TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

“slađa od tisuću poljubaca i ukusnija od muškata.”

BACHOVA KAFFEE KANTATE

Popiti kavicu kad to zazelite jedno je od osnovnih prava svakog slobodnog građanina u današnje vrijeme! Ali to nije uvijek bilo tako. Primjerice, u Njemačkoj je tijekom 17.-og i polovice 18.-og stoljeća vladala velika podvojenost među onima koji su kavu prihvaćali i koji su je odbacivali. Kava je stigla u Europu kao egzotika Novoga Svijeta te su se jedni bezumno prepuštali užitku u njoj, dok su je drugi promatrali sa sumnjom i smatrali je štetnom za zdravlje.

Kava je toliko zaokupljala stanovnike grada Leibziga da se čak i veliki J.S.Bach morao u svome stvaralaštvu dotaknuti tog fenomena. Schweigt stille, plaudert nicht (Kaffee Kantate) ili u prijevodu Tišina, bez brbljanja (Kantata o kavi) vedra je, komična opera u kojoj Bach ismijava i ljubitelje kave i njihove staromodne kritičare.

Priča uključuje oca Herr Schlendriana, tradicionalnog čovjeka, i njegovu kćer Lieschen koja je velika obožavateljica kave. Kako bi svoju kćer odmamio od tog opasnog napitka, otac joj uskraćuje mnoge luksuze i hirove, ali ništa od toga ne djeluje. Lieschen odbija odreći se kave uz riječi kako je ona “slađa od tisuću poljubaca i ukusnija od muškata.” Ali otac je lukav i zna koja je najslabija točka mladih djevojaka. Tek kada Herr Schlendrian zaprijeti kćeri da će se zbog kave morati odreći i budućeg muža, ona popušta i obećaje da više neće popiti ni gutljaj. Ali čim otac otputuje u potragu za budućim mužem svoje kćeri, ona daje do znanja da neće prihvatiti muškarca koji joj neće dopuštati da uživa u kavi koliko god želi (te će to biti i jedan od uvijeta bračnog ugovora!). Kantata završava ovakvim komentarom: “Kao što mačka nikada neće prestati loviti miševe, i mlade djevojke ostaju vjerne svojoj kavi. Majka jako voli kavu, i baka ju je također pila, pa tko onda može zamjeriti kćerima!”

Kažu da je i sam Bach uživao u ovom napitku, a svakog tjedna održavao je sa svojim ansamblom Collegium Musicum koncerte u poznatom Zimmermann’s Cafe, u kojem su se okupljali ljubitelji muzike, ali i dobre kave.

Što bi danas moglo spriječiti cure da ne piju kavu?

Pisala: Senka Tavcar

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *