TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Brewlution!

“Drip, drip…”

Već se mnogo puta zadnjih godina filter kavi predvidio kraj upotrebe u našim kućama. Interes za espresso konkurenciju širio se prebrzo i moćno. Usprkos svim skepticima “brewing metode” danas postoji sve više i više ljubitelja. Vraća se ručno filtriranje u naše kuhinje.

Melitta Bentz nije baš voljela soc u šalici. Voljela je eksperimentirati i tako je jednostavno uzela stari mesingani lončić, probušila nekoliko rupica i pokrila komadićem bugačice koji je držao soc izvan šalice. Godine 1908. tako je izumila filter kavu i time jedan od najpopularnijih načina pripreme kave. Metoda se temelji na metodi prelijevanje kave vrućom vodom u intervalima. Osvajanjem ugostiteljskog svijeta espressom i cappuccinom činilo se da nema više opravdanja za ručne filtere. No, u zadnje se vrijeme se širi vijest da se raznim metodama pored espressa mogu pripremiti odlične šalice kave – pretpostavljeno je da imamo dobra zrna. Osim toga je i povoljnije, sve metode koje ćemo vam predstaviti, zajedno ne koštaju koliko jedan espresso aparat srednje klase.

Ne preferiramo nijednu metodu (dobro, nije istina, imamo favorite), jer sve imaju svoje prednosti i mane i zanimljivo je međusobno uspoređivati razne metode.

Melitta ručni filter ili Hario V60

Ručni filteri su već dugo poznati i dokazali su se kao dobri i jednostavni. Najbolje je koristiti porculanski filter jer je taj neutralan za okus i bolje sačuva toplinu. S vrućom se vodom filter ugrije i ispere papirnati filter. Onda se dodaje kava u filter i prelijeva prvim valom vode. Nakon toga se pričeka trenutak s čime kavi dajemo vrijeme da nabubri. Onda polako i kontinuirano dodajemo val za valom. U najboljem slučaju procedura traje tri do četiri minute kada je sva voda prošla filter. Ako to nije slučaj, pomaže regulacija u postepenom mljevenju, no točna regulacija vremenskog intervala ekstrakcije s ovom metodom nije moguća. Papir ne isfiltrira samo mljevenu kavu nego i puno ulja kave. Rezultat u šalici je zbog toga bistra i u tijelu jako lagana kava koja i škrtari kiselinama.
Ručni filteri su vrlo jednostavni za upotrebu i brzo se očiste. Kompleksne arome ne mogu se očekivati.

French Press

Kako ime daje naslutiti, ova metoda najvjerojatnije dolazi iz Francuske. Ipak i kod nas french press nije samo u krugu frankofila pronašla svoje ljubitelje. Kanta se ugrije vrućom vodom i dodaje grubo mljevena kava. Zatim se nalije voda i promiješa. Nakon tri do četiri minute može se fino stisnuti sito do dna kante. Prednost ove metode je da su voda i kava stalno u kontaktu i tako možemo i prilagođavati vrijeme ekstrakcije. Dalje svi sastojci i arome prelaze u šalicu. No, zbog toga uvijek ostaje jedan sloj soca u loncu i zbog toga uvijek ostaje lagani prašinasti osjećaj u ustima. Nakon pripreme moramo kavu pretočiti u drugu karafu kako kava ne bi dalje ekstrahirala u french pressu i tako s vremenom postala gorka (vrijedi pogotovo za velike french presse s kojima možemo kuhati više šalica). Što se tiče okus kave iz french pressa, ona je harmonična i puna nuance, zbog ulja je tijelo i osjećaj u ustima teži i bogatiji. Arome kave se jako dobro razvijaju.

Walkuere Karlsbader Kanne

Ovaj porculanski kavnik već je više od 100 godina na tržištu, dok je u našim krajevima gotovo nepoznat. Mnogim ljubiteljima kave je on non plus ultra što se tiče pripreme kave. Optički podsjeća na nešto što bismo mogli pronaći samo kod bake u vitrini. Prednost ove metode je što je vrč i filter od porculana, tako da ne postoji ništa što bi moglo spriječiti arome da stignu u šalicu i ništa što bi moglo imati utjecaj na njihov okus. Kavnik se sastoji od tri dijela. U sredinu stavimo jako grubo mljevenu kavu da se fini filter ne bi zaštopao. Nakon toga postavimo razdjelnik za vodu i dodajemo jako polako i kontinuirano val za valom vode u taj gornji dio. Najbolje to radimo s velikom žlicom dok je sva voda procurila. Ovoj je metodi potrebno puno vremena i strpljenja i zato nije preporučljivo za brzu jutarnju kavu. Ovo je nešto za goste. Rezultat su izbalansirane i harmonične arome.

Aeropress

Aeropress je prije šest godina izumljena u Americi i kod nas je već okupila dosta fanova. O njoj smo već par puta pisali i nije tajna da je to naš favorit. Metoda je apsolutno jednostavna. U jedan klip kojega na dnu zatvorimo papirnatim filterom dodajemo kavu i nalijemo vruću vodu. Onda pritiskom cilindra pritisnemo vodu kroz kavu. Po principu Aeropressa spaja metodu kuhanje kave u valovima i pod pritiskom. Plastični korpus Aeropressa valjda ne bude dobio neku nagradu za dizajn, ali što se tiče okusa i arome Aeropress ima sve adute na svojoj strani. Zbog papirnatog filtera tijelo je više lagano, ali s velikim spektrom arome.

Lets brew!

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *