TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Tvorac vaše sudbine!

Iz čiste istraživačke znatiželje u jednoj sam zagrebačkoj knjižari na odjelu gastronomije potražila knjige o kavi – i pronašla sam jedno malo, neobično iznenađenje. Za oko mi je zapeo naslov „The Coffee Oracle – discover your future and fortune in a coffee cup“, autorice Stacey DeMarco (koja je uz ovu napisala još i brojne knjige o modernoj magiji, modernom proricanju i modernim vješticama – tako da ju nije poželjno kritizirati!).

Ono što me privuklo ovoj knjizi je to što autorica poprilično veliča ulogu bariste u samome procesu „gatanja“ iz kave (pa nije li to fantastično – sada baristi imaju još i dodatnu odgovornost dok pripremaju kavu, pazite se naši dragi baristi!).

Kako sama autorica kaže : „Every cup of coffee is different. Even if it is created by the same barista, with the same brand of coffee beans in the same machine, it will be different than the coffee he/she made for you yesterday“ – ili, ako ćemo na hrvatskome : „Svaka šalica kave je drugačija. Čak i u slučaju kada ju je pripremao isti barista, od zrna kave uvijek iste vrste u istome aparatu, ona će biti drugačija od kave koja vam je pripremljena jučer“. Ono što zapravo želi reći jest kako postoji čitav „mikrokozmos“ oko pripremanja svake pojedine kave, a s čime se i mi posve slažemo.

Knjiga je zapravo zbirka značenja simbola koje možete iščitati iz kave, a zanimljivo je i to kako autorica naglašava kako je moguće „čitati“ čak i iz cappuccina, što me iznenadilo, jer moja laička vizija „gatanja iz kave“ je uvijek bila vezana samo uz tursku kavu (sa puno „soca“!).

Ne znam koliko je naš mali ured praznovjeran ili ne, a niti koliko ste praznovjerni vi koji čitate ovaj tekst, no u svakom je slučaju lijepo maštati o jednoj ovako gotovo romantičnoj viziji bariste, u kojoj čak i njegovi osjećaji dok je pripremao kavu tvore čitav niz malih „domino-efekata“ koji naposlijetku rezultiraju slikom vaše sudbine u šalici kave, koja se iščitava isprepletena između onoga što je ostalo od latte-arta.
Kakva su vaša iskustva sa gatanjem iz kave i sviđa li vam se to što je barista za neke čak i svojevrsni „mag“ dok priprema kavu – ili se, možda, sada bariste pomalo i pribojavate…? Šalu na stranu, no slobodno podijelite s nama neka vaša iskustva! Nama je drago da smo naišli i na jednu ovakvu posve osebujnu viziju bariste!

Mima Juračak

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *