Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Coffee Break Day!

Dan „pauze za kavu“ – 20.01.2011.

Pijete li kavu na „pauzi“…? Neki od vas možda nemaju vremena niti za pauzu na poslu, pa piju svoju kavu dok rade, ili kada je posao već gotov. I za jedne i za druge imamo dobru vijest – National Coffee Association u sklopu svoje stogodišnjice postojanja slavi Dan pauze za kavu i poziva vas da im se pridružite – ili ispijanjem kave ili organiziranjem neke prigodne akcije u svom ugostiteljskom objektu povodom toga važnoga dana!

Naime, kako je sve počelo…? Sam američki koncept pauze za kavu (iliti „coffee-break“) iniciran je od strane supruga norveških imigranata u američkoj državi Wisconsin oko 1880.godine. Grad Stoughton u Wisconsinu još uvijek svake godine njeguje sjećanje na mjesto gdje je sve počelo, te organizira festival vezan uz tradicionalni „coffee break“.

Žene toga mjesta davne su 1880.godine bile uglavnom zaposlene u obližnjoj tvornici duhana, te su stanovale blizu radnoga mjesta, a dobivale su i kraću pauzu u kojoj bi stigle „skoknuti“ do kuće i provjeriti kako su im djeca i kućanstvo. U njihovim domovima kava je gotovo uvijek pri štednjaku, te bi domaćice/radnice u tim trenucima mira popile koju šalicu, te se obnovljene energije vratile na radno mjesto.
Do današnjeg dana taj običaj se preobrazio u mnogo različitih malih rituala po čitavom svijetu. Od poslodavaca koji su „doskočili“ izbivanju svojih zaposlenika nabavljanjem najrazličitijih instant-aparata ili otvaranjem caffe-barova u sklopu tvrtke, do onih zaposlenika koji još uvijek imaju taj luksuz da biraju „svoju“ kavu i „svoj“ caffe-bar.

Naša namjera je da se na svoj osobni specifičan način u četvrtak 20.01.2011. pridružite inicijativi National Coffee Association i „proslavite“ Dan pauze za kavu u društvu svojih kolega, prijatelja i obitelji, ili da u svom caffe-baru organizirate prigodnu akciju i naglasite važnost ovog datuma. Odajmo svi počast plemenitoj tekućini kavi za sve dobro što nam pruža iz dana u dan i za svu energiju koju iz nje crpimo kako bismo mogli raditi, uživati i doprinositi boljem svijetu… moj prijedlog je da možda baš na taj dan probate neku novu vrstu kave i skuhate ju sami doma, ili u svom omiljenom caffe-baru probate neki novi napitak čiji vam je naziv do sada bio stran ili zapravo ne znate o čemu se radi, pa ga ne želite naručiti. Popričajte sa konobarom i saznajte nešto novo!

U ovo kapitalističko doba utrke za novcem, ovakvi mali trenuci spokoja između dva telefonska poziva zaista znače mnogo, pa ih dostojno proslavimo!

Više možete saznati na Facebook stranici il www.nationalcoffeebreak.org

Pisala: Mima Juračak

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment