TENEO COFFEE SHOP

“Good ideas start with
brainstorming. Great
ideas start with coffee.”

coffee | team building | workshops

Najskuplja kava na svijetu

Naziv: Kopi Luwak

Potječe iz: Indonezije
Cijena u RH: stotinjak kuna /šalica
Proces dobivanja: probavljena zrnca kave iz izmeta životinje

Ako ste se ikada zapitala kakva bi kava mogla biti najskuplja na svijetu, pročitajte što slijedi! Ne, za nju se ne koriste posebno skupi pesticidi ili nešto slično, ona se dobiva na zaista jedinstven način koji je glavni uzrok njezine skupoće.

KOPI LUWAK jest najskuplja kava na svijetu. Dobiva se kada zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta (azijska Palmina mačka), životinje slične mački ili prema nekima lasici koja jede sirova crvena zrnca kave pri čemu probavi vanjsku opnu, dok samo zrno izbaci iz tijela u izmetu. Nakon probave iz izmeta, odabiru se zrnca kave koja se potom obrađuju. Navodno probavni sokovi izvuku gorčinu iz kave pri čemu ona dobije posebnu aromu. Što se tiče samog naziva, Kopi je u Indoneziji izraz za kavu, dok se Luwak odnosi na gore spomenutu životinju koja je zaslužna za najskuplji kavu na svijetu.
Osim što je poseban proces njezine proizvodnje utjecao na skupoću te kave, tu je i epidemija SARS-a koja je 2004. godine istrijebila velik dio azijskog cibeta, životinjice koja je neizostavna u procesu proizvodnje ovog posebnog proizvoda.

Što se točno događa? Sirove i rijetke bobice kave u indonezijskim džunglama pronalaze azijski cibeti te ih pojedu i probave, prilikom čega koštice izbacuju u izmetu. Unutarnji dio zrnaca kave ne probavljaju u potpunosti. Posebno opremljeni pojedinci pronalaze spomenute produkte iz kojih izdvajaju zrnca, ispiru ih i lagano poprže kako ne bi uništili posebnu aromu prerađenih zrnca. Okus kave je pretežno čokoladni sa zemljanim tonovima, kako se navodi. Domoroci zemalja u kojima se proizvodi (konkretno na otocima Sumatra, Java i Sulawesi) okus uspoređuju s mirisom prašume nakon kiše, uz notu vanilije.

Godišnje se takve kave proizvede tek oko 450 kilograma, što je u nesrazmjeru s potražnjom pa cijena, naravno, skače. Visoku cijenu doseže ponajviše u Japanu i SAD-u, iako je u posljednje vrijeme dostupna i u nekim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Sagledamo li kritički, je li Kopi Luwak najskuplja jer je najbolja ili je u pitanju dobar marketinški plan? Odgovor na to pitanje je podijeljen. Jedan dio ljudi koji su je kušali, uključujući i našu redakciju, ne smatraju je nečim suviše posebnim (iako se kaže da se o ukusima ne raspravlja). Oni pak koji je smatraju super kavom drže da je upravo spomenuti kemijski proces fermentacije u životinji razlog takvoj aromi kave. Drugi pak smatraju da je cijela ta priča samo dobar marketinški trik. Kada su mačke koje su jele bobice kave na plantažama bile problem plantažerima, neki je pametan čovjek, priča se, rekao da ih puste neka jedu jer će se ta kava kasnije prodati kao ekskluzivna kava. Dobar marketing i priča spominju Kopi Luwak u tri Hollywodskih filmova, među kojima u filmu Imaš petlju, Jack Nicholson stavlja Kopi Luwak na popis stvari koje barem jednom treba probati prije smrti, a Oprah Winfrey je Kopi Luwaku posvetila jednu čitavu svoju emisiju.

Marketinški potez ili zaista odlična kava – odlučite sami!

Kratak opis, zaslužnu životinjicu i slikovit opis proizvodnje možete pogledati ovdje:

Napisala Tihana Pšenko

Comments

comments

1 thought on “Najskuplja kava na svijetu”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *