Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Konobar: ima li još pravih konobara?

Konobar ili kelner, je osoba u ugostiteljskom objektu koja poslužuje goste hranom i pićem. Obadvije riječi potječu od njemačkog – kellner, a ona pak od latinske – cellenārius = podrumar. Konobar je doslovni prijevod nastao krajem 19. vijeka, da zamjeni dotad rasprostanjeni izraz – kelner. Tako kaže Wikipedia.

Danas pravih kavana više nema a čini se da i pravih konobara sve manje. Kada gledamo današnju scenu kafića i njihove poslužitelje onda je jasno da je to danas neko drugo shvaćanje posluživanja.

Sada imamo coffee Shopove po cijelom svijetu i konobari se zovu barista koji kolutajući oćima kuhaju jednu kavu za drugom smatrajući gosta neznalicom u vezi kave jer se osudio naručiti Hazelnut Latte Macchiato, koji je pak opet najprodavaniji proizvod vlastite ponude. Naravno da ova definicija ne vrijedi za naš Teneo Coffee Shop. 🙂

Koju važnost je imao konobar pokaže i tekst nauke za konobare iz 1913. godine

U kavanama su gospodi posluživali gospodima. Pročitaj i članak o prvim kavanama.

Crna kava servira se ili kod stola ili u pokrajnoj sobi. Servira li se kava na istom stolu gdje se diner servirao, to se i sa stola odstrani sve osim posude za voće, kolače, kao i možebitni nakit i ukras. Stol se oćisti četkom i lopaticom za stol. Na ovako počišćeni stol postave se boce sa sviježom vodom kao i čaše za vodu i osim toga postave se nažigaći ili napaljene svijeće…”

Dalje ide tekst: ” Za serviranje kave potrebna su dva konobara. Dok jedan dodaje prazne šalice, to drugi, koji toći crnu kavu i skorup ima pitati gosta želi li crnu ili smeđu, kao i koliko komadića šećera želi, to pitanje može otpast, metnu li se komadića šećera u šalicu, a drugi na tanjurić. Taj naćin se baš ne preporuća. Konobara sa crnom kavom slijedi konobar sa pićem i to sa likerom i konjakom.” (Adolf Fr. Hess – Nauka o Serviranju, preveo fran Hrvat, predsjednik društva Hrvatskih konobara, Zagreb 1913, Pućka tiskara d.d., Marovska ulica 30)

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »