TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Legenda: Melitta 102

Priča o Melitta filteru počinje davne 1908 godine.

Godine kada se  rodio filter za kavu. Melitta Bentz tada je prvi puta profiltrirala kavu kroz izbušeni list papira ( kojeg je ukrala sinu iz školske bilježnice ) i mesingasti lonac.
Zajedno sa svojim suprugom Hugo Bentz-om dalje je razvila svoju ideju filtera za kavu i ubrzo nakon toga osnovala u Minden –u tvrtku „Melitta„.

Od 1932 počinje proizvodnja tzv. Melitta brzih filtera. Vrećice za okrugle filtere tada još nisu postojale već se koristilo poseban filter papir koji se zahvaljujući aluminijskom rubu formirao po kalupu filtera. Obavezni krasopisom ispisani  Melitta pitpis ( kreiran od Ernst Jupp-a ) i danas je prisutan na svakom primjerku.
1937 okrugli filteri zamijenjeni su danas poznatim ovalnim filterima. Te je godine patentirana i odgovarajuća ovalna filter vrećica. Filteri su se proizvodili u različitim veličinama sortiranim od broja 100  – 106. Prema jednom katalogu postojali su filteri u veličini 100, 101,
102, 103, 104, 105 i 106; 1-2 šalice po filteru 100, 60-100 šalica po filteru 106.

Broj protočnih rupica se s vremenom s 4 smanjio na 1, 1954 godine filteri su se počeli proizvoditi i u boji a umjesto porculana danas se uglavno koristi kvalitetna plastika. Jedino se bijeli porculanski filter br. 102 još proizvodi u orginalnom formatu. Sve ostale veličine dostupne su samo u plastici.

Kako se pravilno radi filter kava?

1. Filter vrećicu staviti u suhi filter.

2. Mljevenu kavu sasipati u filter vrećicu.  Jedna žličica dovoljno je za jednu šalicu. Količinu kave možete varirati po vlastitom ukusu. Odlučujuće je to da kava mora biti jako fino samljevena.

3. Preliti s malo vruće vode i pola minute pustiti stajati, zatim u sredinu filtera uliti ostatak vode. Filtriranje traje ca. 3 minute.

Upitate li pravog ljubitelja filter kave koje su prednosti ručnog filtera, reći će vam da tako pripremljena kava razvija punu aromu i punoću okusa s obzirom da svježe sameljevenoj kavi treba za to upravo toliko vremena koliko joj je potrebno da prođe kroz filter.

Iz tog razloga sve veća ponuda Single Origins kave predstavlja izazov za ručno filtriranje. Ne samo da ta visoko kvalitetna kava zahtjeva blažu metodu pripreme, nego se i stručnjaci slažu da dobra kava treba vremena jer se čestice kave samo tako mogu dovoljno natopiti vodom i stvoriti koncentriranu otopinu. Stručnjaci na cijelom svijetu  i danas često koriste ručne filtere za ocjenjivanje kave, njezine kvalitete i arome.

Comments

comments