TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Moka ili Caffettiera

Rijetko možemo naći kućanstvo u kojemu nema ovog klasika i komada dizajnerske povijesti. Ime je dobila po prvom modelu “Moka Express” koji je izumio Alfonso Bialetti u 1933. godine. No zbog tog prvog naziva “Moka” često dođe do zbunjivanja i zamjene (vidi naš članak o Moki). Nema ova metoda ni veze s našim omiljenim espressom jer espresso nije ekspresso!

U svojoj domovini u Italiji, ali i kod nas ovu divu jednostavno zovu moka ili cafetiera, a neki i Bialetti. Napitak koji se kuha ovom metodom Talijani zovu jednostavno caffe isto kao i espresso. Kako je u Italiji običaj kod kuće kuhati kavu u moki, a za espresso se odlazi u kafić, smisao naziva caffe razumije se iz konteksta.

Alfonso Bialetti (* 1888 † 1970) bio je talijanski izumitelj. Njegova moka express bila je prvi kućanski stroj za kuhanje kave koji je radio po principu perkulacije. Nakon Drugog svjetskog rata Alfonsov sin Renato krenuo je u agresivnu promociju ovog proizvoda i tako je prvo postao važan dio talijanske kuhinje (cucina italiana) i kasnije pravi svjetski hit. Slogan mu je bio: in casa un espresso come al bar. Prepoznatljiva je po svojem oktagonskom obliku i što je izrađena od aluminija. Danas ih ima i od nehrđajućeg čelika što omogućava i drugačije forme i veličine. Na primjer poluotvorenu verziju. Ali uglavnom je klasična moka do dan danas ostala ista u svom dizajnu.

Bialetti je radio u Francuskoj u jednoj tvornici aluminija prije nego se vratio 1918. godine u Omegna-Crusinallo, u Italiji gdje je otvorio vlastitu tvrtku za strojeve. Tada je došao na ideju kuhanja kave pod manjim pritiskom, ne kako su to tada činili veliki ugostiteljski aparati (vidi Tipo Gigante) nego pod nižim pritiskom izravno u vrč.
Do 1933. je godine uglavnom riješio sve tehničke probleme i krenuo u prodaju. No dok stvari u svoje ruke nije preuzeo njegov sin, Alfons je svoj proizvod prodavao samo na lokalnim štandovima i tržnicama. Tek kada je Renato patentirao moku i izgradio najveću tvornicu za aparate kave do tada, krenula je ova uspješna priča.

Pritisak

Pritisak koji se stvara u moki ovisi s jedne strane o granulaciji, znači stupanj mljevenja, a s druge strane od maksimalnog pritiska izlaznog ventila u donjem dijelu aparata. Na primjer, kod prefino mljevene kave stvorio bi se u donjem dijelu prevelik pritisak i voda ne bi prolazila u gornji dio kroz cijev, nego bi vaporizirala kroz sigurnosni ventil. Ako voda procuri između spoja oba dijela, nije dobro zašerafljeno ili je gumica oštećena.

Uloga zagrijavanja

Što je veća temperatura, to se voda brže istisne kroz kavu jer s većom energijom temperaturna krivulja sve je više u porastu. Štednjaci na plin su zato zbog visoke i kontinuirane temperature predestinirani za moku. Ceranski štednjak je zbog pulzirane energije najlošiji izbor.
Veća energija za temperaturu vode i nema toliko velik utjecaj jer rezultirajući porast pritska vrelište mijenja samo minimalno. Bitna za pravi period ekstrakcije je brzina s kojom voda prođe kavu i time utječe na to koliko se arome oslobode. Granulaciju dakle treba prilagoditi željenoj brzini kojom voda prolazi kavu. Uglavnom kao i kod ostalih metoda. Prolazi li voda prebrzo, vjerojatno je kava bila pregrubo mljevena ili je filter bio možda premalo punjen i obratno.

Krema

S klasičnom Bialetti ne možemo kreirati nikakvu ili barem nikakvu stabilnu kremu jer je pritisak od 1,5 bara prenizak.
No, postoje već inovacije kao npr. “cremator”, ventil koji tako dugo ne pušta vodu dok se ne stvori pritisak od šest bara. Tu se navodno već dobio neki rezultat u smislu kreme.

Argumenti protiv Moke

Često su mnogi protiv aluminijskog materijala jer nije isključeno da sitni dijelovi aluminija ne prelaze u kavu. Osim toga s mokom uvijek kuhate kavu s prevrelom vodom, što za ljubitelje espressa nikako nije prihvatljivo. Ipak, ona ima svoje fanove i o okusu se nema što raspravljati. Na kraju, i kod ove metode postoje mogućnosti igranja s granulacijom. Treba isprobati i možda ipak još nije prošlo njezino vrijeme.

Comments

comments

3 thoughts on “Moka ili Caffettiera”

  1. Podrobno objašnjeno, moja moka bialetti – 3 šalice- od aluminija je stara svega dvije godine, počela je puštati između dva dijela, novi filtar i gumica nisu pomogli, teško se zašarafi, da ne bi puštala, toliko da je poslije jako teško odšarafit, kako se to moglo dogoditi bialetti nakon dvije godine korištenja? priznajem da sam kuhao uglavnom na jakoj vatri, a ne polaganoj. na polaganoj mi se kava kuhala tek za deset minuta, i mislio sam da je to savjet za okus kave, izgleda da je to možda utjecalo na aluminij, da se pregrijavao, raširio, ili stisnuo i sad je moram bacit!

  2. moja(naša) moka je stara već 5,6,7,godna i nikad nije zakazala,nekoliko puta su promijenjene gumice i filter…

  3. vladimir monar

    upit – gdje u puli kupiti moku BIALETT – za dvije šalice 4 i še šalica. zahvaljujem – u očekivanju Vašeg odgovora – srdačan pozdrav.
    P.S.
    dali je moguće negdje vidjeti katalog sa mokama – zahvaljujem

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *