Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Teneo Coffee ima 100 % Robusta u ponudi

Pažljivi čitatelji Teneo Coffee bloga znaju da uz Arabicu nudimo i volimo zrna Robuste. Većina vas je vjerojatno čula za Robustu. No, što se točno krije iza ove vrste kave i zašto neki misle da je Robusta inferiorna kava, to pročitajte ovdje. Jer mi mislimo da je suprotno – ako i kod Robuste pazite na kvalitetu.

U svakom slučaju, naš single origin India Kaapi Royal uvjerava jedinstvenim svojstvima: kao single nudi puno tijelo i dočarava najgušćem kremom svih vremena, uz to pruži zanimljivu pikantnost (spicy) gotovo bez kiselosti i ugodne suptilne arome čokolade.

Indija je pionir u proizvodnji oprane Robuste, koja zauzima posebnu nišu u svijetu kave.

Indijski Single Origin Kaapi Royale jedna je od najboljih indijskih opranih Robusta u svijetu specialty coffee. Kava je označena s grade A, što znači da nema primarnih nedostataka. Kaapi Royale obično ima puno tijelo (full body) i prevladavajući arome začina i čokolade, bez ikakvih gorkih okusa koje biste očekivali u Robusti. Kava je oprana (washed), što uvelike poboljšava njen čisti profil šalice. Zrnca za ovaj lot proizvodili su razni mali proizvođači, čiju proizvodnju otkupljuju lokalni trgovci. Sva kava u Indiji uzgaja se u hladu (shadow grown), što doprinosi zdravom i održivom sustavu uzgoja. Indijske kave razvrstavaju se prema posebnom i prilično složenom sustavu ocjenjivanja, s pododjelima po regijama. Indija proizvodi oprane i neoprane (prirodne) kave Arabica i Robusta. Konvencionalne ocjene temelje se na veličini zrnca (screen size) i broju nedostataka (defects): A, AB, B, C i PB su komercijalne ocjene.

Osim vizualnog aspekta i veličine, ​​kave se također identificiraju po regiji porijekla. Neke od najpoznatijih regija u Indiji su Mysore, Malabar, Wayanad i tako dalje.

Sljedeći korak u sustavu klasifikacije je proces. Suho obrađene ili prirodne sušene kave nazivaju se “cherry”. Mokro obrađena ili oprana arabica naziva se “Plantation A”, a mokro obrađena Robusta “Parchment”.

Specialty coffee-om se smatra potpuno oprana Arabica Mysore Nuggets Extra Bold (ili Elephant Bean), oprana Robusta Kaapi Royale i Monsooned kave. Samo AA i A klasificirane Arabica i Robusta koriste se za monsunske kave.

Iako se Indija obično percipira kao zemlja koja uzgaja i pije čaj, proizvodnja kave u toj zemlji zapravo prethodi čaju. Zapisi pokazuju da je kava prvi put stigla u Indiju 1600-ih, dok je čaj stigao tek više od 200 godina kasnije, 1839. Ono što spaja ta dva pića, međutim, je da su Britanci žeđ za jeftinijim, obilnijim čajem i kavom bili glavni razlog zašto su oboje prvi put široko uzgajani na plantažama diljem Indije.

Danas se oko 30% proizvodnje kave troši u državi. Ostalih 70% pripremljeno je za izvoz.

Tko ipak još nije uvjeren, tko se boji ili nije dovoljan hrabar da proba 100 % robusta, za njih imamo i single origin India Malabar Monsooned u ponudi – naš klasik!

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje