Alarmantno stanje!

Zrna kave i zrna graška = kava s graškom

Vijest da će se kava s graškom uskoro naći u kubanskoj paleti ponude kave obišla je i Hrvatsku.
Zbog čega? Zbog toga što je cijena kubanskog crnog zlata previsoka zbog slabijeg uroda, a što je otežalo ispunjavanje vladinog zahtjeva da joj trgovci snize cijenu. Kubanci su si pokušali pomoći tako što su pomiješali pržena zrna graška s kavom – takva će kava biti jeftinija. Pomiješati kavu i grašak nije Kubancima nova ideja. Godinama su je pili upravo u toj kombinaciji, pogotovo nakon revolucije 1959. godine kada je produkcija kave pala i doživjela kolaps, znači ne zbog toga što je to super kombinacija (jer nije!), nego zbog toga što je kava ondje jako skupa, a jedna je od najvažnijih proizvoda za izvoz. Domaćem stanovništvu ostaje samo ona kava koja nije za izvoz. Tek su od 2005. godine počeli s češćim ispijanjem kave bez ikakvih primjesa. Produkcija kave na Kubi je prošle godine prilično pala i zbog toga Kuba čak mora uvoziti kavu kako bi mogla pokriti svoju potrošnju, dok je prijašnjih godina proizvodila do 60.000 tona.

“Communist party newspaper, Granma, received a trade ministry note that read, “It has been decided to once again produce coffee mixed with peas for the rationed quota.”

Zašto baš grašak?
Grašak je biljka leptirnjača koja uspjeva u vrlo širokom klimatskom području. Ekonomičan je jer daje visok prinos, a ima kratak vegetativni ciklus čime omogućuje da se nakon njega na istom zemljištu uzgoji još jedna kultura. Bogat je vitaminima, bjelančevinama i mineralima, a zrna graška mogu se koristiti i suha i svježa.
Zanimljivo je da je poznat još iz brončanog doba; pronađen je u starim grčkim grobovima još 6000 godina pr. Kr. U Europi je postao jednim od glavnih jela početkom 17. stoljeća, a i danas je omiljeni dodatak ili samostalno jelo u gotovo svakom domaćinstvu.

Jeste li znali? Smatra ga se afrodizijskim sredstvom, antidijabetikom, dermetikom, dijetetikom, diuretikom… Zapadna pučka medicina koristi grašak za liječenje bolesti kože, ženskih bolesti i to kod probadanja sluznice maternice te u preventivi raka dojke i moždanog udara. Ljekoviti pripravci rade se od suhog graška, ali i od sjemena (ulje). Mnogi vjeruju u njegovo ljekovito djelovanje, osobito u kombinaciji s drugim namirnicama; neki narodi suhi grašak pripremaju s ostalim povrćem za pripravu afrodizijačkih jela, u narodnoj se medicini zelene mahune graška koriste za pripravu čajeva koji snižavaju šećer u krvi (antidijabetik), od suhog zrnja graška pripremaju se razne juhe, variva i umaci, a može se korisiti kao surogat za kavu tako da se zrna preprže i samelju. Prema tome, ne treba čuditi što Kubanci miješaju kavu i grašak i što su je u toj kombinaciji godinama konzumirali.

Treba biti jasno da takvo miješanje nije poželjno jer je to na neki način i znak ne baš kvalitetne kave, no ako je nužno, grašak je u tom slučaju nekakvo podnošljivo rješenje zbog svojih, navedenih, karakteristika. Sila prilika, odnosno slabiji usjev kave ove godine možda će i nama omogućiti da probamo taj pripravak kojemu se baš i ne treba veseliti jer simbolizira alarmantno stanje jednog aspekta proizvodnje kave.

Napisala Tihana Pšenko

Comments

comments

Leave a Comment