TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Kavovina…

Što je kavovina?

Kava je u vrijeme kada se tek počela uvoziti u Europu predstavljala nešto egzotično, a u skladu s time i cijena joj je bila poprilično visoka. Užitak u ispijanju kave mogli su si priuštiti samo bogati i povlašteni, običnom narodu ona nije bila lako dostupna. No, silna želja za omiljnim okusom, primorala je ljude da stvore napitak koji će okusom podsjećati na kavu, a bit će znatno jeftiniji i dostupan svima. Tako su nastali nadomjestci za kavu ili kavovine.

Kavovina nastaje prženjem ili ekstrahiranjem različitih plodova i jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu. Najčešći sastojak kavovina je korijen cikorije, biljka slična radiču, vrlo zdrava jer sadrži mnogo vitamina i potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Od ostalih sirovina tu su: ječam, raž, pšenica, smokva, rogač, slanutak, soja, badem, žir, maslačak, krumpir itd. Sve te sirovine mogu se međusobno miješati kako bi se dobili različiti okusi.

Osim što su ovakve mješavine jeftinije od prave kave, a okusom podsjećaju na nju, pobornici kavovina ističu kako su one zbog izostanka kofeina bolje za osobe slabijeg zdravlja jer ne povisuju tlak i blage su za želudac (upitno).

A jeste li znali da je još 1827. godine poduzetnik pod imenom Johann H. Franck, bio prvi koji je uspio cikoriju preraditi u kavovinu i time započeo tu tradiciju. I njega je frustrirala skupoća egzotične kave pa je dugo eksperimentirao i kombinirao različite sastojke dok napokon nije dobio taj okus koji je vjerno mogao zamijeniti kavu i biti dostupan svakome. Možete zamisliti kako je Franck dobro pogodio što narod želi, kada je njegova tvornica kasnije prerasla u veliku multinacionalnu kompaniju, koja je došla i u Hrvatsku te se zadržala ovdje kao jedna od vodećih.
Danas Franck nudi nekoliko vrsta kavovina: Divka, Seka, Bianca i Kneipp. Koristi ih većinom nešto starija populacija građana, dijelom vjerojatno zbog spomenutih zdravstvenih učinaka, a dijelom možda i zbog sentimentalizma. Poznato je kako djeca vole isprobavati i oponašati sve što jedu i piju stariji, pa je nekada bio običaj da roditelji djeci umjesto kave daju upravo kavovine. Djeca su ih jako voljela, jednako kao što danas vole kakao.

Bez obzira na sve napisano, mi i dalje ostajemo ljubitelji jedne i jedine prave kave, ali možemo cijeniti i ove proizvode, pogotovo kada znamo da su nastali upravo iz velike ljubavi prema kavi.

Pisala Senka Tavčar

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *