TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Amerikano vs. espresso “to go”

Jedno da – drugo ne!

Pišem danas o dva događaja s espresso naruđbama u mom Coffee Shopu. Kako imamo sve više i više američkih i kanadskih mušterija dogodilo nam se već nekoliko puta da mušterije naruče jedan “Amerikano”. Naravno, čitao sam ja već o Amerikancima i njihovim navikama ispijanja espressa s puno vode. Sjećam se jednog članka iz Barista Magazin-a koji je pisao o tome kako Amerikanci pretoče jedan, kako oni to zovu “single ili double shot” u veliku čašu (do 0,47 l) vode i prvo što sam si mislio je kako Ameri zaista vole sve veliko. Danas mi je jedna gospođa objasnila da oni tu varijantu zovu “long black”. No ona je htjela “double shot” espresso produžen s vodom u našoj najvećoj šalici i onda na kraju “with creamy milk”. Uglavnom, od sada u našoj ponudi imamo i “Amerikano” za sve naše xl prijatelje. Mislim si ja…. ako oni to vole, zašto ne? Sam još taj Amerikano nisam probao piti, možda sutra, strah me je…

Drugi događaj se tiće tzv. “espresso to go”. Već po ne znam koji put me u jutarnjim satima, kad svi idu na posao, zatekla takva naruđba. Ja sam zaista veliki prijatelj kave, kulture coffee shopova i “to go” napitka no espresso “to go” nema zaista nikakvog smisla. Ovo je moj savjet za moje goste. Uzeti espresso “to go” vjerujte nema smisla jer za početak dok taj espresso pređe put s dna šalice do vaših usta, njegova krema ostane zaljepljena na unutrašnjosti šalice (pričamo o papirnatim – plastificiranim šalicama za van) i vaš je napitak uništen. A štoje važnije espresso je odista količinski mali napitak. Pa ja nebi znao kako espresso popiti u “to go” varijanti da zaustavite vrijeme ! Espresso se pije u jedan ili dva gutljaja što znaći da kad ste prošli kroz vrata već ste ga popili. Nema smisla! Da ne pričamo o tome da jedan takav kratak napitak brzo gubi na temperaturi pa već na sljedećem čošku imate hladni espresso koji je iskreno rečeno…. za baciti.

Sada sam se sjetio jedne priče o gostu koji je u Italiji naručio espresso i pio ga punih 5 minuta. Talijanski kolega mu napitak nije htio ni naplatiti jer se uvrijedio zbog uništavanja njegovog espressa i izbacio ga je van. Šta bi rekli da vide koliko dugo su neki Hrvati u stanju sjediti za svojim espressom 🙂 ?

Zato vas molim dragi moji gosti ,nemojte više naručivati espresso “to go”. Radije si uzmite 2 minute više i popijte ga kod nas.

Vidimo se na kavi!

Comments

comments

2 thoughts on “Amerikano vs. espresso “to go””

  1. Uživam piti vašu kavu, uživam čitati ove članke, samo se naježim od pravopisnih pogrešaka… Većinu bi ispravio i word, samo ubacite:), ili tražite nekog lektorčića kojem ćete u zamjenu dati besplatnu kavu ;). Nama koji smo si s jezikom bliski pravopisna je pogreška nešto kao naručiti espresso to go… ili već nešto u tom rangu 🙂

  2. I always wonder how some people can sit so long with their espresso. I love my coffee hot!
    Another point about coffee to go; the paper cup changes the taste of the coffee. When we visit America, we become so tired of paper cups! They are everywhere!
    Thank you for your interesting articles.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *