Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Što su blend i single origin?

U Teneo Coffee Shopu nudimo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?
U međuvremenu je jezik trgovaca kavom postao zbunjujući. Danas, iz marketinških razloga, na vrećici kave često piše 100% Arabica. Kao što smo već napisali u drugom postu, ovo nije dovoljan podatak za svjesnu odluku o kupnji. 100% Arabica nije dovoljna kao karakteristika kvalitete. Postoje loše Arabice i jako dobre Robuste i naravno obrnuto.

Ali što je mješavina?

Kave svih razina kvalitete prodaju se kao mješavine ili kao single origin. Mješavina je mješavina različitih kava koje jamče specifičan profil okusa, dok kava jednog porijekla dolazi iz određene zemlje ili čak s jedne farme.

Mješavine / blend

Mješavine su popularne jer nude dosljedan profil okusa od pakiranja do pakiranja. Na masovnom tržištu sastojci i omjeri miješanja strogo su čuvana tajna, a etiketa ne daje nikakve informacije o zrnu kave ili odakle dolazi. Nasuprot tome, specijalizirane pržionice samouvjereno imenuju svaki sastojak svojih mješavina, objašnjavajući karakteristike svakog zrna i kako se okusi međusobno nadopunjuju.

Jedno podrijetlo / single origin

Kava koja dolazi iz određene zemlje može se opisati kao single origin. Naravno, to je još uvijek vrlo neprecizno. Jer 100% Kolumbija još uvijek može biti mješavina regija i farmi, a time i mješavina razina kvalitete. Okus također može varirati od regije do regije.
Kada specijalizirani trgovci govore o jednom podrijetlu na svojim etiketama, oni to obično misle na mnogo specifičniji način. Kava obično dolazi s farme, zadruge ili od jednog proizvođača. Ove kave su uglavnom ograničene i sezonske ponude i traju samo do isteka zaliha.

Što je bolje, blend ili single origin?

Nakon što smo objasnili razliku između mješavine i pojedinačne sorte, odmah slijedi pitaje što bi bilo bolje. Odgovor je jednostavan, nema boljeg.
Je li bolja mješavina kave ili kava jednog porijekla ovisi o osobnim preferencijama i onome što tražite u šalici kave. Oba imaju svoje jedinstvene karakteristike i nude različite prednosti.
Mješavine se stvaraju kombiniranjem raznih kava iz više regija kako bi se stvorio jedinstveni profil okusa. Ideja iza miješanja je, stvoriti specifični profil okusa koji nudi dosljedniji okus od šalice do šalice.
S druge strane, kava jednog porijekla imaju izrazitiji i jedinstveniji profil okusa, pokazujući specifične karakteristike regije iz koje dolaze. Kave jednog porijekla mogu ponuditi veću dubinu okusa i složeniji profil okusa.

Ako imate još pitanja slobodno ih postavite u komentarima ili se prijavite na naš Home Barista tečaj.

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »