TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

light – medium – dark

Istraživanja potvrdila: antioksidansi u prženoj kavi

Dr. Ruel M. Mojica sa Filipina, profesor na Sveučilištu Cavite State (CSU), potvrdio je popularno stajalište koje govori o tome da lagano pržena kava, neovisno gdje je proizvedena, sadrži izrazito visoku količinu antioksidansa.

Mojica, koji je znanstveni senior za istraživanja u području agrikulture i ribarstva, u svojoj je studiji otkrio da lagano pržena kava proizvodi najviše fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti, uspoređujući je s kavama prženima različitim jačinama. Njegov rad naslova „Utjecaj prženja na sadržaj fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti filipinske kave“, potvrđuje da je stupanj prženja kave u izravnoj korelaciji s antioksidacijskom aktivnoti kave, kako Robuste, tako i Liberice (koja je u svjetskoj proizvodnji zastupljena samo s 1 %, a podrijetlom je iz Liberije). Znanstvenik tvrdi da pržena zrna kave sadrže manju količinu polifenola nego zelena zrna, dok je više od 60 % klorogenske kiseline degradirano prženjem. Čak i s takvim stupnjem degradacije, zabilježio je znatno povećanje fenolnog sadržaja koje se manifestiralo kod lagano prženih zrna. Znanstvenik je zaključio da veći stupanj prženja dovodi do smanjenja količine fenolnog sadržaja, a srednje i jako prženje (do izrazito tamne boje) rezultira potpunom redukcijom takvog sadržaja.
Važno je znati da fenolne spojeve koji imaju izraženu antioksidacijsku i antiradikalsku aktivnost i mnogima se od njih pripisuju terapijska djelovanja, npr. antibakterijsko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno i antikancerogeno i sl.

Isto tako, antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Postojanje istih u kavi iznova nas vodi do povezanosti kave i zdravlja pa slobodno možemo zaključiti: prava kava = zdrava kava!

Pisala Tihana Pšenko

Comments

comments