TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Coffee Break Day!

Dan „pauze za kavu“ – 20.01.2011.

Pijete li kavu na „pauzi“…? Neki od vas možda nemaju vremena niti za pauzu na poslu, pa piju svoju kavu dok rade, ili kada je posao već gotov. I za jedne i za druge imamo dobru vijest – National Coffee Association u sklopu svoje stogodišnjice postojanja slavi Dan pauze za kavu i poziva vas da im se pridružite – ili ispijanjem kave ili organiziranjem neke prigodne akcije u svom ugostiteljskom objektu povodom toga važnoga dana!

Naime, kako je sve počelo…? Sam američki koncept pauze za kavu (iliti „coffee-break“) iniciran je od strane supruga norveških imigranata u američkoj državi Wisconsin oko 1880.godine. Grad Stoughton u Wisconsinu još uvijek svake godine njeguje sjećanje na mjesto gdje je sve počelo, te organizira festival vezan uz tradicionalni „coffee break“.

Žene toga mjesta davne su 1880.godine bile uglavnom zaposlene u obližnjoj tvornici duhana, te su stanovale blizu radnoga mjesta, a dobivale su i kraću pauzu u kojoj bi stigle „skoknuti“ do kuće i provjeriti kako su im djeca i kućanstvo. U njihovim domovima kava je gotovo uvijek pri štednjaku, te bi domaćice/radnice u tim trenucima mira popile koju šalicu, te se obnovljene energije vratile na radno mjesto.
Do današnjeg dana taj običaj se preobrazio u mnogo različitih malih rituala po čitavom svijetu. Od poslodavaca koji su „doskočili“ izbivanju svojih zaposlenika nabavljanjem najrazličitijih instant-aparata ili otvaranjem caffe-barova u sklopu tvrtke, do onih zaposlenika koji još uvijek imaju taj luksuz da biraju „svoju“ kavu i „svoj“ caffe-bar.

Naša namjera je da se na svoj osobni specifičan način u četvrtak 20.01.2011. pridružite inicijativi National Coffee Association i „proslavite“ Dan pauze za kavu u društvu svojih kolega, prijatelja i obitelji, ili da u svom caffe-baru organizirate prigodnu akciju i naglasite važnost ovog datuma. Odajmo svi počast plemenitoj tekućini kavi za sve dobro što nam pruža iz dana u dan i za svu energiju koju iz nje crpimo kako bismo mogli raditi, uživati i doprinositi boljem svijetu… moj prijedlog je da možda baš na taj dan probate neku novu vrstu kave i skuhate ju sami doma, ili u svom omiljenom caffe-baru probate neki novi napitak čiji vam je naziv do sada bio stran ili zapravo ne znate o čemu se radi, pa ga ne želite naručiti. Popričajte sa konobarom i saznajte nešto novo!

U ovo kapitalističko doba utrke za novcem, ovakvi mali trenuci spokoja između dva telefonska poziva zaista znače mnogo, pa ih dostojno proslavimo!

Više možete saznati na Facebook stranici il www.nationalcoffeebreak.org

Pisala: Mima Juračak

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *