TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

5 alternativa kravljem mlijeku u kavi

Uzeo sam si vremena i malo testirao što se može koristiti za kavu ako volimo fini kremasti cappuccino, ali smo netolerantni na kravlje mlijeko ili jednostavno tražimo neku alternativu. Probao sam 5 alternative kravljem mlijeku, pjenio i kušao. Znači, dva su aspekta bila bitna: kako se mlijeko pjeni i kako se spaja s espressom. Jer nitko se ne želi zbilja odreći cappuccina.

alternativno mlijeko za kavu

Sojino mlijeko najčešća alternativa kravljem mlijeku

Sojino mlijeko već je odavno postalo “must have” ponuda u mnogim lokalima. Soy latte je valjda već svakome poznat. No, između raznih sojinih mlijeka koje možemo kupiti u dućanima ipak ima razlike. Pjeniti se jako dobro mogu uglavnom sve varijante, tako da možemo dobiti finu kremastu teksturu. Što se tiče okusa, malo se teže naviknuti na nezaslađene bio varijante. Naravno, one slatke varijante s raznim dodacima lakše prolaze.

O sojinim proizvodima postoji podijeljeno mišljenje. Jedni ih smatraju zdravom, naprimjer zbog fitoestrogena koji se nalaze u soji. Drugi argumentiraju da su većina sojinih proizvoda napravljeni od genetski modificiranih zrnca. Sami odlučite i pazite od kojeg proizvođača kupujte sojino mlijeko.

Mlijeko od badema slatka alternativa kravljem mlijeku

Prvo što se moglo primijetiti je da se ovo mlijeko također jako lijepo pjeni. Krema ispadne jako kremasta i možda malo prečvrsta za latte art, ali to ovisi i o sposobnostima bariste. Ipak, okus ovog biljnog napitka dosta je dominantan i jako slatki, nekima se upravo to sviđa, dok drugima to uopće ne prolazi. Treba probati! Sigurno je to da se arome espressa teže probijaju. Bademovo mlijeko je dobra alternativa kravljem mlijeku ako trebate vitamina E i kalcija, ako volite slatku kavu (ne treba dodatno šećeriti kavu) i ako pazite na kalorije.

Mlijeko od lješnjaka vrlo neobična alternativa kravljem mlijeku

Već pri otvaranju pakiranja širi se miris karamela. Ovo mlijeko meni osobno odgovara odlično uz kavu. Ima neku slatku notu koja podsjeća na nugat. No, ipak to je mlijeko koje se može tu i tamo koristiti. Čini mi se da je svakodnevno konzumiranje preslatko i teško. Krema koja ispadne puna je mjehurića, ali čvrsta i nije baš za latte art.

Zobeno mlijeko klasiker za sve

I zobeno mlijeko nije baš dobilo na bodovima što se tiče kvalitete za pjenjenje. Mnogo je mjehurića koji se i brzo raspadnu. U kombinaciji s kavom uglavnom podsjeća na one biljne varijante kave, okus mlijeka je dosta dominantan. Ipak, i tu sam našao slađu varijantu koja možda samo i meni paše. I tu treba isprobavati.

Rižino mlijeko kao zadnji izbor

Ovo je sigurno gubitnik ovog malog eksperimenta. Rezultat nije lako opisati. Mlijeko je jako vodenasto i jako se teško pjeni. Rezultat je nikakva krema, veliki mjehurići koji se još i brzo raspadnu. Okusom ovisi o varijantama, ali uglavnom meni ne paše uz kavu. Svakako je alternativa svima koji su alergični na sve drugo. Rižino mlijeko samo rijetko uzrokuju alergijske reakcije.

Ovo je, naravno, sve subjektivno pa samo naprijed i isprobate sami!

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *