Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Chaqwa!

Kava i čaj imaju jako puno zajedničkog!

Pod imenom Chaqwa tvrtka Coca Cola krenula je na njemačko tržište toplih napitaka. Od “Cha”, kineske riječi za čaj i “qwa” od arapske riječi qahwah za kavu napravili su ime Chaqwa, pod kojim će se prodavati razni napitci čaja i kave. Što će od toga biti vidjet ćemo – no ime je  spojilo  dvije biljke koje imaju puno zajedničkog.

Prave čajeve dobivamo iz listova grma čaja – čajevca ili lat. Camelie Sinensis. Znači čaj je biljka, isto kao kava a ne vrećica koju samo potopimo u vruću vodu. Kvaliteta čaja ovisi o klimatskim uvjetima, obradi, berbi itd. – kakva sličnost s kavom!

Ako jednom ljubitelju čaja spomenete npr. čaj poput pakiranog čaja od šipka, kolutat će očima kako bi i neki baristi zavrtili istima kada im se spomene komercialna kava. Zajedničko je dakle kavi i čaju još i to da se i jedno i drugo treba upotrijebiti što svježije.

Po stupnju fermentacije kojem su listovi čaja izloženi u postupku prerade razlikujemo nefermentirane ili zelene, polufermentirane ili crvene i fermentirane ili crne čajeve.

U Japanu se proizvode samo zeleni čajevi (npr. Bancha, Sencha), u Kini – pradomovini čaja, zeleni (Chun Mee), crni (Keemun, Yunnan) i crveni (Oolong) čajevi, dok nam s indijskog (Assam, Golden Nepal) potkontinenta stižu samo crni čajevi.

Aromatizirani čajevi su čajevi kojima dodamo druge prirodne mirise, eterična ulja ili cvijetove dok biljni i voćni čajevi koji čine široku skupinu domaćih čajeva u stvari nisu pravi čajevi. Njih se više smatra napitcima od listova, cvjetova ili plodova raznih biljaka u kojima nema pravog čaja (npr. kamilica, šipak, lipa, jabuka-naranča itd.)

Kako pripremiti dobar čaj.

Kakuzo Okakura: «neka ga svatko napravi malčice drugačije; po vlastitoj mjeri i ukusu»

Ljubitelja čaja ima bezbroj po cijelom svijetu, a toliko i načina pripreme. Čaj je biljka i nema uputa do savršenog čaja. Sve je stvar ukusa i isprobavanja. Opet jako slično kavi!

Šećer, limun i mlijeko?

Slađenje čaja, dodavanja limuna i dolijevanje mlijeka europski su običaji. Već malo šećera u čaju mijenja njegov okus. Ipak, može se «dopustiti» kriška limuna u zelenom kineskom čaju. Mlijeko pak, kojeg u Engleskoj toliko obožavaju uvijek ide u crni čaj.

Čaj i povijest!

Čaj se kroz povijest puno puta spominuje i predstavlja vrlo važnu sirovinu. Jedna od njegovih anegdota posebno je poznata: Boston Tea Party (bostonska čajanka). 1773 g. su doseljenici u Bostonu, nezadovoljni visokim carinama koje je na čaj uveo kralj George III, pobacali sav teret čaja u more. Tom se događaju pripisuje početak pobune protiv britanske kolonijalne uprave (američka revolucija).

Sve informacije dobili smo od Čajoteke!

Čajoteka

Adresa:JURIŠIĆEVA 19 ( ROTONDA CENTAR ), Zagreb |tel:+385 1 4833711 | email: info@cajoteka.info | web: www.cajoteka.info

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment