Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Kava veliki potrošač vode!

Virtualna voda!

Za jednu šalicu kave potrebno je 140 litara vode. Oko 21.000 litara vode potrebna je za proizvodnju jednog kilograma pržene kave. Virtualna voda opisuje i uračunava svu potrošenu vodu koja je potrebna za proizvodnju kave od sadnje do proizvodnje (npr. industrija hladi s vodom), sve do vode koju trebamo za proizvodnju vrećice za kavu. 140 litara za jednu šalicu više je nego što je potrebno za čaj (30 litara na čašicu).

U jednom članku u njemačkim novinama „Die Zeit“ kava je proglašena zahtjevnom za navodnjavanje. Diskusija je krenula od toga je li uzgoj kave u zemljama koje su ionako siromašne po pitanju vode potiče to stanje.

Četiri od šest zrna je Robusta.

Na cijelom svijetu kava se uzgaja na cca. 10,4 milijuna hektara. 60 do 65 % produkcije čine zrna Arabice, dakle do 40% Robuste. Tendencija ide prema Robusti jer je ona puno jeftinija za uzgoj, a potražnja kave sve brže raste. Dok je udio sjevernih država Europe uvoza Robuste oko 5%, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi i Japanu je oko 25%. U Italiji već 45% i u državama istočne Europe više od 50%. Čak u Brazilu, drugom najvećem tržištu za kavu, leži potrošnja Robuste od 35%.

No, kakve to ima veze s vodom?

Robusta je žedna. Što se tiče potrebe dovođenja, Robusta i Arabica su različito zahtjevne. Robusta je manje rezistentna na suhu klimu i nadogradi bogato dovođenje s visokim urodima, zbog čega je robusta atraktivna za velike plantaže u dubodolinima Brazila, Vietnama i Indije. U Brazilu možemo vidjeti ogromne plantaže Robuste bez hlada – industrija kave u velikim brojevima.
Tako i u Vijetnamu plantaže Robuste intenzivno, čak preintenzivno dovonjavaju, ali više na malim obiteljskim plantažama. Ipak, jedna biljka može popiti do 1000 litara vode godišnje, što dovodi do pada razine podzemne vode. Poznato je da bi se tu potrošnju dalo smanjiti do 50%. I u Indiji, gdje se uzgaja do 50% Robuste, troši se puno vode, samo što su indijske plantaže dosta pokrivene s drugim stablima i imaju mnogo hlada, što pomaže smanjiti ishlapljenje i poboljšati mikroklimu.

Sve to na prvi pogled izgleda strašno. Činjenica je da se samo 10% svjetske produkcije kave navodnjava! U drugim zemljama poput Indonezije i Ugande je zbog boljih klimatskih uvjeta navodavanje nebitno. Problem intenzivne potrošnje vode odnosi se uglavnom na Brazil, Indoneziju i Vijetnam te obuhvaća površinu od 920.000 hektara (malo više od jedne Korzike i otprilike 9% svjetske površine uzgoja kave).

Nešto veća potrošnja vode kod uzgoja Arabike poznata je samo u nekim regijama Brazila, Tanzanije, Zambije ili Havaja. No, uglavnom u globalnom omjeru, briga da je kava prezahtjevna i ubojica vode jako je relativna i ustvari ne stoji.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment