Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Profil: Costa Rica

Costa Rica!

Kada se Kolumbo usidrio pred obalom Costa Rice, ondje još nije bilo kave.

Tek su prije 250 godina stigle prve biljke kave preko Kube. Danas je Costa Rica superlativna zemlja uzgajaćica kave. Kao prva država iz centralne je Amerike producirala kavu na komercijalan način, koristili su se znanstvenim i poljoprivrednim inovacijama i doveli uzgoj i procese obrade i proizvodnje na svjetski nivo. S prosječno 1600 kilograma po hektaru, ondje se ostvaruje najveći urod po hektaru općenito.

U Costa Rici živi oko 3,7 milijuna ljudi, a raste 400 milijuna stabala kave. Kava čini 25 % izvozne materije države. U Costa Rici se uzgajaju isključivo zrna Arabike, a uzgoj Robuste je zabranjen. Kava je označena kraticom SHB, što znači strictly hard bean. To pak podrazumijeva uzgoj kave iznad 1500 metara nadmorske visine. Zbog hladnije temperature noću, stabla rastu sporije što osigurava bolje razvijanje arome u zrnu. Druge klasifikacije su Good Hard Bean, Hard Bean, Medium Hard Bean, High Grown Atlantic, Medium Grown Atlantic und Low Grown Atlantic koje ovise o nadmorskoj visini.

Posebnu poziciju ima Minita Tarrazu. Tu se kavu oduvijek uzgajalo isključivo bez umjetnih gnojiva i pesticida, a bere se i sortira ručno. Godišnja produkcija je samo 500.000 kilograma. Sve sorte koje ne ispunjavaju visoke standarde Costa Rice, farbaju se u plavo i namijenjene su prodaji domaćim kupcima.

Mnogi svjetski kavoljupci smatraju tih tristotinjak sorti Arabike s Costa Rice jednima od najboljih kava na svijetu. Najbolje regije uzgoja su Naranjo, Tarazzu i Tres Rios.
Strogi zakoni o vodi i zaštite okoliša su pored idealnih klimatskih uvijeta također uzrok ove vrhunske kvalitete.
Prvi se put iz Costa Rice kava izvozila u Panamu davne 1820. godine. Bio je to prvi korak koji je kasnije promijenio život cijeloj populacije. Godine 1832. kava se uglavnom izvozila u Čile, gdje se prepakiravala i dalje slala do Engleske pod brendom „Cafe Chileno de Valparaiso“ i gdje se i prodavala engleskim potrošačima.
Tek 1843. godine, kada je jedna grupa vizionara otkrila kompleksni biznis izvoza kave u London, sve se promijenilo. Engleski kapetan „William Le Lacheur Lyon“ engleskog broda „The Monarch“ omogućio je da se prve vreće kave direktno izvoze u London. Costa Rica je tada postala internacionalno poznata. Zahvaljujući kavi modernizirala se država. Bogati su poslali svoje studente u Europu koji su se vraćali kao doktori i inženjeri. Standard življenja je naglo porastao.
Novi prihod ostvaren izvozom kave omogućio je 1890. godine izgradnju željezničke linije od San Josea do atlantske obale: „Ferrocarril al Atlántico“. Farmeri kave su sedam godina kasnije u glavnom gradu zajedno izgradili nacionalni teatar. Upravo je zbog kave Costa Rica jedna od najstarijih stabilnih demokratskih država Srednje Amerike. Smrtna je kazna ukinuta 1870. godine.

Costa Rica i kava su kao stvoreni jedno za drugo. Zemlja ima pravu kiselinu zbog vulkanskih pepela i bogatstvo organskih tvari, čime su vlaga i kisik biljci lakše dostupni.

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »