Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

light – medium – dark

Istraživanja potvrdila: antioksidansi u prženoj kavi

Dr. Ruel M. Mojica sa Filipina, profesor na Sveučilištu Cavite State (CSU), potvrdio je popularno stajalište koje govori o tome da lagano pržena kava, neovisno gdje je proizvedena, sadrži izrazito visoku količinu antioksidansa.

Mojica, koji je znanstveni senior za istraživanja u području agrikulture i ribarstva, u svojoj je studiji otkrio da lagano pržena kava proizvodi najviše fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti, uspoređujući je s kavama prženima različitim jačinama. Njegov rad naslova „Utjecaj prženja na sadržaj fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti filipinske kave“, potvrđuje da je stupanj prženja kave u izravnoj korelaciji s antioksidacijskom aktivnoti kave, kako Robuste, tako i Liberice (koja je u svjetskoj proizvodnji zastupljena samo s 1 %, a podrijetlom je iz Liberije). Znanstvenik tvrdi da pržena zrna kave sadrže manju količinu polifenola nego zelena zrna, dok je više od 60 % klorogenske kiseline degradirano prženjem. Čak i s takvim stupnjem degradacije, zabilježio je znatno povećanje fenolnog sadržaja koje se manifestiralo kod lagano prženih zrna. Znanstvenik je zaključio da veći stupanj prženja dovodi do smanjenja količine fenolnog sadržaja, a srednje i jako prženje (do izrazito tamne boje) rezultira potpunom redukcijom takvog sadržaja.
Važno je znati da fenolne spojeve koji imaju izraženu antioksidacijsku i antiradikalsku aktivnost i mnogima se od njih pripisuju terapijska djelovanja, npr. antibakterijsko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno i sl.

Isto tako, antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Postojanje istih u kavi iznova nas vodi do povezanosti kave i zdravlja pa slobodno možemo zaključiti: prava kava = zdrava kava!

Pisala Tihana Pšenko

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment