TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Chocolate effect

Je li istina?

Je li istina da kada promiješamo cappuccino zvuk postane sve viši i viši?
Pitanje je dosta „bedasto“, ali ponekad nemamo što raditi dok čekamo i gledamo
u šalicu pred sobom. Zašto ne sudjelovati u istraživanju ovog fenomena koji muči sve znanstvenike svijeta? Dobro, možda ne baš sve.
Fenomen je poznat pod imenom “hot chocolate effect”. Pojavi se uvijek kada miješamo tekućinu koja je punjena zrakom. U slučaju cappuccina to je pjenjeno mlijeko. Ako kucamo žlicom po dnu šalice za vrijeme miješanja, zvuk koji bismo trebali čuti je na početku dubok, a s vremenom postaje sve svjetliji kako zrak nestaje iz tekućine.
Već je 1962. godine izašao prvi članak s teorijom o tom efektu, a 1982. godine izašao je članak Franka Crawforda u American journal of Physics na temelju njegovih eksperimenata, a u kojemu precizno opisuje fenomen mijenjanja zvuka.

Otprilike, u tekućini zbog lupanja žlicom nastaje stojeći val. Frekvencija, uz konstantni volumen, ovisi o brzini kojom se zvuk širi tekućinom. Brzina opet ovisi o gustoći i masi tekućine. Voda se praktično ne da stisnuti, zato zvuk u njoj ima visoku brzinu od 1500 metara u sekundi. U mješavini zraka i vode ta se brzina dramatično smanjuje – još sporije nego samo u zraku, brzina može pasti do 120 metara u sekundi. To vodi do zvuka koji je dublji za tri oktave.
Što je s čajom? Ako u njega umiješate šećer, možete i tu otkriti taj efekt.
Isprobajte i javite nam što ste otkrili!

Posjetite:

Festival čokolade ZAGREB CHOCOFEST održat će se od 10.-14. veljače 2012. u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *