Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

Alarmantno stanje!

Zrna kave i zrna graška = kava s graškom

Vijest da će se kava s graškom uskoro naći u kubanskoj paleti ponude kave obišla je i Hrvatsku.
Zbog čega? Zbog toga što je cijena kubanskog crnog zlata previsoka zbog slabijeg uroda, a što je otežalo ispunjavanje vladinog zahtjeva da joj trgovci snize cijenu. Kubanci su si pokušali pomoći tako što su pomiješali pržena zrna graška s kavom – takva će kava biti jeftinija. Pomiješati kavu i grašak nije Kubancima nova ideja. Godinama su je pili upravo u toj kombinaciji, pogotovo nakon revolucije 1959. godine kada je produkcija kave pala i doživjela kolaps, znači ne zbog toga što je to super kombinacija (jer nije!), nego zbog toga što je kava ondje jako skupa, a jedna je od najvažnijih proizvoda za izvoz. Domaćem stanovništvu ostaje samo ona kava koja nije za izvoz. Tek su od 2005. godine počeli s češćim ispijanjem kave bez ikakvih primjesa. Produkcija kave na Kubi je prošle godine prilično pala i zbog toga Kuba čak mora uvoziti kavu kako bi mogla pokriti svoju potrošnju, dok je prijašnjih godina proizvodila do 60.000 tona.

“Communist party newspaper, Granma, received a trade ministry note that read, “It has been decided to once again produce coffee mixed with peas for the rationed quota.”

Zašto baš grašak?
Grašak je biljka leptirnjača koja uspjeva u vrlo širokom klimatskom području. Ekonomičan je jer daje visok prinos, a ima kratak vegetativni ciklus čime omogućuje da se nakon njega na istom zemljištu uzgoji još jedna kultura. Bogat je vitaminima, bjelančevinama i mineralima, a zrna graška mogu se koristiti i suha i svježa.
Zanimljivo je da je poznat još iz brončanog doba; pronađen je u starim grčkim grobovima još 6000 godina pr. Kr. U Europi je postao jednim od glavnih jela početkom 17. stoljeća, a i danas je omiljeni dodatak ili samostalno jelo u gotovo svakom domaćinstvu.

Jeste li znali? Smatra ga se afrodizijskim sredstvom, antidijabetikom, dermetikom, dijetetikom, diuretikom… Zapadna pučka medicina koristi grašak za liječenje bolesti kože, ženskih bolesti i to kod probadanja sluznice maternice te u preventivi raka dojke i moždanog udara. Ljekoviti pripravci rade se od suhog graška, ali i od sjemena (ulje). Mnogi vjeruju u njegovo ljekovito djelovanje, osobito u kombinaciji s drugim namirnicama; neki narodi suhi grašak pripremaju s ostalim povrćem za pripravu afrodizijačkih jela, u narodnoj se medicini zelene mahune graška koriste za pripravu čajeva koji snižavaju šećer u krvi (antidijabetik), od suhog zrnja graška pripremaju se razne juhe, variva i umaci, a može se korisiti kao surogat za kavu tako da se zrna preprže i samelju. Prema tome, ne treba čuditi što Kubanci miješaju kavu i grašak i što su je u toj kombinaciji godinama konzumirali.

Treba biti jasno da takvo miješanje nije poželjno jer je to na neki način i znak ne baš kvalitetne kave, no ako je nužno, grašak je u tom slučaju nekakvo podnošljivo rješenje zbog svojih, navedenih, karakteristika. Sila prilika, odnosno slabiji usjev kave ove godine možda će i nama omogućiti da probamo taj pripravak kojemu se baš i ne treba veseliti jer simbolizira alarmantno stanje jednog aspekta proizvodnje kave.

Napisala Tihana Pšenko

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment