TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Teneo je Nesica FREE ZONE

Cappuccino čokolada ili vanilija!

Bio sam u čudu kada je mlada gošća naručila cappuccino nadajući se gore navedenim instantnim napitcima. Kako mi je naruđba bila sumnjiva, pitao sam misli li na instant napitak, na što mi odgovorila: “Pa na što drugo?” Općenito, još me uvijek čudi i pitam se kako su napitci poput instant cappuccina i kave dospjeli na ugostiteljsku ponudu pored svih espresso aparata? Što je razlog tomu? Lijenost ili neznanje? – ne znam! No, ono što znam je da toga nema nigdje sve od Zagreba do Helsinkija i šire. Instant vrećice su razumljive za uporabu kod kuće, na putu ili na kampiranju.

Kad govorimo o instant kavi, mislimo na granule kave koje su topive u vodi.
Instant kavu izumio je u Chicagu 1901. japanski znanstvenik Satori Kato. Kamen temeljac u industrijskoj proizvodnji postavila je 1938. švicarska firma Nestlé. Vrlo vjerojatno se pri proizvodnji usmjeravala pažnja na dulji rok uporabe ovog proizvoda u odnosu na normalnu kavu jer se pokušavalo povećati iskoristivost kave u rodnim godinama. Osim toga, prednost je i u jednostavnijoj pripremi u odnosu na klasičnu kavu. Samo, problem je što su neusporedive.
Tridesetih je godina Nestle na tržište iznio NESCAFÉ – prvu kavu u topivim granulama.

U međuvremenu je NESCAFÉ postao jedna od najomiljenijih marki instant kave i koristi se u svijetu više od bilo koje pržene kave. Prema podatcima samog Nestléa, na svijetu se dnevno u otprilike 150 zemalja popije 4100 šalica NESCAFÉ-a po sekundi, što je 354 milijuna šalica instant kave dnevno. Uz takvu potrošnju je NESCAFÉ najviše ispijana kava uopće.
Dakle, uz te podatke nije uopće čudno da je mladim ljudima pojam kave upravo „Nesica“.

ALI!

Nesica nije kava! To je slatki napitak u kojemu se ne ističe ništa osim šećera. Gotovo su svi proizvodi istog okusa: slatki napitak! Od kave se ne osjeti gotovo ništa. To nema veze s aromom kave. Ako to sada gledamo kao ljubitelji kave, možemo reći da se u ovim slučajevima ne može pričati o kavi nego više o napitcima na temelju instant kave. Naziv “NESICA” dobio je svoje mjesto pored kave i odnosi se na jedan specifičan napitak, no ne na kavu.

Mi nemamo Nescafe!

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *