TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Chaqwa!

Kava i čaj imaju jako puno zajedničkog!

Pod imenom Chaqwa tvrtka Coca Cola krenula je na njemačko tržište toplih napitaka. Od “Cha”, kineske riječi za čaj i “qwa” od arapske riječi qahwah za kavu napravili su ime Chaqwa, pod kojim će se prodavati razni napitci čaja i kave. Što će od toga biti vidjet ćemo – no ime je  spojilo  dvije biljke koje imaju puno zajedničkog.

Prave čajeve dobivamo iz listova grma čaja – čajevca ili lat. Camelie Sinensis. Znači čaj je biljka, isto kao kava a ne vrećica koju samo potopimo u vruću vodu. Kvaliteta čaja ovisi o klimatskim uvjetima, obradi, berbi itd. – kakva sličnost s kavom!

Ako jednom ljubitelju čaja spomenete npr. čaj poput pakiranog čaja od šipka, kolutat će očima kako bi i neki baristi zavrtili istima kada im se spomene komercialna kava. Zajedničko je dakle kavi i čaju još i to da se i jedno i drugo treba upotrijebiti što svježije.

Po stupnju fermentacije kojem su listovi čaja izloženi u postupku prerade razlikujemo nefermentirane ili zelene, polufermentirane ili crvene i fermentirane ili crne čajeve.

U Japanu se proizvode samo zeleni čajevi (npr. Bancha, Sencha), u Kini – pradomovini čaja, zeleni (Chun Mee), crni (Keemun, Yunnan) i crveni (Oolong) čajevi, dok nam s indijskog (Assam, Golden Nepal) potkontinenta stižu samo crni čajevi.

Aromatizirani čajevi su čajevi kojima dodamo druge prirodne mirise, eterična ulja ili cvijetove dok biljni i voćni čajevi koji čine široku skupinu domaćih čajeva u stvari nisu pravi čajevi. Njih se više smatra napitcima od listova, cvjetova ili plodova raznih biljaka u kojima nema pravog čaja (npr. kamilica, šipak, lipa, jabuka-naranča itd.)

Kako pripremiti dobar čaj.

Kakuzo Okakura: «neka ga svatko napravi malčice drugačije; po vlastitoj mjeri i ukusu»

Ljubitelja čaja ima bezbroj po cijelom svijetu, a toliko i načina pripreme. Čaj je biljka i nema uputa do savršenog čaja. Sve je stvar ukusa i isprobavanja. Opet jako slično kavi!

Šećer, limun i mlijeko?

Slađenje čaja, dodavanja limuna i dolijevanje mlijeka europski su običaji. Već malo šećera u čaju mijenja njegov okus. Ipak, može se «dopustiti» kriška limuna u zelenom kineskom čaju. Mlijeko pak, kojeg u Engleskoj toliko obožavaju uvijek ide u crni čaj.

Čaj i povijest!

Čaj se kroz povijest puno puta spominuje i predstavlja vrlo važnu sirovinu. Jedna od njegovih anegdota posebno je poznata: Boston Tea Party (bostonska čajanka). 1773 g. su doseljenici u Bostonu, nezadovoljni visokim carinama koje je na čaj uveo kralj George III, pobacali sav teret čaja u more. Tom se događaju pripisuje početak pobune protiv britanske kolonijalne uprave (američka revolucija).

Sve informacije dobili smo od Čajoteke!

Čajoteka

Adresa:JURIŠIĆEVA 19 ( ROTONDA CENTAR ), Zagreb |tel:+385 1 4833711 | email: info@cajoteka.info | web: www.cajoteka.info

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *