TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

“Channeling”

Još jedna tako lijepa engleska riječ – channeling – is svijeta espressa!

Pojam „channeling“ podrazumijeva efekt koji se dogodi kada voda pod pritiskom samostalno i ne jednomjerno nađe svoj put kroz kavu u portafilteru. Pod pritiskom kao u našim espresso aparatima, voda uvijek traži put najmanjeg otpora. Vodi olakšavamo prolazak po svom putu kada kavu ne pripremimo optimalno u portafilteru.
Omogućujemo vodi prolaziti uz slabe točke ako nismo jednomjerno stisnuli kavu s tamperom, ako smo preslabo pritisnuli tamper ili čak u koso. U tom slučaju voda nalazi u kavi točke koje nude manje otpora nego ostala mjesta i prolazi kroz njih. Voda često prolazi kroz jednu stranu u portafilteru jer je najčešća pogreška da je kava nakoso stisnuta. Ista se stvar događa ako ne napunimo portafilter kako treba ili ako je tamper premalen u omjeru i ne odgovara optimalno portafilteru. U svim tim slučajevima voda lako prolazi uz rub.

Ako uopće ne koristimo tamper ili onaj plastični koji visi na mlincu, kava je zasigurno preslabo stisnuta ili ne posvuda jednakom jačinom. Voda će si tada izbušiti male kanale (chanels) i pretežno prolaziti kroz njih, ako nije uz rub. Loš je „channeling“, jer tamo gdje voda pretežno procuri previše ekstrahira kavu, dok se na drugim mjestima ne oslobodi gotovo ništa arome i tako arome bacamo ravno u smeće. Na kraju dobijemo espresso s jako slabim tijelom, znači vodenasti espresso bez arome.

U slučaju da još ne koristite tamper, možete sada vlastiti tamper složiti u našem web shopu.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *