Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Mitovi i poluistine 3. dio

Robusta je lošija kava !

Nije istina. Za svjetsko tržište postoje dvije bitne vrste kave. Robusta i Arabica. Arabica je sporije rastuća, uglavnom superiornija vrsta. Ipak, isto tako postoji loša Arabica kao i visoko kvalitetna, izvrsna Robusta iz npr. Indonezije (Java), Indije, Istočnog Timora, Brazila (Conillon), Ugande, Tanzanije ili Obale Bjelokosti. Posljednjih godina je gotovo nepitka Robusta iz Vijetnama ( u međuvremenu 2. proizvođača svijeta ) uvelike uništila svjetsko mišljenje o Robusti.

Dobar espresso radi se isključivo od zrna Arabice!

Pogrešno. Espresso je izumljen u Italiji i predstavlja jedan Blend ( mješavinu ), u kojoj su zastupljena i zrna Robuste. Udio Robuste u espressu iznosi između 10% i 50 %.  Usporedbe radi: i jedan dobar Bordeaux radi se od više vrsta grožđja. Bilo bi kontraproduktivno za kvalitetu jednog Cuvee-a ( mješavine ) izbaciti pojedine vrste. Kako je Robusta došla na loš glas ( vidi gore ) u svijetu kave se sve više hvalilo Arabicu i tako je u međuvremenu etiketa 100 % Arabica počela značiti kvalitetu, što se vrlo često zloupotrebljava jer nisu sve vrste Arabice i toliko kvalitetne.

Dobar espresso dolazi iz Italije!

Ova izjava već odavno nije točna. Istina je da je espresso stvoren u Italiji no danas postoje po cijelom svijetu izvrsni pržioničari. I sami talijani kupuju kavu sa svjetskog tržišta a tajne dobrog prženja su se već odavno proširile na sve strane svijeta.

Već odavno Top-Espressi dolaze i iz  «ne -talijanskih» zemalja, naročito puno iz brojnih manjih pržionica iz Skandinavskih zemalja, Amerike, Engleske pa i Njemačke ćija je kava u konačnici uglavno svjetlije pržena od talijanske.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment