Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Amerikano vs. espresso “to go”

Jedno da – drugo ne!

Pišem danas o dva događaja s espresso naruđbama u mom Coffee Shopu. Kako imamo sve više i više američkih i kanadskih mušterija dogodilo nam se već nekoliko puta da mušterije naruče jedan “Amerikano”. Naravno, čitao sam ja već o Amerikancima i njihovim navikama ispijanja espressa s puno vode. Sjećam se jednog članka iz Barista Magazin-a koji je pisao o tome kako Amerikanci pretoče jedan, kako oni to zovu “single ili double shot” u veliku čašu (do 0,47 l) vode i prvo što sam si mislio je kako Ameri zaista vole sve veliko. Danas mi je jedna gospođa objasnila da oni tu varijantu zovu “long black”. No ona je htjela “double shot” espresso produžen s vodom u našoj najvećoj šalici i onda na kraju “with creamy milk”. Uglavnom, od sada u našoj ponudi imamo i “Amerikano” za sve naše xl prijatelje. Mislim si ja…. ako oni to vole, zašto ne? Sam još taj Amerikano nisam probao piti, možda sutra, strah me je…

Drugi događaj se tiće tzv. “espresso to go”. Već po ne znam koji put me u jutarnjim satima, kad svi idu na posao, zatekla takva naruđba. Ja sam zaista veliki prijatelj kave, kulture coffee shopova i “to go” napitka no espresso “to go” nema zaista nikakvog smisla. Ovo je moj savjet za moje goste. Uzeti espresso “to go” vjerujte nema smisla jer za početak dok taj espresso pređe put s dna šalice do vaših usta, njegova krema ostane zaljepljena na unutrašnjosti šalice (pričamo o papirnatim – plastificiranim šalicama za van) i vaš je napitak uništen. A štoje važnije espresso je odista količinski mali napitak. Pa ja nebi znao kako espresso popiti u “to go” varijanti da zaustavite vrijeme ! Espresso se pije u jedan ili dva gutljaja što znaći da kad ste prošli kroz vrata već ste ga popili. Nema smisla! Da ne pričamo o tome da jedan takav kratak napitak brzo gubi na temperaturi pa već na sljedećem čošku imate hladni espresso koji je iskreno rečeno…. za baciti.

Sada sam se sjetio jedne priče o gostu koji je u Italiji naručio espresso i pio ga punih 5 minuta. Talijanski kolega mu napitak nije htio ni naplatiti jer se uvrijedio zbog uništavanja njegovog espressa i izbacio ga je van. Šta bi rekli da vide koliko dugo su neki Hrvati u stanju sjediti za svojim espressom 🙂 ?

Zato vas molim dragi moji gosti ,nemojte više naručivati espresso “to go”. Radije si uzmite 2 minute više i popijte ga kod nas.

Vidimo se na kavi!

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment