Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

French Press

Ne mora uvijek biti espresso! French Press odlična je alternativa za kuhanje kave kod kuće isto kao i ručni filter o kojem smo već pisali. French Press aparati nisu skupi, ima ih u različitim veličinama, jednostavni su za rukovanje i daju aromatičnu kavu.

„To je prejednostavno da bi bilo istinito” je uobičajena rečenica koju čujem na tu temu, no French-Press kava je svakoj filter kavi superiorna. Razlog tome je način filtriranja. U svakom filteru na žalost zapnu eterična ulja koja su bitna za kavinu aromu.

French Press aparat sastoji se od staklene posude u obliku valjka, metalne filter mrežice ( obavezno izbjegavajte plastične jer se one s vremenom ne mogu potpuno očistiti i nisu toliko trajne ) i poklopca od nehrđajućeg čelika.

Rezultat je uvjetovan vremenom stajanja kave i primjenom mehaničkog pritiska koji uvjetuju kvalitetu ekstrakcije. Pravilan postupak je sljedeći: zagrijte staklenu posudu, po šalici koristite jednu do dvije žličice grubo mljevene kave i prelijte s malo vruće (ne kipuće) vode. Ostavite kratko da stoji, dodajte ostatak vode i promiješajte.

Nakon 2 – 4 minute pritisnite mrežicu prema dolje i kava je gotova !

Ovu metodu koriste često i profesionalci i ugostitelji (ne u Hrvatskoj) kada žele osjetiti najfinije arome najkvalitetnije Arabike.

Tri stvari mora te uvijek poštivati bez obzira kojom metodom pripremate kavu:

Kava treba biti što svježije pržena i najbolje neposredno prije upotrebe samljevena jer arome se lako gube.

Voda koju koristite treba biti kvalitetna. Najbolje je koristiti filtriranu vodu.

Pazite na čistoću: sve posude i dijelovi koji dolaze u dodir s kavom s vremenom stvaraju naslage masnoća i ulja koje pak u kontaktu s kisikom oksidiraju i loše utjeću na okus.

Teneo Coffee Shop je za vas otkrio “portable” French Press i uskoro će kavu svojim gostima nuditi direktno u  vlastitoj šalici koja funkcionira kao French Press.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment