Chris Cviljak

Chris Cviljak

Lawyer, Barista, Father

cijena kave raste…

EKOLOGIJA I KRIZA KAVE

Kolumbijska kava, koju je proslavio stanoviti Juan Valdez, trenutno prolazi kroz poprilično težak period. O tome je nedavno pisao i jedan od čitanijih hrvatskih portala http://www.jutarnji.hr, pa se želim nadovezati na taj tekst o poskupljenju.

Kolumbija navodno itekako štiti sam proces izvoza kave (u smislu da se trudi održati razinu visoke kvalitete svoga svjetski priznatoga proizvoda), te je poznato da je sve krenulo negdje 1800.-te i od tada je izvoz bio u neprestanom uzlazu.

Danas pak svjedočimo nagloj promjeni – Kolumbija je u prosincu prošle godine pogođena abnormalnim kišama i pritom poplavama, koje su rezultirale jednostavnim „proklizavanjem“ blatnih tala na kojima su bili usjevi kave. Pošto je vlažno razdoblje potrajalo više od mjesec dana, onemogućen je, gotovo u potpunosti, proces oprašivanja biljaka kave. Nema oprašivanja = nema zrna kave. Nema zrna kave = nema novca za Kolumbiju.

U siječnju su se kiše ponešto smanjile te se uspjelo dogoditi ponešto od predviđenih prirodnih procesa potrebnih za rod kave, no to svejedno nije niti približno uobičajenim kolumbijskim kapacitetima. Kiše su također doprinjele razvoju različitih insekata, neprijatelja kave, parazita, kojih se veoma teško otarasiti. Uz sve to – kiše su rezultirale i razvoju gljivica. Sve su to prirodni procesi – no kako utječu na nas, druga je priča. Rekli smo kako, pošto nema dovoljno kave, nema niti novca za Kolumbiju, to to trenutno nije posve točno – navodno se za kavu koja je „uspjela“ sada plaćaju veoma visoke cijene, no farmeri predviđaju kako će takva „ekskluziva“ veoma kratko zabavljati svjetsko tržište, te kako će se naposlijetku jednostavno prebaciti na jeftinije izvore sirovine.

Odgovor kolumbijskih farmera trenutno je navodno – sadnja banana, a ne više kave. Banane prilično brzo sazrijevaju i na neki način će im povratiti izgubljeno u ovoj poprilično lošoj godini. Iako zvuči praktično, zapravo je dugoročno gledano loše za tradiciju sadnje kave u Kolumbiji.

Koliko sve gore navedeno ima veze sa još jednom krizom – onom ekološkom, možete i sami pretpostaviti. Kolumbijski farmeri naprosto su zgroženi povećanim temperaturama i golemom vlagom. Vjerovatno već i sami naslućujete o čemu se radi – sva silna industrija o kojoj ovisimo, pa tako naposlijetku i ona koja se bavi procesuiranjem kave, nevjerovatno šteti našoj planeti, koliko god mi pred time zatvarali oči. Svi ekonomski problemi na mnogo su načina povezani s onim ekološkim – samo što trenutno posvuda još uvijek prevladava primat ekonomije a ne njene mnogo starije sestre ekologije, odnosno prirodnih bioloških procesa. Definitivno za razmisliti!

Pisala Mima Juračak

Comments

comments

Ako misliš da je ovaj post bio zanimljiv, slobodno ga podjeli

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment