Chris Cviljak

Chris Cviljak

pravnik , barista, otac & suprug, njemac u hrvatskoj

Grammer Nazis not welcome

Što je “Menu engineering”?

Ako vam kažem da u vašem lokalu negdje leži skriven novac, ne biste li htjeli znati gdje treba gledati?

Povećajte profit do 15% jednim redizajnom menija!

Dok u engleskom jeziku čak ima i naziv za dizajniranje i slaganje svoje pisane ponude – – hrvatski ugostitelji svoju ponudu u glavnom zovu cjenik! Tako i izgleda često tužna istina – ponude sklopljene bez ikakve kreativnosti i namjere da se gosta ciljano potakne da naručuje ono što vi želite prodati. Cjenik je popis artikala koje imate u skladištu.

Meni je srce i duša vašeg lokala – vaš razlog za otvaranje vrata svakoga dana za svoje goste. Jedan meni kombinira vaš koncept, vaš ambijent, lokaciju i, naravno, vašu ponudu u jednom komadu. Taj komad, vaš meni, je isto tako jedan od vaših najvažnijih alata za prodaju. Pametno kreiran i dizajniran meni navodi gosta da naruči ono što vi želite od njega da naručuje.

Što je MENU ENGINEERING?

Menu engineering je analiza profitabilnosti i popularnosti vaših točaka na meniju i način na koji ta dva faktora definiraju poziciju ponude na meniju. Cilj je jasan: maksimalna profitabilnost po gostu. Koncept menu engineeringa nije baziran na slučajnosti ili odlukama po osjećaju. Tehnike se baziraju na činjenicama koje je donio Boston Consulting Group davne 1970. godine i koje je kasnije prof. Donald Smith s Michigan State Universityja koristio za HoReCa.

Proces redizajna ili slaganja uspješnog menija podijeljen je u 4 faze. Prva i najvažnija, koju se ne može nikako preskočiti, jest faza analize svih točaka na meniju. Ugostitelj mora svaki ponuđeni artikl razložiti u sve njegove stavke i izraditi detaljan troškovnik za svaku pojedinu ponudu. Ovaj korak je izuzetno važan jer se cijeli engineering koncept bazira na raznim nivoima profitabilnosti svake stavke na meniju. Nakon te prve faze slijedi kategorizacija svih stavki prema nivou profitabilnosti i popularnosti kao što su STARS, PUZZLES, HORSES i DOGS. Dok su STARS ponude visokih cijena s visokom profitabilnom maržom, DOGS su najmanje tražene ponude s niskom maržom profitabilnosti.

Kada znamo što imamo, kreće faza dizajna ili prezentiranju ponude na meniju. Ovaj dio temelji se na raznim istraživanjima posljednjih 40 godina u HoReCa sektoru. Primjerice, prvi pogled na meni pada u desni gornji kut. Na tom mjestu bi trebali stajati vaši STARS!

Prema mišljenju mnogih dizajnera menija, najveća je greška izdvojiti cijene na desnom rubu menija. Gost tako podsvjesno traži ono najjeftinije. Bolja opcija je nakon opisa ponude, i nakon dva razmaka između znakova, odmah napisati cijenu. Izbjegavajte napisati nakon cijene znak € ili ispisati riječ “Euro”. To gosta samo potiče da razmišlja o novcu. Ovo su samo neki primjeri na što sve treba ili na što sve možemo utjecati. Treba također razmišljati o nazivima i opisu ponuđenog. “White chocolate Mocha” zanimljivije zvuči nego “Bijela kava s čokoladom”. Čak i broj stranica u meniju igra važnu ulogu. Što je više stranica, to je teže gosta kontrolirati u njegovom odabiru.

U posljednjoj fazi testiramo svoj novi meni. Ako vam se ovo čini zanimljivo, počnimo zajedno razmišljati o vašoj ponudi.

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ostavi svoje mišljenje

blend kave ili mješavina kave

Što su blend i single origin?

mo našu domaću mješavinu espressa i svaki tjedan kavu jednog porijekla (single origin), koju možete kupiti za svoj dom ili ured. Ali često nam se postavlja pitanje: Koja je razlika?

Pročitaj više »