Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Kuhanje kave bilo je opasno po život.

Danas sam čuo jednu priču koja me potpuno iznenadila jer nikada nisam o tome rasmišljao. U svijetu kave uvijek postoje nova iznenađenja. Mi svaki dan pijemo taj napitak bez da trošimo misli na njegovu povijest i priče koje ga prate. Arapski Emirati danas su izrazito bogati i izgradili su neke od najskupljih i najmonumentalnijih zgrada svijeta. Njihov ogromni kapital stvorio je umjetne otoke i 2 skijališta usred pustinje no nije to oduvijek bilo tako.

Prije samo 40 -50 godina tamo je kuhanje kave bilo opasno po život. Da Arapi vole kavu i imaju odavno pristup najboljim vrstama svima nam je poznato. No kava se tamo kuhala na tradicionalni način, na vatri ili u vrućem pijesku i to uglavnom sa vrelom vodom. Upravo u tome bio je ogroman rizik za onoga koji je baratao s vrućom vodom, jer kada se dogodilo da se majstor kave slučajno zalio kipućom vodom po ruci, značilo bi to sigurnu smrt. Te bi se opekline zbog velike vrućine brže inficirale nego što su unesrećenog uspjeli dovesti do prve bolnice ili doktora.

Eto… to znači dok su u Evropi krenuli s filter aparatima za kućanstvo ( koji su tada koštali gotovo jednu godišnju plaću) u pustinji su morali paziti da ne bi poginuli u svakodnevnoj misiji kuhanja kave.

Uživajte u kavi!

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment