TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

“Black Gold”

Crno zlato, film („Black Gold“, Nick i Marc Francis, 2006.)

U slučaju ovog filma crno zlato nije nafta, već kava, ali kroz film postaje jasno kako je političko-društvena situacija u slučaju oba proizvoda jednako problematična i zakukuljena. Kao i svi bolji današnji dokumentarni filmovi, i ovaj ima tendenciju snažno djelovati na vaše emocije, te se pripremite na pokoji šok, a ako ste osjetljiviji možda i na pokoju suzu.

Kao što u svakom segmentu na tržištu danas vladaju multinacionalne kompanije, takav je slučaj i na području industrije kave. Naravno, pošto je kapitalistički sustav u ovome svom obliku omogućio da gramzivost postane legitiman oblik ljudskog ponašanja, zapravo sliku tržišta i ne možemo drastično promijeniti, iako se povremeno pojavi ovakav film koji nas podsjeti na način funkcioniranja ovog našeg „predivnog“ supermarket-svijeta.

Kava je najunosnija sirovina nakon nafte, to ste možda i znali – a ovaj film nastoji pokazati srž, izvor iz kojega teče ta crna tekućina, te nas poziva da istražimo mehanizam koji se uspostavlja u odnosu između „malih“ farmera i multinacionalnih kompanija. Dok mi u Europi svakodnevno ispijamo i po više šalica kave dnevno, uzimajući novac utrošen na ispijanje kava zdravo za gotovo, farmeri, ljudi od kojih je sve krenulo, danas su prisiljeni napuštati plantaže kave i saditi neke druge (mnogo opskurnije) kulture, jer za svoju kavu, makar bila vrhunske kvalitete, dobivaju sramotno malo novca.

Taj paradoks je možda najvidljiviji u Etiopiji, zemljom kojom se redatelji (Nick i Marc Francis) bave u ovome filmu. U njemu prikazuju borbu Tadesse Meskela, etiopljanina koji se na svjetskoj razini bori za veća prava svojih sunarodnjaka, te za spašavanje istih od potpunog bankrota. Dok se oni na jednoj strani zemlje bore za vrhunsku kvalitetu svojih zrna, te obavljaju ogromnu količinu posla vezanoga uz uzgoj i procesuiranje kave do prženja, mi isti taj proizvod uzimamo, kao i sve danas uostalom, kao nešto što se samopodrazumijeva, makar prouzrokovalo mnogo patnje u jednoj posve siromašnoj zemlji. Tadesse putuje svijetom i pokušava za kavu Etiopije postići „fair price“, cijenu koja bi zadovoljila osnovne životne potrebe uzgajivača kave, te njegov trud i tugu, te gomilu razočaranja koja u sebi nosi svijetom, ali i energiju, ljubav i posvećenost zaista morate vidjeti.

Ovaj film ne da biste trebali pogledati, nego vam ovim putem kažemo da ga morate pogledati – to je na neki način dužnost nas ljubitelja kave. Zašto, postat će vam jasno dok gledate film – jer koliko god naš svijet bio kompleksan, neke osnovne stvari – poput nepravde – je moguće razumijeti ako samo odbijemo pred njom zatvoriti oči.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=taPopU84woM[/youtube]

Pisala Mima Juračak

Comments

comments

3 thoughts on ““Black Gold””

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *