Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Prženje s Behmorom

Ne, nije Behmor lik iz turske sapunice već mali aparat za prženje kave.

„To roast your own coffee is more simple than to barbeque“

S ovom su nas rečenicom pozdravile upute pržilice za kavu koju smo imali priliku isprobati. Točnije, radi se o Home Roasteru Behmor 1600 koji je namijenjen entuzijastima kave koji žele pržiti u vlastitom domu svoju kavu.

Zašto bi netko uopće želio pržiti kavu doma? Nije li to nešto što je baka prije radila? Prednosti su u troškovima, kvaliteti i svježini. Kome to još nije dovoljno: ZABAVNO je i ZANIMLJIVO!

Imali smo 5 različitih vrsta zelene (sirove) kave (Nicaragua, Costa Rica, India i dvije iz Brazila) na stolu koje smo bili spremni riskirati za svoj eksperiment. Kao apsolutni laici za prženje, jer nitko od nas nije imao baš nekakvo iskustvo s prženjem kave, zanimalo nas je je li to zbilja tako lako kao roštiljati (iako nije ni to baš tako lako kako izgleda i ima dosta ljudi koji o tome mogu filozofirati satima) i može li se doći do nekih prihvatljivih rezultata.
Naravno da pričamo o home roastingu, a ne profesionalnom.

Naš je Behmor bio još zapakiran i krenuli smo ga prvo vaditi iz kartona. Nakon što smo ga postavili, gledali smo ga kao sedmo svjetsko čudo i sve smo vrlo pažljivo i nježno proučili kao da je pred nama neki eksplozivni materijal. Nakon čitanja uputa, pripremili smo papir i olovku da svaki pokušaj dokumentiramo za nevjerojatan slučaj da nam nešto uspije, a želimo to ponoviti.

Behmor ima već 5 instaliranih profila prženja, a dodatno se može regulirati vrijeme prženja. Za hitnu intervenciju postoji, naravno, jedan gumb preko kojeg se sve gasi, ali individualno se može pokrenuti i faza hlađenja kada to želimo. Jedna lampa omogućuje praćenje procesa i dobro se vidi kako kava mijenja svoju boju tijekom prženja. No, ono što nemamo je kontrola ili informacije o temperaturi stroja. Taj je faktor naravno profesionalnom pržioničaru jako važan i bitno je da ga ima pod kontrolom. Nas to i nije baš uznemirivalo i pouzdali smo se na svoje programe. Ono što znamo je da Behmor radi u rasponu temperature od 180 do 250 Celzijevih stupnjeva.

No, počeli smo pržiti. Za prvi smo pokušaj odabrali srednji program i postavili vremenski interval na 10.30 minuta. Odlučili smo svaki put pržiti oko 120 grama (Behmor prima do 450 grama). Bubanj se počeo rotirati. Naravno, odmah smo palili svjetlo i koncentrirali se kako bi čuli prvi crack. Čuli smo ga, a potom i drugi crack. To je vrlo lako moguće jer aparat zbilja tiho radi (ispod 60 dbl). Nije dugo trajalo pa se ubrzo i počeo širiti ugodan miris karamelizacije kao kad prolazite pored tvornice keksa. Nakon 10.30 minuta počela je faza hlađenja. Kada je završila, moglo se bez problema izvaditi bubanj i kavu. Prvi je pokušaj bio barem vizualno već uspješan. Iako je kava ispala malo tamnija nego što smo očekivali za srednji program.

U drugom smo pokušaju istu kavu pržili na najtamnijem profilu. Htjeli smo vidjeti razliku i ima li je uopće. Sve je išlo po planu i razlike zaista ima. Kava je bila znatno tamnija.

U trećem smo pokušaju željeli svjetliji profil od onoga iz prve runde. I uspjelo je bez problema. Znači, s Behmrom se zbilja može postići poželjan profil prženja, jednom kad se isproba i kada se zna što se želi. U četvrtom smo pokušaju htjeli isprobati možemo li jedan rezultat ponoviti ili je to samo igra slučaja. Morali smo, nažalost, otkriti da može poći i po zlu. Misleći da je drugi crack još uvijek prvi, počelo se pred kraj programa užasno brzo dimiti i zrak se ispunio mirisom zapečenoga. Stisnuli smo brzo gumb za hlađanje, ali rezultat je bio crniji od crnog.

„The worst home roasted coffee is better than anything you can buy.”

Ima nešto u toj izreci, iako naši pokušaji još nisu bili sasvim usavršeni, mislimo da je s takvim Home roasterom vrlo jednostavno, uz neko vježbanje, postići dobre rezultate. U svakom slučaju, bilo je to opet jedno iskustvo više.

 

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment