TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Rodio se espresso aparat!

Kratka povijest espresso aparata.

Složili smo malu vremensku liniju prema kojoj možemo vidjeti kako se espresso aparat razvijao.

Do kraja 19. stoljeća kava se pila u kavanama, isključivo metodom perkolacije. Dakle, kavu se umiješalo u vodu i skuhalo. Priprema je trajala više minuta, pogotovo ako je trebalo skuhati kave za više gostiju. Krajem 19. stoljeća izumljena su parna postrojenja koja su promijenila sva područja života pa tako i svijet pripreme kave.

Počelo se eksperimentirati s bržim metodama pripreme kave jer je i sve više ljudi počelo dolaziti u kavane.Gospodin MORIONDO izumio je prvi aparat koji je u velikom loncu kuhao vodu i pod pritiskom pare istisnuo vodu kroz mljevenu kavu. Tadašnji je problem bio da se na taj način moglo skuhati samo veliku količinu kave. Talijanski je inženjer Luigi BEZZERA složio, na bazi i principu kakvog je izumio Moriondo, aparat koji je s vodom i parnim pritiskom omogućio kuhanje šalicu po šalicu. Godine 1901. Bezzera je patentirao svoj model pod imenom “Tipo Gigante” u Milanu. Aparat je izgledao kao veliki okomiti metalni stup na kojemu su montirane pipe. Time je rođen prvi aparat na pritisak.

Godine 1904. Desiderio PAVONI je kupio patent svoga prijatelja Bezzera i složio model “Ideale”. Zbog velikog uspjeha tih prvih aparata i drugi su proizvođači i inženjeri počeli s proizvodnjom svojih aparata. Jedna od prvih tvrtki bila je VICTORIA ARDUINO. Svim tadašnjim modelima bilo je zajedničko da proizvode provrelu vodu i da kava uvijek ima okus prženoga. Sljedećih 35 godina pokušali su svi inženjeri svijeta kave ispraviti taj problem. U toj dobi, između 1920. i 1940. godine osnovane su mnoge tvrtke koje su nam poznate i dan danas: La San Marco, La Marzocco, Universal i druge.

U 1934. godini razvio je Francesco ILLY prvi aparat s automatskim regulatorom vode i porastom pare kroz komprimirani zrak. No, ipak je tek uspio CREMONESI 1938. godine napraviti aparat za veliko tržište koji je reducirao problem prevrele vode. Taj je aparat od 1946. godine nadalje proizvodio Achille GAGGIA. Porast pritiska u njegovim se aparatima mehanički stvorio uz pomoć jedne velike čelične spirale koja je nakon natezanja pomoću jedne ručke kontinuirani pritisak od 10 bara pritiskala kroz kavu.

Sljedećoj senzaciji nije dugo trebalo pa je tako prvi horizontalni lonac bio ugrađen u aparat “Marus” 1939. godine u okvirima tvrtke La Marzocco.

Godine 1947. postavljen je sljedeći miljokaz. GAGGIA je dobio patent za jedan okomito ugrađen pritisni klip, podupiran u svojoj funkciji od velike spirale preko ručke koji stvara potrebni pritisak za ekstrakciju kave i to nakon što je već iste godine dobio patent za jedan mali lonac u kojem su voda i para razdvojeni. Takozvane “Leva” mašine su rođene, a s njima i prva “Crema” na kavi (espresso). Iročno je da su u to vrijeme ugostitelji stavljali znakove u svoje izloge “caffe Crema di caffe naturale”, jer su se gosti čudili kremi (odnosno pjeni) i mislili da ih se vara s dodavanjem nečeg nepoznatog.

No, jednu godinu kasnije, inženjer Ernesto VALENTO koji proizvodi aparate za GAGGIA-u po njihovom patentu, počeo je istovremeno izlaziti na tržište s vlastitom proizvodnjom. S aparatom pod imenom “Mercurio” počela je tvrtka FAEMA igrati svoju ulogu u svijetu espresso aparata. Nakon što se 1952. godine Valente razišao od Gaggije i dalje proizvodi aparate pod imenom tvrtke FAEMA. Dok Gaggia dalje sam proizvodi aparate i prodaje. Iz Gaggije je izišao prvi aparat koncipiran za kućanstvo pod nazivom “Gilda”.

Onda konačno 1961. godine Valente je izumio “Faemu E61”, prototip modernog espresso aparata.
Pritisak je stvoren električnom pumpom, voda u loncu odvojena je od pare i grije se izumljenim “heat exchangerom”, a termosifonski sustav drži temperaturu u glavi grupe stabilnom. Grupa E61 je još i dan danas jedna od najtraženijih grupa i mnogi se proizvođači koriste njome za svoje proizvode. Uglavnom, ukupni sustav koji je Valente izumio s Faemom E61 se i dan danas po principu drži u proizvodnji espresso aparata. Samo je nekoliko proizvođača inovativno otišlo još korak dalje.

Tako je na primjer 1970. godine, tvrtka LA MARZOCCO prijavila patent za svoj “dual boiler system” i počela proizvodnju svoje GS serije u kojoj je zajednička pojedinačna regulacija odvojenih lonaca za paru i vodu i to za svako grupu.

Godine 1975. tvrtka ULKA proizvodi vibracijsku pumpu koja je omogućila da i najmanji aparati uspijevaju složiti potrebni pritisak za pripremu espressa. Počela je proizvodnja espresso aparata za kućanstvo. Tako je odmah 1977. godine opet Gaggia krenula na tržište s legendarnom “Gaggia Baby” koja je do danas ostala pravi hit.

Još deset godina kasnije, tvrtka SOLIS prezentirala je prvi potpuno automatski aparat, a izumio ga je Švicarac Arthur Schmed, dok je SAECO uskoro preuzeo proizvodnju. Tako je i do danas ostala tvrtka SAECO jedna od vodećih u segmentu automatskih aparata. Do danas nam je svima dobro poznato i svakoga dana gledamo u svojim kafićima, reklamama i časopisima da smo stigli u doba “pad” mašine i aparati na kapsule poput NESPRESSO sustava.

Aparati se reklamiraju za jednostavnu upotrebu s programima za automatsko čišćenje. Sve se više gleda i pazi na dizajn, gumbići svijetle i display nam govori što moramo činiti. No, prave inovacije u segmentu klasičnog espresso aparata zbilja rijetko možemo zamijetiti. Ostaje nekoliko inovativih tvrtki poput La Marzoccoa, DellaCortea ili Slayera koje i dalje ručnim radom, istraživanjima, znaju iznenaditi kada je riječ o espresso aparatima.

Comments

comments

1 thought on “Rodio se espresso aparat!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *