TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Kava je u modi!

Dan po dan tisuće tona ostataka od kave završe u smeću. No tek mali dio industrije razmišlja o tome da su ostatci kave vrijedna sirovina. Neka pouzeća ga obrade za sportske dresove, tepihe ili brikete.

Pronašli smo zanimljivu poslovnu priču iz svijeta kave. Oko ulaska u 21. stoljeće taiwanski tekstilniproizvođač J. Chen bio je na rubu bankrota. Njegova tvrtka Singtex proizvodila je inovativan i moderan tekstil. Ali svaki put kad bi proizveo nešto novo proizvođači iz južnoistočne Azije kopirali su ga i jeftinije proizvodili isti proizvod.

To je danas prošlost. U međuvremenu Je Chen jeftinu konkurenciju ostavio iza sebe i njegova tvrtka je danas jedna od vodećih u svijetu u segmentu funkcionalnog tekstila. Tajna njegovog uspjeha je tamnosmeđa i do sada su je drugi bacali u smeće. Naime, Chen na mikroskopsku veličinu smrvljene ostatke kave do 5% iskoristi u svojem tekstilu.

Taj neobičan dodatak T-shirtima, sportskoj odjeći i ddonjem vešu njegovom brendu S.Cafe daje novu karakteristiku – brže se suše i nemaju neugodan miris nakon nošenja jer ugrađena kava apsorbira vlagu i mirise, od znoja do dima cigarete.

Zato kava i pušački prostor ne idu zajedno, ali to je već druga priča.

Ideja je pala na pamet, kako bi drugačije i bilo, Chenovoj ženi kada su zajedno sjedili kod Starbucksa na kavi. S kavom u ruci sjetila se starog domaćeg recepta. Zdjelica s ostatcima kave stavi se u hladnjak kako bi upila sve nepoželjne mirise. To je Chenu dalo poslovnu ideju. Ako frižider može bolje mirisati zašto ne i odjeća. Tako je isti dan provjerio je li netko već prijavio sličan patent.

Da se s ostatcima kave i njezinim talogom može puno više nego samo gatati skužili su i velikani kao što su Nestle, SwissBiochar i drugi koji u tim ostatcima vide idealnu sirovinu. Oni proizvode izolirajuće materijale za građevinu, sportske dresove, kravate i tepihe, koriste ga za gnoj za industrijsku proizvodnju gljiva ili stvaraju ugljen i brikete koje gore bolje od drva.

A sirovine izgleda ima koliko hoćemo. Ukupna svjetska proizvodnja kave bila je 2012. otprilike 8,5 tona. Samo 1 do 2 % kave kao ekstrakt nađe put do šalice. Ostatak je za smeće.

Naravno, kućanice i vrtlari već dugo znaju koristiti ostatke kave, samo u velikom stilu to do nedavno nitko nije radio. Jer dugo se činilo logistički neizvodivo skupljati po kućanstvima ostatke. Tek širenje coffee to go kulture, automati koji koriste kapsule i pads donijeli su svijetu kanal za recikliranje. Samo Nestle, najvećiproizvodđač kave na svijetu godišnje proizvodi 3 milijune tona otpada. Takve količine su itekako financijski iskoristive.

Tako je Chen i u glavnom gradu Taiwana Taipehu pronašao put za uspjeh. Svaki dan od kafića i supermarketa skuplja 500 kg ostataka i pretvori ih u funkcionalne tekstile. Tako je Singtex već stvorio proizvode za brendove kao što su Puma,Vaude, Nike, Timberland ili Hugo Boss.

https://www.facebook.com/scafefabrics

 

 

Comments

comments