TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Što je što?

Malo o kavi.

Za uspješno uzgajanje stabla kave bitno je da su faktori poput visine, temperature, padalina, odnosno kiše, sunca i tla usklađeni. Kako kava raste jednom oko cijele zemaljske kugle, može je se brati cijele godine. Kava najbolje uspijeva u tropskom pojasu, oko ekvatora. Uzgaja se u više od 90 zemalja.

Je li kava porijeklom iz Kaffe?

Ne, kava jest pod rijeku iz Etiopije (u kojoj se nalazi i regija kaffa) no kava potjeće is jedne druge regije po imenu Abesinije. Kava je rasla isključivo na divlje i zvali su je kako je i dan danas zovu: „bun“ ili „buna“. Prva je plantaža bila u Jemenu.

Ipak, etiopijska regija Kaffa se na temelju krivog prenošenja smatrala podrijetlom naziva kave. Pojam kava dolazi od arapske riječ „Kachve“ koja označava „davanje snage“. Od toga proizlazi turska riječ „Kaveh“. U Etiopiji kavu zovu „bun“.

Kava ondje i dan danas još raste na divlje, ali i u drugim regijama kao, primjerice, u Kongu ili na Madagaskaru. Uglavnom su za svjetsko tržiste značajne samo dvije vrste kave. To su svima nam poznata Arabica i Robusta, iako postoji još stotinjak različitih vrsta kave na svijetu. Najveći dio te vrste biljke „Coffea“ rastu u tropskoj Africi ili Madagaskaru. No, 70% tih vrsta je na rubu izumiranja. Zašto te vrste nisu bitne za svjetsko tržiste samo je u nekim slučajevima zbog kvalitete. Uglavnom su razlozi više ekonomske prirode jer se te vrste premalo proizvode ili presporo rastu.
Usporedimo: Za jednu kilu sirove arabice potrebno je od 4 do 7 kilograma bobice, dok je za kilogram Robuste potrebno od 2,5 do 4 kilograma bobica, a za Libericu od 8 do 12,5 kilograma, što već nije isplativo.

Pored Coffea Arabice i Coffea Canephore (Robusta) najpoznatije su vrste Coffea Liberica i Excelsa (svaka zauzima 1% udjela svjetskog tržišta). Poznate su i Coffea Mokka, Congensis (Kongo), Stenophylla, Abeokutae i Arnoldiana.

Naravno da se različite vrste pokušava kombinirati pa tako nastaju tzv. hibridi. Od nekih se očekuje više uspjeha u budućnosti.

Postoje i varijacije Arabice. Uglavnom ih se dijeli na Typicu i Bourbon. Ukupno ih je oko 600. Jedna od najpoznatijih varijeteta Typice je Maragogype simbolično zvana i „elephant bean“, što znači da su jako velike i najčešće ih se može naći u Meksiku i Guatemali. Mundo Nova je poznata varijeteta Bourbona.

„Peaberrys“, jedno manje okruglo zrno s druge strane nije varijeteta, već više volja prirode. „Peaberrys“ se ponekad naziva i „caracol“ (puž) i može ih se naći u svakoj varijeteti. Ponekad znaju činiti i 10% udjela čitave berbe. U Brazilu ih se naziva „mocca“. Jesu li ta zrna bolja? Navodno ne, samo se drugačije ponašaju kod prženja. Priroda nudi još mnogo čudesa, kao npr. takozvana „Concha“ zrna što znači uho i imaju takav oblik. „Filippi“ zrna su dva para u jednoj bobici, poput sijamskih blizanaca kave. Postoje naravno i razne varijetete Robuste kao Conillon, Laurenti ili Bukoba.

Najtraženije kave na svijeta, luksuz, zasigurno je Blue Mountain iz Jamajke o kojemu smo pisali, Fogo, Hawaii Maoui, Koni i Molokai, divlja kava s Madagaskara, Jacu – kava ptice iz Brazila, kava s Himalaje, Jemen Mattari, Australia Queensland Skybury, worm bitten Menados iz Indonezije – tu se kavu ukopa u zemlju i pusti da je crvi napadnu nakon čega je se opet iskopa. Tu su i Bat crop – kava šišmiša s Kariba, Bonifieur iz Guadaloupea, Indian Monsooned i Kopi Luwak o kojemu smo već pisali.

Najpoznatije regije pod čijim se imenom prodaju vrhunske kave svakako su Hawaii (Kona, Maoui, Molokai), Etiopija (Yirgacheffe, Sidamo, Harrar, Limmu, Bukoba), Guatemala (Antigua, Fraijanes), Indonezija (Sulawesi, Kalossi, Java, Sumatra, Mandheling), Brazil (Minas Gerais), Puerto Rico (Yauco Selecto), Uganda (Budisu), Indija (Monsooned Malabar, Mysore Nuggets, Nilgri), Jemen (Ismaili, Mattari), Kolumbija (Caldas, Medellin), Costa Rica (Tres Rios, Tarazzu).

Osim toga, postoje svjetski poznata imena koja ipak ne daju nikakve informacije o kvaliteti, kao npr. Brazil Santos. Santos je luka i nije regija. Kava svakakve (upitne) kvalitete iz polovice Brazila se utovaruje ondje. Jednaka je situacija s Jimma5, samo u Etiopiji.

Na koncu, ostaje pitanje je li Arabica bolja kava od Robuste? Bez sumnje, Arabica je visoko kvalitetna kava. No, ipak ima i loših Arabica, isto kao što ima i jako dobrih Robusta.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *