TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

88

Zašto možemo piti vrelu kavu kojom bismo si mogli opeći ruke?

Vrući napitci kao što je kava ovih su dana dobar način za zgrijati se iznutra. Začuđujuće, ljudi zbilja vole svoju kavu toliko vruću da bi mogla spržiti ostalu kožu na čovjeku.

Svoju kavu ne pijem hladniju od 88 stupnjeva Celzijusa…

Znanstvenici iz Kalifornije istraživali su pomoću jednog eksperimenta s 300 ispitanika koja je najdraža temperatura potrošača ispijanja kave. Svatko je od njih morao jednu nešto vreliju i jednu hladniju kavu tako dugo mješati dok nije postigao svoju idealnu temperaturu za ispijanje kave. Kod ekstremnih kandidata je temperatura dostigla nevjerojatnih 88 stupnjeva Celzijusa. U prosjeku je ipak bila kod 60 stupnjeva. No već je to toliko vruće da ne samo da bi trebalo boljeti u ustima nego i za ruku. Jer generalno je ustanovljeno da granica tolerancije za bol na koži leži između 45 do 50 stupnjeva.

Jesu li usne sluznice manje osjetljive?

Najjednostavnije objašnjenje bilo bi da kada kavu pretočimo ili suknemu sa zrakom da se tada ona prilično ohladi da ne boli. Upravo to su znanstvenici testirali postavivši senzore u šalice i senzorske flastere po ustima i jeziku ispitanika. No, rezultat je pokazao da je temperatura pala samo minimalno i da je još uvijek daleko iznad teorijske granice tolerancije.
Ne bojite se! Pizza je u usporedbi s kavom daleko opasnija…
Činjenicu da kandidati ipak nisu osjetili bol dok su pili vrelu kavu objašnjavaju znanstvenici sljedećim: možda su usne sluznice manje osjetljive i slabije proslijede toplinu prema živcima ispod sluznice nego što je slučaj na ostaloj koži. Nadalje, vrijeme kontakta kave i jedinstvenih točaka u ustima je prekratko da bi došlo do oštećenja. To je uostalom i razlog zašto je vruća pizza opasnija, jer se rastopljen sir prilijepi na sluznice i kontakt je predug te tako dolazi do opekline.
No, svakako nije za preporučiti piti prevruću kavu, već zbog same kave.

Comments

comments

1 thought on “88”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *