Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Nespresso

Uzmite kavu iz najotmjenijih regija i stavite ju u jednu kapsulu (eng.„pad“)!

NESPRESSO vam nudi izbor od 12 Grand Cru vrsta kave čija će punoća, profinjenost okusa i  podatnost kreme oduševiti i najzahtjevnije potrošaće.

Što se skriva iza popularnih kapsula ?

Situacija nije baš jednostavna: zatvoreni i otvoreni sistemi, softpads i espresso pads, više od 20 različitih oblika i veličina, ca. 100 proizvođaća i više stotina pržioničara koji se hvale s najboljim kapsulama – sve to potrošaća može pomalo zbuniti.

Otvoreni sistemi su u nabavi aparata skuplji no u korištenju kapsula jeftiniji. Potrošać može koristiti proizvode različitih pržioničara. Mana zatvorenih sistema je u tome što je potrošać vezan za jednog proizvođaća kave i njegove cijene (na primjer Nespresso).

I to su zapravo jedine mane Nespressa, no postavlja se pitanje dali drugi proizvođaći mogu pratiti šarolikost i kvalitetu Nespressovih kapsula. Neki sigurno mogu.

Činjenice i brojevi o Nespresso kapsulama: pri prosječnom rastu od 30 % godišnje proizvođaču Nespressa će najveći izazov biti u tome da i nadalje bude u stanju svojoj zajednici od 6 miliona Nespresso članova ponuditi jednaku kvalitetu. Pogon u Avenches-u u Švicarskoj, otvoren 2009 godine, ima kapacitet od 4,8 milijardi kapsula godišnje, što omogućuje da se u cijelom svijetu natoči 8000 šalica Nespressa po minuti ! 50 % Nespresso kave dolazi s 25000 certificiranih Rainforest Alliance farmi kave koje svoju zaradu ulažu upravo tamo odakle je i došla – u svoje radnike, uvjete rada i ekološko unaprijeđivanje proizvodnje. Taj postotak bi do 2010 godine trebao porasti na 80 %.

Zaključak za potrošaća u Hrvatskoj:

Dobra alternativa za sve one koji traže dobru i kvalitetnu kavu. Aparat će vam proizvesti odličnu kavu priskom na gumb. Naruđba internetom je jednostavna a isporuka brza. Mana je relativno visoka cijena kapsula te činjenica da nemate nikakvog utjecaja na kavu, nikakvog eksperimentiranja niti mogučnosti friškog mljevenja kave.

www.nespresso.com

No prizajemo da je glavni razlog za raspitivanje o Nespressu ipak neodoljiv Georg Clooney iz njihove reklame.

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment