Mitovi i poluistine 3. dio

Robusta je lošija kava !

Nije istina. Za svjetsko tržište postoje dvije bitne vrste kave. Robusta i Arabica. Arabica je sporije rastuća, uglavnom superiornija vrsta. Ipak, isto tako postoji loša Arabica kao i visoko kvalitetna, izvrsna Robusta iz npr. Indonezije (Java), Indije, Istočnog Timora, Brazila (Conillon), Ugande, Tanzanije ili Obale Bjelokosti. Posljednjih godina je gotovo nepitka Robusta iz Vijetnama ( u međuvremenu 2. proizvođača svijeta ) uvelike uništila svjetsko mišljenje o Robusti.

Dobar espresso radi se isključivo od zrna Arabice!

Pogrešno. Espresso je izumljen u Italiji i predstavlja jedan Blend ( mješavinu ), u kojoj su zastupljena i zrna Robuste. Udio Robuste u espressu iznosi između 10% i 50 %.  Usporedbe radi: i jedan dobar Bordeaux radi se od više vrsta grožđja. Bilo bi kontraproduktivno za kvalitetu jednog Cuvee-a ( mješavine ) izbaciti pojedine vrste. Kako je Robusta došla na loš glas ( vidi gore ) u svijetu kave se sve više hvalilo Arabicu i tako je u međuvremenu etiketa 100 % Arabica počela značiti kvalitetu, što se vrlo često zloupotrebljava jer nisu sve vrste Arabice i toliko kvalitetne.

Dobar espresso dolazi iz Italije!

Ova izjava već odavno nije točna. Istina je da je espresso stvoren u Italiji no danas postoje po cijelom svijetu izvrsni pržioničari. I sami talijani kupuju kavu sa svjetskog tržišta a tajne dobrog prženja su se već odavno proširile na sve strane svijeta.

Već odavno Top-Espressi dolaze i iz  «ne -talijanskih» zemalja, naročito puno iz brojnih manjih pržionica iz Skandinavskih zemalja, Amerike, Engleske pa i Njemačke ćija je kava u konačnici uglavno svjetlije pržena od talijanske.

Comments

comments

1 thought on “Mitovi i poluistine 3. dio”

  1. …a tog vietnama ima kod nas koliko vam srce pozeli…
    da li je itko cup tasting robustu i da li i dalje zeli to piti u vasoj salici?
    to je doslovno uzas! ali opet, na konzumentima je da odaberu…
    naravno da robustu ne treba totalno ignorirati, ali drzati da se tradicijski koristi i robusta u blendu pa zasto da mi nesto mijenjamo je lose za sve. bordeaux se radi od vise vrsta kvalitetnih grozda zbog raznolikosti bukea i nisam cuo da stave neki kiselis ili nedovoljno zrele bobe, vec kontrolirane sorte, kavlitetne!…staviti robustu u blend je samo i jedino; smanjivanje cijene po kili i manjak interesa za ponuditi bolje konzumentima!!! moje skromno misljenje…robusta nista novoga ilu pak uzbudljivoga ne nudi u espressu, najjednostavnije! u aero ili pak frenchu, piti robustu je na granici samoozljedivanja!

Leave a Comment