Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Teneo Coffee ima 100 % Robusta u ponudi

Pažljivi čitatelji Teneo Coffee bloga znaju da uz Arabicu nudimo i volimo zrna Robuste. Većina vas je vjerojatno čula za Robustu. No, što se točno krije iza ove vrste kave i zašto neki misle da je Robusta inferiorna kava, to pročitajte ovdje. Jer mi mislimo da je suprotno – ako i kod Robuste pazite na kvalitetu.

U svakom slučaju, naš single origin India Kaapi Royal uvjerava jedinstvenim svojstvima: kao single nudi puno tijelo i dočarava najgušćem kremom svih vremena, uz to pruži zanimljivu pikantnost (spicy) gotovo bez kiselosti i ugodne suptilne arome čokolade.

Indija je pionir u proizvodnji oprane Robuste, koja zauzima posebnu nišu u svijetu kave.

Indijski Single Origin Kaapi Royale jedna je od najboljih indijskih opranih Robusta u svijetu specialty coffee. Kava je označena s grade A, što znači da nema primarnih nedostataka. Kaapi Royale obično ima puno tijelo (full body) i prevladavajući arome začina i čokolade, bez ikakvih gorkih okusa koje biste očekivali u Robusti. Kava je oprana (washed), što uvelike poboljšava njen čisti profil šalice. Zrnca za ovaj lot proizvodili su razni mali proizvođači, čiju proizvodnju otkupljuju lokalni trgovci. Sva kava u Indiji uzgaja se u hladu (shadow grown), što doprinosi zdravom i održivom sustavu uzgoja. Indijske kave razvrstavaju se prema posebnom i prilično složenom sustavu ocjenjivanja, s pododjelima po regijama. Indija proizvodi oprane i neoprane (prirodne) kave Arabica i Robusta. Konvencionalne ocjene temelje se na veličini zrnca (screen size) i broju nedostataka (defects): A, AB, B, C i PB su komercijalne ocjene.

Osim vizualnog aspekta i veličine, ​​kave se također identificiraju po regiji porijekla. Neke od najpoznatijih regija u Indiji su Mysore, Malabar, Wayanad i tako dalje.

Sljedeći korak u sustavu klasifikacije je proces. Suho obrađene ili prirodne sušene kave nazivaju se “cherry”. Mokro obrađena ili oprana arabica naziva se “Plantation A”, a mokro obrađena Robusta “Parchment”.

Specialty coffee-om se smatra potpuno oprana Arabica Mysore Nuggets Extra Bold (ili Elephant Bean), oprana Robusta Kaapi Royale i Monsooned kave. Samo AA i A klasificirane Arabica i Robusta koriste se za monsunske kave.

Iako se Indija obično percipira kao zemlja koja uzgaja i pije čaj, proizvodnja kave u toj zemlji zapravo prethodi čaju. Zapisi pokazuju da je kava prvi put stigla u Indiju 1600-ih, dok je čaj stigao tek više od 200 godina kasnije, 1839. Ono što spaja ta dva pića, međutim, je da su Britanci žeđ za jeftinijim, obilnijim čajem i kavom bili glavni razlog zašto su oboje prvi put široko uzgajani na plantažama diljem Indije.

Danas se oko 30% proizvodnje kave troši u državi. Ostalih 70% pripremljeno je za izvoz.

Tko ipak još nije uvjeren, tko se boji ili nije dovoljan hrabar da proba 100 % robusta, za njih imamo i single origin India Malabar Monsooned u ponudi – naš klasik!

Kavu možete kupiti kod nas na lokaciji Trešnjevački Trg. Provjerite prije koje su sorte trenutno u ponudi.

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »