TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Once upon a time…

Uvijek ima početka!

Krajem 19. stoljeća jedan je čovjek imenom Moriondo izumio aparat koji je u velikom „loncu“ prokuhavao vodu. Pojava pare stvarala je određeni pritisak (tlak) koji je potiskivao vodu kroz samljevenu kavu. Ali, na taj način morao je napuniti puno šalica kave odjednom, tako da kava s vremenom više nije bila svježa.Tek se talijanski inženjer Luigi Bezzera dosjetio kako po uzoru na Morionda konstruirati aparat s kojim je (s vrućom vodom i parnim pritiskom) moguće kuhati pojedinačno šalicu po šalicu kave. Prvi prethodnik espresso aparata bio je rođen! Iako se sličan prototip pojavio već par godina ranije na pariškom sajmu, prvi model Bezzera je patentirao u Milanu 1901. pod nazivom „Tipo Gigante”. Bilo je to ogroman vertikalni metalni aparat. Pavoni je otkupio patent svog prijatelja i 1904. prezentirao svoj model pod nazivom „Ideale”. „Konstantni” se pritisak održavao uz pomoć plinskog kruga ili struje. „Ideale” je radio s pritiskom od 1,5 bara. Vrijeme ekstrakcije bilo je oko jedne minute. Navodno je okus espressa, kuhanog na aparatu „Ideale” i sličnima bio jako spržen i gorak, no takva se tehnologija ipak tako koristila još i nakon 2. svjetskog rata. Zanimljivo je da je upravo „snažnim” Amerikancima taj espresso bio prejako spržen tako da su ti heroji morali razrijediti espresso s vodom – na taj je način rođen Americano.

Sljedećih godina inženjeri i „producenti” gradili su aparate po tom principu za europske barove. Jedna od prvih bila je tvrtka „Victoria Arduino”. Bila je to vizualna atrakcija u svim europskim kavanama, ali pogotovo na početku postojao je rizik da će doći do eksplozije, tako da se nije samo jednom dogodilo da je takav vertikalac bio uzrok velike panike.

Vlasnik jednog takvog fosila danas je čovjek u Italiji po imenu Enrico Maltoni. On s ljubavlju skuplja aparate i sada, nakon 20 godine otkrivanja i restauriranja, otvorio je izložbu “espresso made in Italy 1901-1962”. Osim toga, skupio je i preko 5000 komada povijesnih fotografija, uputa, skica, postera i razglednica koje možete pogledati u njegovom internetskom arhivu.

Njegova izložba gostuje u slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani od 2. lipnja do 4. rujna 2011.

Zanimljivo je da je nedavno jedan njemački ljubitelj kave u kolumbijskom malom selu Salento pronašao u jednoj maloj kavani stari „Victoria Arduino” aparat proizveden davne 1906. godine! Jedan od prvih serijskih espresso aparata, pravi fosil i danas gotovo neprocjenjiv. Možete zamisliti koliko je bio iznenađen kada je u tom selu pronašao još 5 takvih aparata. Očito je netko prije stotinjak godina napravio odličan posao u Salentu i najvjerojatnije u cijeloj Južnoj Americi. A što je iznenađujuće – svi su savršano funkcionalni i u izvrsnom stanju. Fenomenalno!

Comments

comments

1 thought on “Once upon a time…”

  1. postoji mala greškica u galeriji …
    onaj cimbali iz “71. je model M15 , a ne M20 kako tamo piše 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *