Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Od hrane do napitka!

Početci uživanja u kavi!

Kava, jedan napitak uveden iz arapskog svijeta, svoju popularnost zasigurno zahvaljuje svojoj aromi, s tim da su se bobice kave do 10. stoljeća više jele, i to samo u regijama u kojima su divlje rasle. Dok se nije otkrio uzbudljiv utjecaj zrna kave, koristio se samo voćni sloj bobica kave. Dakle, Arapi su bili ti koji su počeli s konzumiranjem bobica kave koje su se gnječile i miješale s životinjskom mašću. Bila je to više hrana i ne baš proširena u tadašnjemu svijetu. Nešto kasnije, zelena su se zrna počela močiti u vodu i tako je nastao prvi napitak koji i nije bio posebno ukusan.

Tek se u 11. stoljeću počelo umjesto umakanja u vodu, prokuhavati zrna, što kvalitetu napitka i nije prilično poboljšalo. U 14. se stoljeću počelo pržiti zrna i tako se do tada samo oživljavajućem djelovanju pridružio i užitak. Na početku su se cijela pržena zrna kuhala u vodi. Kasnije su se zrna drobila u mužeru i tako je nastao, zbog veće površine i kontakta s vodom, kavom aromatičniji napitak jer su se tvari više otapale. Nije jasno zašto se tu metodu koju su Arapi izumili i koja je stoljećima ostala jedina metoda pripreme, diljem svijeta naziva “turkish mocca” – turskom kavom.

Još se i danas u mnogim državama kuha turska kava, pretežno u Turskoj i Grčkoj, ali naravno i u Bosni i kod nas. Tako da danas tu metodu često nazivamo i tradicionalnom.

Ako se to tako može reći, novije su metode espresso i filter kava. Prvi espresso aparat počeo je raditi prije nešto više od 100 godina (u barista sceni zvan 1. wave). Gotovo u isto vrijeme izumljen je prvi ručni filter od gospode Melitta. Bazirani na tim modelima, u 50.-im i 60.-im su godinama krenuli automatski kućni filter aparati (2. wave). Nezamislivo je danas da su ti aparati kakve danas možemo kupiti za 200 kuna, tada u Americi stajali koliko je iznosila jedna prosječna godišnja plaća. Kava je polako postala dio svakog segmenta naših života, avionske linije su počeli nuditi kavu, vojnici su dobili svoj prateći wagon kave, u uredima su postavljeni prvi automati ili čak kao na slici Life Magazina, pili su ga i mali kauboji.

Espresso i filter kava, objema metodama zajedničko je da prvi put voda prolazi kroz kavu i tako ekstrahira tvari i substancije te biljke. U prvom slučaju uz visoki pritisak, a u drugom kroz gravitaciju. Upravo ta ekstrakcija i s njom povezani parametri vremena kontakta vode i kave, temperature, pritiska i svega ostalog detalji su koji industriju i bariste zanimaju danas pri potražnji uvijek boljeg rezultata u šalici (tako je prije nekoliko godina krenuo 3. wave) i rođene su opet nove i stare metode u kombinaciji kao npr. Aeropress i japanski filter i metode.
Tko zna kako će tek izgledati 4. val!?

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment