TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Mocha, Mokka ili kako?

Mokka – najveći nesporazum svijeta kave

Ni jedna riječ valjda nije toliko poznata i u isto vrijeme zbunjujuća kao Mokka u svijetu kave. To se već pokazuje u raznim načinima pisanja: Mokka, Moka, Mocca ili Mocha. Mokka je u isto vrijeme naziv za jedan grad, jednu varijetetu, način pripreme kave, mješavinu, okus, jedno zrno i jedan napitak.

Mokka – grad

Riječ Mokka potječe od grada i luke Mokka u jugozapadnom Jemenu koja je najvjerojatnije nastala iz antičkog grada Muza. Danas je taj nekada živ grad ostao bez utjecaja na tržište kave. Al-Mucha ili al-Muha, kako je naziva 15.000 stanovnika, bila je davno najvažnija izvozna luka Jemena za kavu koja se tada zvala upravo po tom gradu. Dugo je vremena cijela svjetska produkcija kave, koja je divlje rasla u Etiopiji i kasnije i na prvim plantažama u Jemenu, izvozila kavu iz Mokke. Propast Mokke počeo je okupacijom Britanaca 1820. godine.

Mokka – varijeteta

U cijeloj Etiopiji raste Mokka kava, prema tome često kavu iz Etiopije zovu „etiopijska Mokka“. No, uglavnom se botaničari još uvijek svađaju radi li se o Mokki kao nekoj vrsti (Coffea Mokka) ili pak varijeteti (Coffea Arabica var. Mokka iz Tipica Linije). Veći se dio stručnjaka opredjeljuje za drugu varijantu, iako navodno ima dosta znakova da se Mokku sagleda kao vrstu. Najveće regije u kojima raste su Lima, Sidamo, Gimba, Yirgacheffe, Bonga i Harrar.

Mokka – turska kava

Mokka u svijetu podrazumijeva pripremu kave nama poznatu pod terminom turska kava (Turkish Mokka). Kako to ide znamo svi. Ili? Da još jednom spomenemo u kratko, iako svaka regija ima svoje tehnike, smatra se da se za tradicionalnu kavu kako je stručnjaci zovu koristi jako fino mljevena kava i hladna voda. Odmjerite vodu i stavite na površinu kavu. Grijate vodu, a kava prolazi kroz vodu dok se grije i na taj način dobivamo ekstrakciju. Kada se na površinu digne pjena, kava je gotova i nije spržena.

Mokka – legenda dizajna

Gosp. Alfonso Bialetti (1888-1970) izumio je 1933. godine Mokka Express, spravu koja je do danas legenda i sastavni dio mnogih kućansatva. Ako možemo vjerovati podatcima kompanije, onda je od 1950. godine prodano 300 milijuna komada. Metoda radi na bazi pritiska koji nastaje od pare. Problem je previsoka temperatura i nikakva kontrola ekstrakcije, kava uvijek ima malo zagoreni i gorki profil okusa. Zbog aluminija koji se koristi za Caffettiera, kako je zovu Talijani, česta je tema diskusije o mogućem utjecaju na zdravlje.

Mokka – peaberries

Često se u velikom udjelu bobica etiopijske Mokke može naći samo jedno zrno, takozvani peaberries. Brazilci su zato taj oblik zrna nazvali Moca. U drugim se državama ta okruglasta zrna zovu peaberries (PB) ili Caracoli. U Brazilu neželjena zrna Moca prodaju po nižoj cijeni jer ih ne smatraju kvalitetnima, dok su u ostalim dijelovima svijeta peaberries jako cijenjene.

Mocha – napitak

Caffe Mocha je derivat cappuccina kojemu se dodaje malo čokolade. Neki ga zovu Mocchacino ili samo mocha. Svim tim napitcima zajedničko je da je ime potječe od grada Mokka koji je stoljećima bio poznat po svojoj kavi s aromom čokolade – mokka.

Comments

comments

0 thoughts on “Mocha, Mokka ili kako?”

  1. Pingback: Tražite dobre ideje za Team Building? – TENEO COFFEE SHOP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *