TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Profil: Kenija

Keniju često zovu afričkom Švicarskom

…i poznata je upravo po svojoj vrhunskoj kvaliteti kave (proizvodnja broji oko milijun i pol vreća godišnje). Blaga i konstantna klima idealna je i za čovjeka i za uzgoj Arabike koja često raste u sortama Bourbon i Kent na 1500 do 2100 metara nadmorske visine na kojima nema mraza. Potrebna vlažnost zemlje garantira se sustavima navodnjavanja, a visoka stabla banana štite grmove kave od sunca.

Uzgoj kave podijeljen je na oko 300.000 plantaža koje su organizirane u 150 zadruga s obzirom na to da u Keniji nema privatne imovine. Država ondje ima na neki način funkciju koordinatora i potpore, a rijetko zauzima poziciju kontrole. Zbog toga su osnovani državni i znanstveni, istraživački instituti za uzgoj i zaštitu biljaka koje zadrugama stalno nude usluge. I u Keniji se stabla obrezuju tako da iz jednog stupa može izrasti više stabala. Zbog toga se u Keniji mogu naći vrlo plodni grmovi kave koji su posađeni još u prvom desetljeću 20. stoljeća.

U Keniji postoje dva perioda cvatnje: listopad-studeni i ožujak-svibanj.

Berbe se odvijaju svaki tjedan po tzv. picking sustavu (ručna selekcija), dok se najveći dio berbe (oko 80%) odvija u razdoblju od lipnja do rujna te od listopada do siječnja. Na plantažama se kava obrađuje pretežno na mokar način (wet procesed), nakon čega se bobice, koje su još u svojoj pergamentnoj ljusci, šalju dalje na obradu u glavni grad Nairobi. Ondje se oslobode iz ljuske, očiste, sortiraju i pakiraju u vreće. Svu sirovu kavu otkupi država koja potom prodaje kavu na aukcijama registriranim izvoznicima. Proizvođači bivaju plaćeni po odnosu cijene koju kava postigne na aukcijama. Na taj se način potakne velika motivacija za proizvodnju što kvalitetnije kave. Zbog toga su i cijene kenijske kave na svjetskome tržištu veće od prosjeka.

Najkvalitetnije su kave označene znakom AA (AA stoji za velika zrna)
. Ta oznaka predstavlja zrna visoke kvalitete. Zanimljivo je da sami Kenijci piju uglavnom čaj i da je njihova potrošnja kave po osobi manja od 200 grama godišnje. Samim tim jasno je da gotovo cijela produkcije ide u izvoz (otprilike 30% ukupnog izvoza iz Kenije).

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *