TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Zašto cijena kave dalje pada?

Što se događa? 

Izgleda da ništa ne može zaustaviti pad cijene kave. Nakon što je u studenom zabilježen 30-mjesečni rekord niske cijene na burzi, cijene su i dalje padale. Aktualno, jedan “pound” (otprilike 454 g) Arabike dođe 1,39 dolara. Još u proljeću 2011. godine cijena je bila tri dolara. To je pad cijene za 60 posto. Čak i takozvana “Roya” (gljiva koja napada stabla kave) pad cijene trenutno samo usporava, ali ga ne može zaustaviti.

Rekordne berbe u Brazilu
Roya je pogodila uglavnom srednju Ameriku. U nekim državama poput Guatemale već je proglašeno izvanredno stanje. Tamo je navodno inficirano do 70 % biljaka, tamošnja udruga “Anacafe”, već je sada upozorila da bi berba mogla ispasti 40 % manja nego lani. Dalje prema jugu u Peruu također očekuju slabiju berbu. U Kolumbiji pak, trećem najvećem proizvođaču kave, štrajkaju radnici i seljaci. Oni traže veće subvencije od svoje vlade. No ni taj događaj cijenu Arabice nije poskupio. U suprotnom rekordna berba u Brazilu, najvažnijem proizvođaču kave, i dalje opterećuje cijene.

Cijena Robuste raste

Zbog prijetećih ispada berbe očekuje se rast cijene Robuste. U Vijetnamu, najvećem proizvođačem Robuste, sve je izglednija slaba berba. Vlada suša, ako uskoro ne bude kiše nastat će velika šteta. Stručnjaci očekuju da će Vijetnam ove godine proizvesti 1 milijun tona kave . Prema 1,3 milijuna tona prošle godine bilo bi to 30 % manje i time najslabija berba u Vijetnamu od 2005./06. godine.

Time dodatno i izvoz Indonezije, trećem najvećem izvozniku kave, već godinama pada izvoz jer s rastućim blagostanjem i domaća potražnja za kavom raste. Po prognozama će izvoz Indonezije ove godine ispasti za 7 % slabiji prema prošloj godini sa 450 000 tona.

Mala razlika
Zadnja diferencija između vrste Arabike i Robuste bila je sa 90 centi po kili najniža u zadnje četiri godine. Starbucks je reagirao na ovu situaciju i kupio svoju prvu plantažu kave veliku 250 ha, u Kostariki pa nije za isključiti da će i dalje nastaviti taj trend.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *