TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Što više to bolje

Tko su najveći kavoljupci?

Pradomovinom kave smatra se Etiopija. Kultivacija kave započela je u Arabiji, a ubrzo se proširila na Aziju i Latinsku Ameriku. A tko su najveći kavoljupci?

Najvećim kavoljupcima smatraju se Amerikanci i, gle čuda, Europljani. Od kave kao početnog napitka upravo su oni kreirali cijeli niz napitaka poput espressa, capuccina, macchiata, aromatiziranih napitaka na bazi kave, instant kave, bezkofeinskih napitaka s okusom kave, aromatiziranih napitaka i tako dalje.

A tko su najveći kavoljupci u Europi? Istraživanja su pokazala da su to Skandinavci koji godišnje po stanovniku popiju oko 15 kilograma kave. Korak manje su Nizozemci pa Belgijanci, Nijemci i Austrijanci koji godišnje popiju oko osam kilograma kave po stanovniku. Cijela priča ne bi bila potpuna bez Francuza koji popiju šest i, naravno, Talijana koji popiju po pet kilograma, dok se u Hrvatskoj popije nešto manje od četiri kilograma kave po osobi u jednoj godini. Svi spomenuti čine šarenu turističku mapu narodnosti koja osobito ljeti posjeti Hrvatsku. Leži li u tome možda skriveni potencijal koji hrvatski ugostitelji ne njeguju dovoljno?
Pitajmo ih jesu li za kavu!

Napisala Tihana Pšenko

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *