TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Austrija, benzinska, planine & kava…Landzeit

“Kavana ili Landzeit?”

Kada pomislimo na kavu i Austriju najvjerojatnije mislimo na Beč i njezine kavane, historijske kuće u kojima se već stoljećima druži prvo kulturna, a kasnija cijela populacija Austrijanaca. No, trenutno je Beč i svim baristima i ljubiteljima kave cijelog svijeta sve bliže u centru pažnje jer se ove godine tamo organizira svjetsko prvenstvo barista (WBC). Nikada ne bismo pomislili da se može naletjeti, negdje na njihovoj autocesti, na benzinsku crpku pred tunelom Tauern na mjesto gdje se ozbiljno bavi s kavom. Točno to mi se dogodilo. Umoran od vožnje i željan nešto pojesti navukla me benzinska i ugostiteljska ponuda kuće “Landzeit” ravno u dolini iznad tunela Tauern. Pogled za 5! No, odmah sam uočio ogromnu reklamu benzinske: “Gourmet Coffee – 100% Arabica”. Iako bih inače odmah išao provjeriti o čemu se tu radi, ovaj sam put bio pregladan i tako propustio ovu, kako se činilo, priliku i produžio deset metara dalje u “Landzeit”.

Gurmanski je ovo izvanredno mjesto.

Iako se na prvi pogled čini da je sve složeno i koncipirano kako smo to već navikli od svake druge gostionice na modernim odmaralištima, brzo se primijeti da je tu nešto drukčije. Imaju svakodnevnu ponudu svježe pečenog kruha. Meso koje se nudi 48 sati visi u nekom prostoru sličnom dimnjaku. Majstor roštilja pred vama ispeče komad mesa koji izaberete kako god želite i kako još niste vidjeli – pravi barista samo za meso. Valjda imaju i oni svoj naziv i natjecanje.

To me sve impresioniralo, ali pravo čudenje je krenulo kada sam došao do blagajne i iza gospođe koja mi je naplatila stoji „La Marzocco“ aparat. Pored njega „Mini Mazzer“ i na drugoj strani „Mahlkoenig“ mlinac. No nisam naručio kavu. Velim, bio sam pregladan.

Krenem do nekog slobodnog stola i kada sam se okrenuo kako bih sjeo uočim iza „La Marzocca“, „Probat“ pržilicu. Silose s raznim kavama. Neke su kave izložene da kupci dobiju osjećaj kakve sve kave mogu kupiti. Uglavnom, mala radionica/pržionica i izložbeni prostor posvećen kavi, kakvog bi se jako teško kod nas našlo. Da jos spomenem da nigdje ni znaka ni riječi o tome kada se približite tom objektu.

Još pod dojmom toga, na povratku do auta pomislio sam da odem vidjeti što se na samoj benzinskoj nudi. Sjećate se onog naziva: “gourmet coffee”. No, razočaranje je bilo veliko, ali u stvari i nije jer sada je svijet bio opet u redu. Iza šanka neki full automat koji je izbacivao kavu na pritisak gumba. Pfui! Naziv 100% Arabica i gourmet cofffe ne služe ničem drugom nego kao marketinški slogan, jer danas već svi coffee snobovi znaju da ako je 100% Arabica, onda mora biti je dobro.

Sada se još možda pitate jesam li probao onu kavu iz “La Marzocca”? Nisam, jer htio sam onaj prostor imati u sjećanju onako kako sam ga opisao. Rizik je bio prevelik da bih ga pokvario, a uostalom imam se čemu veseliti kada opet onuda prolazim. Ipak, ako će te vi tamo ikada stati, javite nam kakva je kava.

http://www.landzeit.at/

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *