Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Brewlution!

“Drip, drip…”

Već se mnogo puta zadnjih godina filter kavi predvidio kraj upotrebe u našim kućama. Interes za espresso konkurenciju širio se prebrzo i moćno. Usprkos svim skepticima “brewing metode” danas postoji sve više i više ljubitelja. Vraća se ručno filtriranje u naše kuhinje.

Melitta Bentz nije baš voljela soc u šalici. Voljela je eksperimentirati i tako je jednostavno uzela stari mesingani lončić, probušila nekoliko rupica i pokrila komadićem bugačice koji je držao soc izvan šalice. Godine 1908. tako je izumila filter kavu i time jedan od najpopularnijih načina pripreme kave. Metoda se temelji na metodi prelijevanje kave vrućom vodom u intervalima. Osvajanjem ugostiteljskog svijeta espressom i cappuccinom činilo se da nema više opravdanja za ručne filtere. No, u zadnje se vrijeme se širi vijest da se raznim metodama pored espressa mogu pripremiti odlične šalice kave – pretpostavljeno je da imamo dobra zrna. Osim toga je i povoljnije, sve metode koje ćemo vam predstaviti, zajedno ne koštaju koliko jedan espresso aparat srednje klase.

Ne preferiramo nijednu metodu (dobro, nije istina, imamo favorite), jer sve imaju svoje prednosti i mane i zanimljivo je međusobno uspoređivati razne metode.

Melitta ručni filter ili Hario V60

Ručni filteri su već dugo poznati i dokazali su se kao dobri i jednostavni. Najbolje je koristiti porculanski filter jer je taj neutralan za okus i bolje sačuva toplinu. S vrućom se vodom filter ugrije i ispere papirnati filter. Onda se dodaje kava u filter i prelijeva prvim valom vode. Nakon toga se pričeka trenutak s čime kavi dajemo vrijeme da nabubri. Onda polako i kontinuirano dodajemo val za valom. U najboljem slučaju procedura traje tri do četiri minute kada je sva voda prošla filter. Ako to nije slučaj, pomaže regulacija u postepenom mljevenju, no točna regulacija vremenskog intervala ekstrakcije s ovom metodom nije moguća. Papir ne isfiltrira samo mljevenu kavu nego i puno ulja kave. Rezultat u šalici je zbog toga bistra i u tijelu jako lagana kava koja i škrtari kiselinama.
Ručni filteri su vrlo jednostavni za upotrebu i brzo se očiste. Kompleksne arome ne mogu se očekivati.

French Press

Kako ime daje naslutiti, ova metoda najvjerojatnije dolazi iz Francuske. Ipak i kod nas french press nije samo u krugu frankofila pronašla svoje ljubitelje. Kanta se ugrije vrućom vodom i dodaje grubo mljevena kava. Zatim se nalije voda i promiješa. Nakon tri do četiri minute može se fino stisnuti sito do dna kante. Prednost ove metode je da su voda i kava stalno u kontaktu i tako možemo i prilagođavati vrijeme ekstrakcije. Dalje svi sastojci i arome prelaze u šalicu. No, zbog toga uvijek ostaje jedan sloj soca u loncu i zbog toga uvijek ostaje lagani prašinasti osjećaj u ustima. Nakon pripreme moramo kavu pretočiti u drugu karafu kako kava ne bi dalje ekstrahirala u french pressu i tako s vremenom postala gorka (vrijedi pogotovo za velike french presse s kojima možemo kuhati više šalica). Što se tiče okus kave iz french pressa, ona je harmonična i puna nuance, zbog ulja je tijelo i osjećaj u ustima teži i bogatiji. Arome kave se jako dobro razvijaju.

Walkuere Karlsbader Kanne

Ovaj porculanski kavnik već je više od 100 godina na tržištu, dok je u našim krajevima gotovo nepoznat. Mnogim ljubiteljima kave je on non plus ultra što se tiče pripreme kave. Optički podsjeća na nešto što bismo mogli pronaći samo kod bake u vitrini. Prednost ove metode je što je vrč i filter od porculana, tako da ne postoji ništa što bi moglo spriječiti arome da stignu u šalicu i ništa što bi moglo imati utjecaj na njihov okus. Kavnik se sastoji od tri dijela. U sredinu stavimo jako grubo mljevenu kavu da se fini filter ne bi zaštopao. Nakon toga postavimo razdjelnik za vodu i dodajemo jako polako i kontinuirano val za valom vode u taj gornji dio. Najbolje to radimo s velikom žlicom dok je sva voda procurila. Ovoj je metodi potrebno puno vremena i strpljenja i zato nije preporučljivo za brzu jutarnju kavu. Ovo je nešto za goste. Rezultat su izbalansirane i harmonične arome.

Aeropress

Aeropress je prije šest godina izumljena u Americi i kod nas je već okupila dosta fanova. O njoj smo već par puta pisali i nije tajna da je to naš favorit. Metoda je apsolutno jednostavna. U jedan klip kojega na dnu zatvorimo papirnatim filterom dodajemo kavu i nalijemo vruću vodu. Onda pritiskom cilindra pritisnemo vodu kroz kavu. Po principu Aeropressa spaja metodu kuhanje kave u valovima i pod pritiskom. Plastični korpus Aeropressa valjda ne bude dobio neku nagradu za dizajn, ali što se tiče okusa i arome Aeropress ima sve adute na svojoj strani. Zbog papirnatog filtera tijelo je više lagano, ali s velikim spektrom arome.

Lets brew!

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment