TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

“Leathal” kofein???

Predoziranje kofeinom.

Pitao me nedavno netko može li se umrijeti unesemo li previše kave ili kofeina u sebe? Čudno je pitanje, a odgovor nisam znao dok slučajno nisam pronašao članak na njemačkom portalu “Spiegel-Online”. Zbog smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda zbog mogućeg predoziranja kofeinom Spiegel je istražio kada i koliko je potrebno konzumirati kofein.
Što se tiče slučaja N. Harris, valja spomenuti da je ona do svoje smrti pila do osam litara Cole dnevno. Uz to, skoro ništa nije jela, pušila je do jednu i pol kutije cigareta na dan – umrla je od srčanoga udara. Takvi neobični slučajevi završe po cijelom svijetu na sudskoj autopsiji. Prijatelj žrtve tvrdio je da je Harris bila ovisna o Coli. U stvarnosti je autopsija dokazala da je Harris umrla od posljedice akutnog nedostatka kalija – poznatom efektu kod prevelike konzumacije Cole i kofeina. Ipak sud je u konkretnom slučaju zaključio da je prevelika količina tekućine isprala kalij iz tijela. Izjavi tvrtke Coca-Cola zbog toga glasi: Tko pije i osam do deset litara vode, gubi previše kalija.
Da se kao zdravi odrasli uspijete ubiti espressom, Colom ili kakvim pićem s kofeinom treba vam po mišljenju znanstvenika doista veća količina tih napitaka nego što to normalno konzumiramo. Jedna šalica kave sadrži otprilike 80 mg kofeina, Cola po podatcima tvrtke 10 do 12 mg na 100 ml. Neželjene nuspojave poput muke, proljeva, straha i treme mogu se pojaviti nakon konzumacije preko 500 mg kofeina. Opisana Hypokaliami, grčevi, srčana aritmija mogu se očekivati od preko 1 g kofeina. Znači, za zdravog muškarca od 85 kilograma, 5 do 10 g (120 šalica kave) kofeina mogu biti smrtonosni. Tako da su slučajevi otrovanja napitcima koji sadržavaju kofein vrlo rijetki zbog nerealnog volumena tekućine. Puno su realnija opasnost tablete i koncentrati. Tableta ima u dozama od 200 mg.

Dakle, ne brinite, predoziranje kofeinom zbog ispijanja kave, tj. dovođenje u životnu opasnost gotovo je nemoguće.

Comments

comments

1 thought on ““Leathal” kofein???”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *