Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Kava je u modi!

Dan po dan tisuće tona ostataka od kave završe u smeću. No tek mali dio industrije razmišlja o tome da su ostatci kave vrijedna sirovina. Neka pouzeća ga obrade za sportske dresove, tepihe ili brikete.

Pronašli smo zanimljivu poslovnu priču iz svijeta kave. Oko ulaska u 21. stoljeće taiwanski tekstilniproizvođač J. Chen bio je na rubu bankrota. Njegova tvrtka Singtex proizvodila je inovativan i moderan tekstil. Ali svaki put kad bi proizveo nešto novo proizvođači iz južnoistočne Azije kopirali su ga i jeftinije proizvodili isti proizvod.

To je danas prošlost. U međuvremenu Je Chen jeftinu konkurenciju ostavio iza sebe i njegova tvrtka je danas jedna od vodećih u svijetu u segmentu funkcionalnog tekstila. Tajna njegovog uspjeha je tamnosmeđa i do sada su je drugi bacali u smeće. Naime, Chen na mikroskopsku veličinu smrvljene ostatke kave do 5% iskoristi u svojem tekstilu.

Taj neobičan dodatak T-shirtima, sportskoj odjeći i ddonjem vešu njegovom brendu S.Cafe daje novu karakteristiku – brže se suše i nemaju neugodan miris nakon nošenja jer ugrađena kava apsorbira vlagu i mirise, od znoja do dima cigarete.

Zato kava i pušački prostor ne idu zajedno, ali to je već druga priča.

Ideja je pala na pamet, kako bi drugačije i bilo, Chenovoj ženi kada su zajedno sjedili kod Starbucksa na kavi. S kavom u ruci sjetila se starog domaćeg recepta. Zdjelica s ostatcima kave stavi se u hladnjak kako bi upila sve nepoželjne mirise. To je Chenu dalo poslovnu ideju. Ako frižider može bolje mirisati zašto ne i odjeća. Tako je isti dan provjerio je li netko već prijavio sličan patent.

Da se s ostatcima kave i njezinim talogom može puno više nego samo gatati skužili su i velikani kao što su Nestle, SwissBiochar i drugi koji u tim ostatcima vide idealnu sirovinu. Oni proizvode izolirajuće materijale za građevinu, sportske dresove, kravate i tepihe, koriste ga za gnoj za industrijsku proizvodnju gljiva ili stvaraju ugljen i brikete koje gore bolje od drva.

A sirovine izgleda ima koliko hoćemo. Ukupna svjetska proizvodnja kave bila je 2012. otprilike 8,5 tona. Samo 1 do 2 % kave kao ekstrakt nađe put do šalice. Ostatak je za smeće.

Naravno, kućanice i vrtlari već dugo znaju koristiti ostatke kave, samo u velikom stilu to do nedavno nitko nije radio. Jer dugo se činilo logistički neizvodivo skupljati po kućanstvima ostatke. Tek širenje coffee to go kulture, automati koji koriste kapsule i pads donijeli su svijetu kanal za recikliranje. Samo Nestle, najvećiproizvodđač kave na svijetu godišnje proizvodi 3 milijune tona otpada. Takve količine su itekako financijski iskoristive.

Tako je Chen i u glavnom gradu Taiwana Taipehu pronašao put za uspjeh. Svaki dan od kafića i supermarketa skuplja 500 kg ostataka i pretvori ih u funkcionalne tekstile. Tako je Singtex već stvorio proizvode za brendove kao što su Puma,Vaude, Nike, Timberland ili Hugo Boss.

https://www.facebook.com/scafefabrics

 

 

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment