Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Honore de Balzac – “užitak i bol”

Francuski književnik Honore de Balzac duhovni je začetnik europskog realizma. Školarcima poznat po lektiri Otac Goriot, ljubiteljima književnosti, a i široj javnosti zanimljiv po Ljudskoj komediji (svojim skupljenim djelima), a kavoljupcima – po svom ispijanju ogromnih količina kave! „Crna kao vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo, slatka kao ljubav!“– uskliknuo je Balzac i prionuo ispijanju, navodno, dvadesetak kava dnevno.

Središte Balzacovih romana je strast; roman je crescendo te strasti koja raste, čisti sve pred sobom i pretjeruje čak i do ubojstva. Kako u romanima, tako je i u stvarnom životu bio vođen strastima, a jedna je od najvećih bila ispijanje crne kave. Balzacovo majstorsko pisanje bilježi razne okrete, prelijevanja k apstraktnom i slično. Ali, čak i u tom prelasku na apstraktno, on i dalje ostaje čvrsto stajati na zemlji. Ništa nije zanimljivije od pronalaženja, u svim njegovim djelima, sićušnih tragova njegova svakodnevnog života, kao, primjerice, trenutaka ispijanja kave.

Vječito skriven u skupo namještenim stanovima pod različitim izmišljenim pseudonimima (Lord R’Hoone, Horace de Saint-Aubin) proveo je dane i noći pijući crnu kavu i pišući trideset stranica dnevno. Gotovo uobičajeno bilo je da liježe u šest sati navečer, naredi da ga probude u ponoć, potom piše dvanaest ili petnaest sati bez prestanka. Njegovo žeđanje za slavom bilo je toliko da je uspjeh pio dugim gutljajima, kao i kavu.

Bio je jedan od najvećih ljubitelja kave i jedan od najvećih kavopija na svijetu. Neki zapisi bilježe da je samo u vrijeme pisanja svoje slavobitne „Ljudske komedije“ popio čak 50.000 šalica kave! Također, drži se da je pio isključivo mješavinu triju kava – „bourbon, martinique i mocca“. Umro je u pedeset prvog godini života od hipertrofije, djelomice navodno zbog neumjerne konzumacije kofeina.

Zanimljivo je da je sastavio članak The Pleasures and Pains of Coffee, u slobodnom prijevodu Užitci i boli kave. Započinje na sljedeći način: Kava predstavlja veliku snagu u mom životu. Uočio sam njene efekte u epskim razmjerima. Kava izgara vašu unutrašnjost. I doista, Balzac navodi snažan utjecaj kave koji može biti presnažan ukoliko se pretjera ili popije na prazan želudac, ali i inspirativan, kao što je vjerojatno bio u njegovom slučaju: Od tog trenutka sve se u vama uzburka. Ideje krenu u brzi marš poput bataljona velike vojske na svoje legendarano bojno polje. Snaga memorije se poveća, konjica metafora razvija se u veličanstven galop, artiljerija logike žuri s klapom vagona (…), forme, oblici i znakovi postaju jasniji, papir je prošaran tintom; noćni rad počinje i završava bujicom te crne vode, kao što bitka počinje i završava crnim barutom.

Društvo kroz povijest je, kao i danas, bilo prošarano ljubiteljima kave. Od onih običnih, malih ljudi, do velikana književnosti, glazbe, politike. Mnogi su nam od njih ostali skriveni, sčućureni negdje sa svojom dragom, inspirativnom šalicom kave u odajama prošlosti, a neki su, poput Balzaca, ostavili tragove svoje ljubavi, poput zrnaca kave, na volju znatiželjnicima poput nas i vas.

Inače je “Balzac Coffee” pored Starbucksa najveći njemački lanac coffee
shopova. Studentica V. Kuhlmann otvorila je prije 15 godina u Hamburgu svoj
prvi coffee shop, a danas ih ima preko 30 u cijeloj Njemačkoj. To je pravo
poduzetništvo koje bi se Honoreu zasigurno svidjelo.

Pisala: Tihana Pšenko

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment