TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Instant kava: što je to?

Volite instant kavu? Dali je to prava kava?

Kad govorimo o instant kavi mislimo na granule kave koje su topive u vodi. Osnovna razlika u proizvodnji različitih vrsta instant kave je u metodi sušenja. Razlikujemo sušenje raspršivanjem i sušenje zaleđivanjem.

Proizvodnja instant kave:

Početak je isti kao i kod pržene kave. Da bi se proizvelo instant kavu zrna se prvo prže i zatim melju. Nakon toga topivi sastojci iz mljevene kave ekstrahiraju se u posebnom aparatu za ekstrakciju. Tako dobiveni ekstrakt kave skuplja se u tzv. spremniku za isparavanje i u sljedećem koraku se suši. Pri ovom postupku mora se pažljivo slijediti zahtjevne korake da bi se sačuvala aroma.

Sušenje se odvija na dva načina: raspršivanjem ili zaleđivanjem.

Sušenje raspršivanjem:

Koncentrat kojeg treba osušiti se pomoću raspršivaća kao vruća zračna struja prenosi u jedan tzv. pulverizacijski toranj. Zahvaljujući vrućem i suhom zraku koji dolazi odozdo koncetrat će se u djeliću sekunde pretvoriti u fini prah.

Sušenje zaleđivanje:

Ovom metodom se u najkraćem vremenu ekstrakt kave zaledi na ispod  -40 °C i samelje. U led pretvorena voda sublimira se u vakuumskom sušilu i prelazi time u plinsko stanje. Kruti dio koji ostaje je instant kava.

Instant kavu izumio je u Chicagu 1901 japanski znanstvenik Satori Kato. Kamen temeljac u industrijskoj proizvodnji postavila je 1938 švicarska firma Nestlé. Vrlo vjerojatno se pri proizvodnji koncentriralo na dulji rok uporabe ovog proizvoda u odnosu na normalnu kavu jer se pokušavalo povećati iskoristivost kave u rodnim godinama. Osim toga prednost je i u jednostavnijoj pripremi u odnosu na klasičnu kavu.

30-tih godina Nestle je na tržište iznio NESCAFÉ – prvu kavu u topivim granulama.

U međuvremenu je  NESCAFÉ  postao jedna od najomiljenijih marki instant kave i koristi se u svijetu više od bilo koje pržene kave.

Prema podacima samog Nestlé-a na svijetu se dnevno u ca. 150 zemalja popije 4100 šalica NESCAFÉ-a po sekundi, što su 354 miliona šalica instant kave dnevno.

Uz takvu potrošnju je NESCAFÉ najviše pijena kava uopće.

Comments

comments