Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Instant kava: što je to?

Volite instant kavu? Dali je to prava kava?

Kad govorimo o instant kavi mislimo na granule kave koje su topive u vodi. Osnovna razlika u proizvodnji različitih vrsta instant kave je u metodi sušenja. Razlikujemo sušenje raspršivanjem i sušenje zaleđivanjem.

Proizvodnja instant kave:

Početak je isti kao i kod pržene kave. Da bi se proizvelo instant kavu zrna se prvo prže i zatim melju. Nakon toga topivi sastojci iz mljevene kave ekstrahiraju se u posebnom aparatu za ekstrakciju. Tako dobiveni ekstrakt kave skuplja se u tzv. spremniku za isparavanje i u sljedećem koraku se suši. Pri ovom postupku mora se pažljivo slijediti zahtjevne korake da bi se sačuvala aroma.

Sušenje se odvija na dva načina: raspršivanjem ili zaleđivanjem.

Sušenje raspršivanjem:

Koncentrat kojeg treba osušiti se pomoću raspršivaća kao vruća zračna struja prenosi u jedan tzv. pulverizacijski toranj. Zahvaljujući vrućem i suhom zraku koji dolazi odozdo koncetrat će se u djeliću sekunde pretvoriti u fini prah.

Sušenje zaleđivanje:

Ovom metodom se u najkraćem vremenu ekstrakt kave zaledi na ispod  -40 °C i samelje. U led pretvorena voda sublimira se u vakuumskom sušilu i prelazi time u plinsko stanje. Kruti dio koji ostaje je instant kava.

Instant kavu izumio je u Chicagu 1901 japanski znanstvenik Satori Kato. Kamen temeljac u industrijskoj proizvodnji postavila je 1938 švicarska firma Nestlé. Vrlo vjerojatno se pri proizvodnji koncentriralo na dulji rok uporabe ovog proizvoda u odnosu na normalnu kavu jer se pokušavalo povećati iskoristivost kave u rodnim godinama. Osim toga prednost je i u jednostavnijoj pripremi u odnosu na klasičnu kavu.

30-tih godina Nestle je na tržište iznio NESCAFÉ – prvu kavu u topivim granulama.

U međuvremenu je  NESCAFÉ  postao jedna od najomiljenijih marki instant kave i koristi se u svijetu više od bilo koje pržene kave.

Prema podacima samog Nestlé-a na svijetu se dnevno u ca. 150 zemalja popije 4100 šalica NESCAFÉ-a po sekundi, što su 354 miliona šalica instant kave dnevno.

Uz takvu potrošnju je NESCAFÉ najviše pijena kava uopće.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment