TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Kako pravilno pjeniti mlijeko

Prava pjena za cappuccino treba biti polutekuća i kremasta bez mjehurića

Teoretski objasniti kako pravilno pjeniti mlijeko za cappuccinu je gotovo nemoguće, jer da bi rezultat bio zadovoljavaj potrebno je puno treninga. Zašto onda pokušati? Možda nakon ovog članka nećete još uvijek znati pravilno pjeniti mlijeko ali će te znati prihvatiti da to što radite ili pijete nije dobro i da može bolje.

Kako pravilno pjeniti mlijeko.
pjenite mlijeko pravilno

Mnogima je pjena pun mjehurića koja stoji na kavi, odbojna. Takva pjena zbog mjehurića ne može se stopiti s espressom (već ju prvo morate skinuti ili pojesti sa žlicom) i stoga i ne može dati onaj kremasti okus koji espresso i mlijeko perfektno ujedinjuje.

Za početak je važno da je pritisak pare vašeg espresso aparata dovoljan jak da zavitla potrebnu količinu mlijeka u vašoj posudi. Pogotovo neki jeftiniji jednokružni kućni aparati znaju imati problema time.

Nije za ne zanemariti i dizna aparata koju koristite. Pogotovo oni plastični dodaci na manjim kućnim aparatima su po mojem iskustvu neupotrebljivi ako želite pravilno pjeniti mlijeko.

U naprijed treba odrediti količinu mlijeka koju želite pjeniti

Treba nam potrebna količina mlijeka. Kao i kod svega drugoga, najbolju kvalitetu postignemo kad radimo sve svježe. To znaći da se uvijek radi samo toliko pjene koliko je trenutačno potrebno. Zaboravite „pripremanje“ mliječne pjene u posudama od jedne litre ili više. To je higijenski neprihvatljivo jer uvijek mlijeka ostane u tom loncu i zagrijat će se ponovno i ponovno. Želite li dobiti pravu gustoću onda najbolje je raditi sa više manjih vrčeva. Oni postoje u različitim veličinama poput 0,35 l, 0,6 l.

Koje mlijeko koristiti?

Da bi dobili kremastu pjenu, vrsta i postotak masnoće vašeg mlijeka nisu toliko bitni jer naša pjena nastaje iz bjelančevina a ne masnoće. Dali je mlijeko trajno, punomasno ili s malo masnoće neće se odraziti na gustoću vaše pjene, no definitivno će utjecati na njen okus. Iz tog razloga je jedini pravi izbor, koristiti svježe punomasno mlijeko.

Koje mlijeko koristiti?
koristite svježe, hladno i punomasno mlijeko

Koristite hladno mlijeko

Najbolje rezultate će te postići s hladnim mlijekom ( 4-8 C ). Koristite li pretoplo mlijeko, dostići ćete maksimalnu dozvoljenu temperaturu prerano i nećete imati vremena da pustite mlijeko rotirati što je potrebno da pjena dobije svoj kremasti oblik. Napunite li vrč previše, mlijeko će vam usljed rotiranja špricati van. Koristite li premalo mlijeka, mlijeko će vam na dnu stalno pucati, što uzrokuje stvaranje mjehurića i uništava željeni kremasti oblik.

Pjenjenje mlijeka možemo podijeliti u dvije faze

Trebali bi si uzeti kao naviku prije i poslije radjenja pjene uvijek kratko pustiti paru. Prije zato da izbacite iz dize kondenziranu vodu a poslije ostatke mlijeka. Očistite dizu uvijek ćistom krpom.

Samo radjenje pjene dijeli se u dvije faze. Tokom prve faze utiskuje se zrak u još hladno mlijeko. Uronite dizu samo par milimetara u mlijeko i otvorite je do kraja. U mlijeko će se utisnuti zrak i nastaje pjena. S rastom pjene, vucite vrč pomalo prema dolje tako da diza ostane uvijek blizu površine. U drugoj fazi malo nagnite vrč tako da diza udje nešto dublje u mlijeko i počne ga rotirati. To će razbiti velike mjehuriće u vrlo sitne, mikro mjehuriće i nastat će željena kremasta pjena. Druga faza je završena kada vrč izvana više ne možete držati u ruci jer je vruć. Iz tog razloga potrebno je slobodnu ruku tijekom cijelog procesa držati na vrču da možete kontrolirati temperaturu.

Kao što sam već rekao, ovo je samo teorija i za pravilno pjenjenje mlijeka bit će na kraju potrebno puno prakse, no potpuno drugačiji okus vaše pjene je zagarantiran. Kada ste postigli pravu pjenu, možete se okušati i u radjenju Latte Arta. No kako se to radi, morat će vam ipak netko pokazati…

Tečajevi postoje kod nas u Teneo Coffee Shop-u.

Kontaktirajte nas i za naš “mini milk workshop”

U ovom kratkom tečaju ćemo vam pokazati kako pravilno pjeniti mlijeko. Kako da nestanu mjehurići u mlijeku! Koja je prava temperatura i količina, kako možemo najefikasnije raditi. Ovaj tečaj nije latte art tečaj, nego vam tek daje alat i tehniku za uspješan latte art.

U samo jedan sat će te toliko napredovati da stare greške više nećete ponoviti.

 


Comments

comments

4 thoughts on “Kako pravilno pjeniti mlijeko”

  1. “…i da je vrč u kojem se pjena radi napunjen toćno do pola ( ne više i ne manje).” Nije posve tocno…ja znam masu puta pretocit pitcher i nista mi ne ispada van…treba bit oprezan samo…

  2. Nebih se slozio da cappuccino treba biti kao sto je na slici gore s ljeve strane jer zapravo to cini malu granicu u vizualnom izgledu izmedu tople kave i cappuccina naprotiv ova desna slika je uzas slici na secernu vunu a ne cappucino zapravo capucino orginalne verzije treba biti izraden u omjeru 1/3 espresso kave te 2/3 pjene te pjena mora biti glatka njezna te gusta tvoreci stozac u salici…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *