Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

3 koraka kako kuhati tursku kavu!

Tko još zna kako se  kuha turska kava?

Turska kava je u Hrvatskoj tradicionalna kava, samo što tu tradiciju, čini nam se, nitko više ne živi. Dok profesionalni bariste sve više i kod nas otkrivaju svijet espresso kave, turska kava se najviše radi kod kuće. Dok su još naši roditelji i naše bake pripremali tursku kavu svojim gostima, danas gostima najčešće nudimo nesicu ili onu 3 u 1. Mladoj generaciji kao da se više ne da pripremati tursku kavu za svoje goste, a možda više ni ne znaju kako se to radi, iako smo sigurno svi imali baku koja je sama kupila sirovu kavu i gledali smo ju kako je prži u pržnju ili na tavi. Meni je moja baka dala da ju ja nakon toga sameljem i onda ju je ona svježe skuhala u džezvi. I dok se je tome posvetila čitavoj toj ceremoniji po stanu se širio predivan miris svježe pržene kave.

No ima još nade za ovu našu tradiciju. Izgleda da u današnjoj eri specialty coffee postane i tradicionalna kava ili turska kava opet trend. Krenuli su se hipster coffee geekovi iz cijelog svijeta natjecati i pokazati svoje varijacije ove metode kuhanja kave. Danas se još uvijek turska kava kuha prvenstveno na balkanu (turska, bugarska, grčka, rumunjska, srbija, bosna, hrvatska itd.) ali i mnogim zemljama Europe i svijeta poput Sirije ili Armenije.

Ljubitelji turske kave su se globalno gledajući promijenili.

Kod nas se zadnjih 80 godina turskom kavom smatralo brazilski Minas. Već dugo vremena se nekvalitetne jeftine kave koriste za pripremu turske kave. Jesu vam poznate reklame poput “najaromatičnija kava za najljepše jutro, 500 gr 8,99kn”?

Današnje kave koje su nam dostupne su puno kvalitetnije ali često i skuplje. Danas na sve više pakiranja kave nalazimo podatke koliko mješavina sadrži Arabice. Tako je i za tursku kavu poželjno koristiti visoko kvalitetnu kavu. Time je znanje kako pravilno kuhati tursku kavu postalo sve važnije, kako nebi te pojedinačne arome pod visokom temperaturom uništili.

Tradicijionalno se za tursku kavu koristila  najkvalitetnija Arabica iz Etiopije i Jemena. Kod nas se polako svijest o kvalitetnoj kavi vraća. Uostalom, čovjek se lako navikne na dobro.

4 najveće greške koje radite kad kuhate tursku kavu

4 najveće greške koje radite kad kuhate tursku kavu

U principu radimo iste greške kao naprimjer kod pripreme espressa. Konobari misle da znaju sve a u biti sve rade krivo. Isto je i s turskom. Koristimo jako nekvalitetnu kavu, u većini slučajeva čak i ta kava nije svježa. Ne meljemo je ispravno, i prekuhavamo je i još mnogo sitnih pogrešaka. Bilo bi neozbiljno pokušati objasniti sve te razlike u nekoliko redaka. Ali napomenut ću još ovo: lonac s ručkom nije džezva, nego lonac s ručkom.

Tradicionalno su Beduini kuhali kavu u vrućem pijesku.

Turci zovu kuhalo s pijeskom “kul kahvesi”. Tijekom pripreme szaroni se džezva u vrući pijesak koji onda zagrijava vodu ravnomjerno sa svih strana i na taj način dobivamo puno bolju i ravnomjerniju ekstrakciju samljevene kave.

Postoje i naravno regionalne razlike u kuhanju turske kave.

U Hrvatskoj stavljamo puno šećera jer smo navikli da nam je čista kava jako gorka. Jedan od razloga svakako je loša sirovina ali drugo je način pripreme. U Bosni neki stavljaju prvo kavu u džezvu koju stavljaju na vatru. Time se doslovno kava sprži i postaje izrazito gorka i jaka. Nakon toga se zalijeva vodom i drži se dok ne zakipi. Automatski kava gubi arome zbog previsoke temperature.

Isprobajte ovih 3 koraka do bolje turske kave

  • Koristite kvalitetnu i svježu kavu!
  • Sameljite kavu tek prije kuhanja kave.
  • Stavite smljevenu kavu na vrh hladne vode i čekajte dok se voda zagrije i kava u džezvi potone. Kad se digne krema maknite džezvu, promiješajte i napunite šalice.

Kome to nije jasno, slobodno neka se prijavi na naš tečaj.

Za kraj zapamtite! Samo svježa kava je prava kava. Smljevena kava gubi kroz oksidaciju u prvih 15 minuta do 60% svojih aroma!

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »