Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

To možemo i sami!

Za kavu treba mekana voda!

Espresso je 99 % voda, a voda je u Lijepoj našoj pretvrda ili tvrđa nego što je poželjno za espresso. Sigurno ste već pogodili da se ovaj članak bavi s depuratorom. No nećemo sada biti prepametni i objašnjavati sve tehničke detalje. Povod za pisanje ovoga članaka bili su razgovori sa ugostiteljima i serviserima.
S jedne strane ima još mnogo ugostitelja koji smatraju depuraciju dijelom posla servisera i plaćaju za to nekoliko stotina kuna jer nisu svjesni koliko je jednostavno depurirati. S druge strane, ima i servisera koji ne shvaćaju da ih ljudi zovu zbog depuracije i da to, naravno, naplaćuju. Ima i onih koji su sretni da ih se zove pa rado uzimaju dvjestotinjak kuna za posao koji svatko može obaviti i koji bi trebao obaviti samostalno. Malo kasnije ćemo objasniti kako, ali po redu, ipak prvo malo teorije.

Depurator u obliku vatrogasnog aparata s dva ventila ulaz/izlaz služi za omekšanje vode.

Što se to događa u depuratoru?

Depurator pomaže ukloniti višak iona kalcija, magnezija, bikarbonata i sulfata iz vode. Pomaže da se eliminira tvrdoća vode i da se izbjegnu uobičajeni problemi povezani s tvrdom vodom. To se postiže na način da se zamjene ioni kalcija i magnezija tvrde vode s ionima natrija. Omekšivač vode unapređuje kvalitetu vode, onemogućuje nastajanje i taloženje kamenca i tako smanjuje troškove održavanja i energije, a dobijemo i mekšu vodu za naš espresso. Depuratori se, osim za Espresso aparate i za perilice, koriste za ledomate, konvektomate, pa čak i za akvarije.

Ima ih puno!

Na tržištu postoje različiti depuratori. Ima automatskih omekšivača (depuratora) vode, mehaničkih (polypropilen), activ-carbon filtera, te uređaja za nanofiltraciju i reverznu osmozu. Mehanički filteri čiste vodu od mulja, pijeska i raznoraznih nečistoća. Activ-carbon filteri smanjuju koncentraciju klora, uklanjaju neugodne okuse i mirise. Cina promet, gdje, naravno, svu te aparaturu možete i kupiti, preporućuje automatske depuratore. Programirajte na njima intervale čišćenja ili regeneracije i mirni ste. U slučaju da ste se odlučili za to rješenje, preskočite naše upute za depuraciju.

Kako radi omekšivač vode?

S pravom se sada pitajte:”tko to treba znati?”.
Omekšivači vode obično sadrže kuglice koje sadrže ione natrija koje razmjenjuju s ionima kalcija i magnezija kada voda prolazi kroz njih. Kuglice su zapravo negativno nabijeni ioni, dok su ioni kalcija i magnezija pozitivno nabijeni. Na taj način negativno nabijeni ioni jednostavno privlače pozitivno nabijene ione i omekšavaju tvrdu vodu. Tako nekako. Ovo je kratka verzija jer vas ne želimo mučiti s kemijom jer ako ste kao i mi bili među onima kojima kemija nije bila najdraže područje onda je ovo dovoljno, a ako ste od onih kojima je kemija ljubav onda vam je sve i više nego jasno! Uglavnom, spomenute kuglice zahtijevaju povremenu regeneraciju. I to je ona priča sa soli.

Kada točno moramo krenuti u regneraciju depuratora?

Profesionalni odgovor bio bi prilično matematički jer svaki depurator ima svoj kapacitet koji se temelji na količini vode koja prolazi. No, trebali bi znati kapacitet depuratora, količinu espressa koju smo napravili, to preračunati u količinu vode itd. S matematikom je kao s kemijom, kome to treba? Ipak je lakše birati vremenski interval. Najbolje jednom tjedno! Malo je manje dobro svaka dva tjedna. Ipak, svaka četiri mjeseca je predugo!

Na slici vidite mehanički depurator kakav je najčešće ispod šanka.
Gornji je ventil ulaz vode – donji je ventil izlaz.

1. zatvorite glavni ventil vode!
2. Postavite gornji ventil depuratora okomito. Isto tako donji ventil.
3. Sada odšarafite veliki otvor depuratora. Pritisak će u depuratoru pasti tako da ga možete otvoriti.
4. Prije nego što sipate sol u depurator, uzmite neku veću posudu i držite je ispod slobodnog izvora gornjeg ventila. Sada okrenite ventil prema pusudi i pustite da nešto vode iscuri te vratite ventil na okomitu poziciju.
5. Usipajte soli (jedan do dva kilograma) u depurator i zatvorite veliki otvor.
6. Sada gornji ventil vratite u prvotnu poziciju (prema ulazu vode) i otvorite glavni ventil vode. Pritisak se ponovno stvara u depuratoru.
7. Sada okrenite donji ventil na stranu suprotnu od izlaza vode prema espresso aparatu, znači prema slobodnoj strani koja bi trebala biti povezana sa šlaufom i odvodom. Pustite da se depurator ispere. Probajte nakon 20 do 30 minuta. Je li voda koja izlazi još slana koja? Nemojte pustiti da predugo depurira. Jer sjećamo se matematike – kapacitet u stvari određuje intervale.

I to je to!

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment