TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Latte Macchiato!

Čarobni Latte Macchiato

Latte Macchiato znači u slobodnom prijevodu s talijanskog „ poflekano mlijeko „.

Latte Macchiato nije ništa drugo nego zapjenjeno mlijeko s espressom. No kako to obično biva njegova posebnost leži u detaljima: dobro pripremljen Latte Macchiato sastoji se od više slojeva koji se drže odvojeni jedan od drugoga.

Kulturna uloga
Latte Macchiato postao je simbol stanovnika velegrada koji prate trendove, simbol umjetnika i mlade generacije roditelja. Latte Macchiato je jednostavno postao moderni, suvremeni, trendi napitak jedne nove „lifestyle“ elite u dobi između 20 – 40 godina. Popularan je i među ženama i među muškarcima i probio se u jednu kategoriju luksuza kojeg “jednostavno moramo “ imati.

Savršena priprema
Latte Macchiato servira se po pravilu u jednoj visokoj i uskoj čaši. Sastoji se od tri dijela koji se međusobno gotovo i ne miješaju. Na dnu se nalazi vruće mlijeko, sljedeći sloj je espresso i zadnji, treći sloj se sastoji od mliječne pjene.

Najveću gustoću među ta tri sloja ima mlijeko i zato se nalazi na dnu. Kava je vrućija i time rastegnutija što smanjuje njenu gustoću i tako se ona zadržava povrh mlijeka. Mliječna pjena sastoji se uglavnom od zraka i ima s time najmanju gustoću što joj omogućava da ostane na površini. Pustite li Latte Macchiato da se ohladi u čaši slojevi će se kao rezultat konvekcije pomiješati.
Latte Macchiato će vam najbolje uspjeti počnete li s uljevanjem vruće zapjenjenog mlijeka u čašu.

Nakon toga slijedi priprema espressa i to najbolje odmah u poseban mali lončić. Za to vrijeme zapjenjeno mlijeko će se u čaši podijeliti u dva sloja. Dole mlijeko a gore mliječna pjena. Na kraju oprezno ulijete espresso u mliječnu pjenu. Pri tome ćete mliječnu pijenu lagano “poflekati” što je našem napitku i dalo njegovo ime. Espresso će se sam rasporediti između vrućeg mlijeka i pjene. Latte Macchiato servira se na tanjuriću i s dugačkom žlicom. Piti ga treba odmah.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *