TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

French Press

Ne mora uvijek biti espresso! French Press odlična je alternativa za kuhanje kave kod kuće isto kao i ručni filter o kojem smo već pisali. French Press aparati nisu skupi, ima ih u različitim veličinama, jednostavni su za rukovanje i daju aromatičnu kavu.

„To je prejednostavno da bi bilo istinito” je uobičajena rečenica koju čujem na tu temu, no French-Press kava je svakoj filter kavi superiorna. Razlog tome je način filtriranja. U svakom filteru na žalost zapnu eterična ulja koja su bitna za kavinu aromu.

French Press aparat sastoji se od staklene posude u obliku valjka, metalne filter mrežice ( obavezno izbjegavajte plastične jer se one s vremenom ne mogu potpuno očistiti i nisu toliko trajne ) i poklopca od nehrđajućeg čelika.

Rezultat je uvjetovan vremenom stajanja kave i primjenom mehaničkog pritiska koji uvjetuju kvalitetu ekstrakcije. Pravilan postupak je sljedeći: zagrijte staklenu posudu, po šalici koristite jednu do dvije žličice grubo mljevene kave i prelijte s malo vruće (ne kipuće) vode. Ostavite kratko da stoji, dodajte ostatak vode i promiješajte.

Nakon 2 – 4 minute pritisnite mrežicu prema dolje i kava je gotova !

Ovu metodu koriste često i profesionalci i ugostitelji (ne u Hrvatskoj) kada žele osjetiti najfinije arome najkvalitetnije Arabike.

Tri stvari mora te uvijek poštivati bez obzira kojom metodom pripremate kavu:

Kava treba biti što svježije pržena i najbolje neposredno prije upotrebe samljevena jer arome se lako gube.

Voda koju koristite treba biti kvalitetna. Najbolje je koristiti filtriranu vodu.

Pazite na čistoću: sve posude i dijelovi koji dolaze u dodir s kavom s vremenom stvaraju naslage masnoća i ulja koje pak u kontaktu s kisikom oksidiraju i loše utjeću na okus.

Teneo Coffee Shop je za vas otkrio “portable” French Press i uskoro će kavu svojim gostima nuditi direktno u  vlastitoj šalici koja funkcionira kao French Press.

Comments

comments

2 thoughts on “French Press”

  1. Zeljko Bosnjak

    hvala na tekstu, ali jos uvijek to nije uputstvo kako skuhati press caffee. npr za cetiri osobe. koliko vode, koliko kave?

  2. Pingback: Tražite dobre ideje za Team Building? – TENEO COFFEE SHOP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *