Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Latte Macchiato!

Čarobni Latte Macchiato

Latte Macchiato znači u slobodnom prijevodu s talijanskog „ poflekano mlijeko „.

Latte Macchiato nije ništa drugo nego zapjenjeno mlijeko s espressom. No kako to obično biva njegova posebnost leži u detaljima: dobro pripremljen Latte Macchiato sastoji se od više slojeva koji se drže odvojeni jedan od drugoga.

Kulturna uloga
Latte Macchiato postao je simbol stanovnika velegrada koji prate trendove, simbol umjetnika i mlade generacije roditelja. Latte Macchiato je jednostavno postao moderni, suvremeni, trendi napitak jedne nove „lifestyle“ elite u dobi između 20 – 40 godina. Popularan je i među ženama i među muškarcima i probio se u jednu kategoriju luksuza kojeg “jednostavno moramo “ imati.

Savršena priprema
Latte Macchiato servira se po pravilu u jednoj visokoj i uskoj čaši. Sastoji se od tri dijela koji se međusobno gotovo i ne miješaju. Na dnu se nalazi vruće mlijeko, sljedeći sloj je espresso i zadnji, treći sloj se sastoji od mliječne pjene.

Najveću gustoću među ta tri sloja ima mlijeko i zato se nalazi na dnu. Kava je vrućija i time rastegnutija što smanjuje njenu gustoću i tako se ona zadržava povrh mlijeka. Mliječna pjena sastoji se uglavnom od zraka i ima s time najmanju gustoću što joj omogućava da ostane na površini. Pustite li Latte Macchiato da se ohladi u čaši slojevi će se kao rezultat konvekcije pomiješati.
Latte Macchiato će vam najbolje uspjeti počnete li s uljevanjem vruće zapjenjenog mlijeka u čašu.

Nakon toga slijedi priprema espressa i to najbolje odmah u poseban mali lončić. Za to vrijeme zapjenjeno mlijeko će se u čaši podijeliti u dva sloja. Dole mlijeko a gore mliječna pjena. Na kraju oprezno ulijete espresso u mliječnu pjenu. Pri tome ćete mliječnu pijenu lagano “poflekati” što je našem napitku i dalo njegovo ime. Espresso će se sam rasporediti između vrućeg mlijeka i pjene. Latte Macchiato servira se na tanjuriću i s dugačkom žlicom. Piti ga treba odmah.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment