jedna prica objavljena u Crema Magazinu. Tako je nedavno jedan njemački ljubitelj kave u kolumbijskom malom selu Salento pronašao u jednoj maloj kavani stari „Victoria Arduino” aparat proizveden davne 1906. godine! Jedan od prvih serijskih espresso aparata, pravi fosil i danas gotovo neprocjenjiv. Možete zamisliti koliko je bio iznenađen kada je u tom selu pronašao još 5 takvih aparata. Očito je netko prije stotinjak godina napravio odličan posao u Salentu i najvjerojatnije u cijeloj Južnoj Americi. A što je iznenađujuće – svi su savršano funkcionalni i u izvrsnom stanju.

skica povijest aparata za espresso
kratka skica kako je nastao prvi aparat za espresso od Dritan Alsela

1920 -1940. GODINE

Osnovane su mnoge tvrtke koje su nam poznate i dan danas: La San Marco, La Marzocco, Universal i druge.

1934. GODINE

Francesco ILLY razvio je prvi aparat s automatskim regulatorom vode i porastom pare kroz komprimirani zrak.

1938. GODINE

4 godine nakon Illy-a uspio je CREMONESI napraviti aparat za veliko tržište koji je reducirao problem prevrele vode. Taj je aparat od 1946. godine nadalje proizvodio Achille GAGGIA. Porast pritiska u njegovim se aparatima mehanički stvorio uz pomoć jedne velike čelične spirale koja je nakon natezanja pomoću jedne ručke kontinuirani pritisak od 10 bara pritiskala kroz kavu.

1939. GODINE prvi aparat za espresso u novom dizajnu

Sljedećoj senzaciji nije dugo trebalo pa je tako prvi horizontalni lonac bio ugrađen u aparat “Marus” u okvirima tvrtke La Marzocco.

1947. GODINE

Postavljen je sljedeći miljokaz. GAGGIA je dobio patent za jedan okomito ugrađen pritisni klip, podupiran u svojoj funkciji od velike spirale preko ručke koji stvara potrebni pritisak za ekstrakciju kave i to nakon što je već iste godine dobio patent za jedan mali lonac u kojem su voda i para razdvojeni. Takozvane “Leva” mašine su rođene, a s njima i prva “Crema” na kavi (espresso). Iročno je da su u to vrijeme ugostitelji stavljali znakove u svoje izloge “caffe Crema di caffe naturale”, jer su se gosti čudili kremi (odnosno pjeni) i mislili da ih se vara s dodavanjem nečeg nepoznatog.

1948 – 1952. GODINE

Inženjer Ernesto VALENTO koji proizvodi aparate za GAGGIA-u po njihovom patentu, počeo je istovremeno izlaziti na tržište s vlastitom proizvodnjom. S aparatom pod imenom “Mercurio” počela je tvrtka FAEMA igrati svoju ulogu u svijetu espresso aparata. Nakon što se 1952. godine Valente razišao od Gaggije i dalje proizvodi aparate pod imenom tvrtke FAEMA. Dok Gaggia dalje sam proizvodi aparate i prodaje. Iz Gaggije je izišao prvi aparat koncipiran za kućanstvo pod nazivom “Gilda”.

1961. GODINE prvi aparat za espresso modernog tipa

Valente je izumio “Faemu E61″, prototip modernog espresso aparata. Pritisak je stvoren električnom pumpom, voda u loncu odvojena je od pare i grije se izumljenim “heat exchangerom”, a termosifonski sustav drži temperaturu u glavi grupe stabilnom. Grupa E61 je još i dan danas jedna od najtraženijih grupa i mnogi se proizvođači koriste njome za svoje proizvode. Uglavnom, ukupni sustav koji je Valente izumio s Faemom E61 se i dan danas po principu drži u proizvodnji espresso aparata. Samo je nekoliko proizvođača inovativno otišlo još korak dalje.

1970. GODINE

Tvrtka LA MARZOCCO prijavila patent za svoj “dual boiler system” i počela proizvodnju svoje GS serije u kojoj je zajednička pojedinačna regulacija odvojenih lonaca za paru i vodu i to za svako grupu.

1975. GODINE

Tvrtka ULKA proizvodi vibracijsku pumpu koja je omogućila da i najmanji aparati uspijevaju složiti potrebni pritisak za pripremu espressa. Počela je proizvodnja espresso aparata za kućanstvo. Tako je odmah 1977. godine opet Gaggia krenula na tržište s legendarnom “Gaggia Baby” koja je do danas ostala pravi hit.

1985. GODINE

Tvrtka SOLIS prezentirala je prvi potpuno automatski aparat, a izumio ga je Švicarac Arthur Schmed, dok je SAECO uskoro preuzeo proizvodnju. Tako je i do danas ostala tvrtka SAECO jedna od vodećih u segmentu automatskih aparata. Do danas nam je svima dobro poznato i svakoga dana gledamo u svojim kafićima, reklamama i časopisima da smo stigli u doba “pad” mašine i aparati na kapsule poput NESPRESSO sustava. Aparati se reklamiraju za jednostavnu upotrebu s programima za automatsko čišćenje. Sve se više gleda i pazi na dizajn, gumbići svijetle i display nam govori što moramo činiti. No, prave inovacije u segmentu klasičnog espresso aparata zbilja rijetko možemo zamijetiti. Ostaje nekoliko inovativnih tvrtki poput La Marzoccoa, DellaCortea ili Slayera koje i dalje ručnim radom, istraživanjima, znaju iznenaditi kada je riječ o espresso aparatima!

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »