Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Moka ili Caffettiera

Rijetko možemo naći kućanstvo u kojemu nema ovog klasika i komada dizajnerske povijesti. Ime je dobila po prvom modelu “Moka Express” koji je izumio Alfonso Bialetti u 1933. godine. No zbog tog prvog naziva “Moka” često dođe do zbunjivanja i zamjene (vidi naš članak o Moki). Nema ova metoda ni veze s našim omiljenim espressom jer espresso nije ekspresso!

U svojoj domovini u Italiji, ali i kod nas ovu divu jednostavno zovu moka ili cafetiera, a neki i Bialetti. Napitak koji se kuha ovom metodom Talijani zovu jednostavno caffe isto kao i espresso. Kako je u Italiji običaj kod kuće kuhati kavu u moki, a za espresso se odlazi u kafić, smisao naziva caffe razumije se iz konteksta.

Alfonso Bialetti (* 1888 † 1970) bio je talijanski izumitelj. Njegova moka express bila je prvi kućanski stroj za kuhanje kave koji je radio po principu perkulacije. Nakon Drugog svjetskog rata Alfonsov sin Renato krenuo je u agresivnu promociju ovog proizvoda i tako je prvo postao važan dio talijanske kuhinje (cucina italiana) i kasnije pravi svjetski hit. Slogan mu je bio: in casa un espresso come al bar. Prepoznatljiva je po svojem oktagonskom obliku i što je izrađena od aluminija. Danas ih ima i od nehrđajućeg čelika što omogućava i drugačije forme i veličine. Na primjer poluotvorenu verziju. Ali uglavnom je klasična moka do dan danas ostala ista u svom dizajnu.

Bialetti je radio u Francuskoj u jednoj tvornici aluminija prije nego se vratio 1918. godine u Omegna-Crusinallo, u Italiji gdje je otvorio vlastitu tvrtku za strojeve. Tada je došao na ideju kuhanja kave pod manjim pritiskom, ne kako su to tada činili veliki ugostiteljski aparati (vidi Tipo Gigante) nego pod nižim pritiskom izravno u vrč.
Do 1933. je godine uglavnom riješio sve tehničke probleme i krenuo u prodaju. No dok stvari u svoje ruke nije preuzeo njegov sin, Alfons je svoj proizvod prodavao samo na lokalnim štandovima i tržnicama. Tek kada je Renato patentirao moku i izgradio najveću tvornicu za aparate kave do tada, krenula je ova uspješna priča.

Pritisak

Pritisak koji se stvara u moki ovisi s jedne strane o granulaciji, znači stupanj mljevenja, a s druge strane od maksimalnog pritiska izlaznog ventila u donjem dijelu aparata. Na primjer, kod prefino mljevene kave stvorio bi se u donjem dijelu prevelik pritisak i voda ne bi prolazila u gornji dio kroz cijev, nego bi vaporizirala kroz sigurnosni ventil. Ako voda procuri između spoja oba dijela, nije dobro zašerafljeno ili je gumica oštećena.

Uloga zagrijavanja

Što je veća temperatura, to se voda brže istisne kroz kavu jer s većom energijom temperaturna krivulja sve je više u porastu. Štednjaci na plin su zato zbog visoke i kontinuirane temperature predestinirani za moku. Ceranski štednjak je zbog pulzirane energije najlošiji izbor.
Veća energija za temperaturu vode i nema toliko velik utjecaj jer rezultirajući porast pritska vrelište mijenja samo minimalno. Bitna za pravi period ekstrakcije je brzina s kojom voda prođe kavu i time utječe na to koliko se arome oslobode. Granulaciju dakle treba prilagoditi željenoj brzini kojom voda prolazi kavu. Uglavnom kao i kod ostalih metoda. Prolazi li voda prebrzo, vjerojatno je kava bila pregrubo mljevena ili je filter bio možda premalo punjen i obratno.

Krema

S klasičnom Bialetti ne možemo kreirati nikakvu ili barem nikakvu stabilnu kremu jer je pritisak od 1,5 bara prenizak.
No, postoje već inovacije kao npr. “cremator”, ventil koji tako dugo ne pušta vodu dok se ne stvori pritisak od šest bara. Tu se navodno već dobio neki rezultat u smislu kreme.

Argumenti protiv Moke

Često su mnogi protiv aluminijskog materijala jer nije isključeno da sitni dijelovi aluminija ne prelaze u kavu. Osim toga s mokom uvijek kuhate kavu s prevrelom vodom, što za ljubitelje espressa nikako nije prihvatljivo. Ipak, ona ima svoje fanove i o okusu se nema što raspravljati. Na kraju, i kod ove metode postoje mogućnosti igranja s granulacijom. Treba isprobati i možda ipak još nije prošlo njezino vrijeme.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment