Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Shadow grown

Shadow grown

Tek toliko da ste čuli! Što to znači? Uzgoj kave na punom suncu podiže produktivnost uroda. Uzgoj u sjeni velikih stabala koja svojim lišćem i granama daju sjenu s jedne strane smanjuje urod, ali s druge se strane dobije ujednačen urod. Prednost takvih stabala za sjenu je da bolje reguliraju različite prijelazne temperature dana i noći, čuvaju stabla kave od vjetra i mraza, smanjuju širenje korova, pomažu spriječiti eroziju tla i nude mnogim životinjama novi prostor za život, ovisno o tome kako i gdje neka stabla za sjenu uspijevaju smanjiti udar sunca do 25%. Arabica treba puno sjene, dok Canephora bolje podnosi izravno i puno sunce.

Ponekad možemo pronaći kavu koja nosi naziv Passiv organic. To znači da su biljke kave posađene i rastu divlje i u prašumi. Čovjek samo utječe rezanjem većih stabala koja previše zaklinju sunce. Stabla Arabice znaju narasti do osam metara, dok su stabla Canephore nešto manja od šest metara. Na plantažama se znaju rezati stabla na dva do tri metra zbog lakše berbe.

Na cijelom svijetu raste na 10 milijuna hektara oko 15 milijardi stabala kave. Godišnji urod jednog stabla nosi otprilike pola kile.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment