TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Starbucks Facts

Starbucks, svjetski poznati lanac coffee-shopova – za njega su više-manje svi čuli, a mnogi su se i družili sa prepoznatljivom šalicom. Evo nekoliko činjenica o Starbucksu za koje možda niste znali :

1.)Starbucks otvara otprilike po dva coffee-shopa dnevno, i to još od 1987. !
2.)Santa Fe Springs u Kaliforniji ima najveću koncentraciju Starbucks coffee-shopova – čak oko 500 shopova na svakih 25 milja.
3.)2010. procijenjeno je kako Starbucks sveukupno ima zaposlenika dvostruko nego što Grenland ima stanovnika
4.)1999. otvoren je prvi Starbucks u Pekingu, a danas je u Kini više od 400 trgovina – do 2015.godine cilj im je otvoriti još oko 600.
5.)20% vjernih posjetitelja Starbucksa posjećuju ovaj coffee-shop oko 16 puta na mjesec, dok je prosjek neredovitih korisnika oko 6 puta na mjesec.
6.)Starbucks ima oko 87 000 mogućih kombinacija pića. Mnogo više no što uopće možete zamisliti.
7.)Starbucks je uz prodaju kave, itekako angažiran u prodaji pripadajućih slastica – bitno je samo znati kako keksić sa cimetom („Cinnamon Chip Scone“) iz njihove proizvodnje sadrži 70 kalorija više od McDonaldsovog „Quarter Pounder“ sendviča.
8.)Howard Shultz, osnivač Starbucksa, kaže kako je firma dobila ime po liku iz „Moby Dicka“, H.Melville-a. Taj „nautički“ duh se prenio i na logo same firme koji sadrži biće iz legendi – sirenu s dva repa.
9.)Vodič za rad u Starbucksu, koji svaki zaposlenik treba proučiti, zove se „Zelena Pregača“ (The Green Apron), a između ostaloga u njoj piše kako je „osmijeh u opisu posla u Starbucksu“.
10.)Mali okrugli stolići u Starbucksu su dizajnirani namjenski kako se ljudi koji su došli sami ne bi osjećali osamljeno. Dokazano je kako je okrugli stolić psihološki mnogo neformalniji i ugodniji od drugih stolića.
11.)Postoje tri „teme“ za uređenje Starbucksa između kojih se bira – ali pritom se pazi kako bi se coffee-shop uklopio u okolni „duh“ ulice. Te tri teme su „Heritage“ – inspirirano drvenim starinskim namještajem, „Artisan“ – modernije obrađeno drvo, staklo i metal, te „Regional Modern“ – moderni stil sa elementima autohtonih uzoraka, tapiserija i slično. Postoji i četvrta opcija – „Concept“ kroz koju se istražuju neki novi elementi u uređenju i predstavlja svojevrsni „laboratorij ideja“.

Pisala Mima Juračak

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *